La ei nu-i ca la altii! 9 traditii neobisnuite din intreaga lume

La ei nu-i ca la altii! 9 traditii neobisnuite din intreaga lume

Suntem diferiti! Ne nastem asa, dar suntem ajutati si de societatea in care crestem. Pentru ca da, exista diversitate culturala pe acest mapamond! Traditii si obiceiuri vechi sunt pastrate cu sfintenie de multe popoare ale lumii. Iar acest fenomen inseamna perpetuarea valorilor si evolutie, in acelasi timp! Ca sa nu mai vorbim despre bucuria de a trai momente unice, atunci cand vizitezi o tara cu traditii aparte!

La ei nu-i ca la altii! 9 traditii neobisnuite din intreaga lume:

1. Japonia. Numaratoare inversa pe degete. Oamenii numara pe degete din vechime. Modul in care isi folosesc degetele difera, insa! De exemplu, in China si in SUA, numaratoarea incepe cu aratatorul. Spui 1 si intinzi degetul aratator! In EUropa, in schimb, se incepe numaratoarea cu degetul mare intins! Ei bine, total aparte sunt japonezii, care incep sa numere cu degetul mare inchis in palma. APoi, numaratoarea continua dupa aceeasi regula: degetele se ascund in palma...

2. Indonezia. Acoperirea farfuriei cu frunze de banana. Frunzele de banana sunt folosite de multa vreme in anumite bucatarii, facand practic parte din cultura si traditia alimentara din multe tari. De exemplu, in Indonezia, inainte de servirea mancarii, se acopera farfuria cu un covoras din frunze de banana. Practic, frunzele au trei roluri: estetic, igienic si economic. Vasele nu se mai murdaresc la fel de tare si astfel procesul de curatare presupune utilizarea unei cantitati mai mici de apa! 

3. Egipt. Nu cere sare! In Tara Faraonilor, ai face bine sa nu ceri sare la masa; nici in mediul public, nici in cel privat! Aceasta este o jinire inacceptabila pentru bucatar. Altfel spus, sa ceri sare inseamna sa nu-ti placa mancarea si automat sa insulti gazda...

4. India. Femeile poarta inele si pe degetele de la picioare. Verighetele in majoritatea tarilor europene si in SUA sunt purtate pe inelarul mainii stangi(al patrulea deget). De aici si denumirea :) In traditia indiana, in schimb, inelul se poarta pe mana dreapta, deoarece stanga este considerata murdara. De asemenea, femeile casatorite din India poarta bijuterii si pe degetele picioarelor. Hindusii aplica pe al doilea deget de la picior(sau la ambele picioare) un inel numit Bichiya.

5. Coreea de Sud. Un nou-nascut are deja varsta de un an! Un bebelus coreean are deja un an cand s-a nascut – toata lumea are un an la 1 ianuarie, prima zi a Anului Nou. Asadar, un copil nascut pe 31 decembrie va implini 2 ani pe 1 ianuarie, a doua zi. Sa presupunem ca te-ai nascut in 2000. inseamna ca ai 22 ani in restul lumii, dar 23 ani in Coreea. Originile acestui sistem sunt necunoscute. Exista doar anumite ipoteze. Una dintre ele ne explica faptul ca anul inregistrat in ziua nasterii face trimitere la cele 9 luni petrecute in pantece, perioada rotunjita la 12 luni. Alte teorii indica faptul ca primele culturi asiatice nu credeau in conceptul de numar zero.

6. Suedia. Pestele fermentat e produs alimentar... Surströmming(hering acru) este heringul de la Marea Baltica care se prepara prin fermentare cu putina sare. Acest aliment este consumat in Suedia cel putin din secolul al XVI-lea.

7. Norvegia. Feliator special pentru branza. Norvegienii nu feliaza branza cu ajutorul cutitului, ci au creat feliatoare speciale. Exista mai multe tipuri, in functie de felul branzei!

8. Noua Zeelanda. Incaltamintea este optionala. Oamenii nu trebuie sa poarte pantofi tot timpul in aceasta tara. Copiii merg adesea desculti in parc. Poti merge pe strada descult! De asemenea, ai dreptul sa intri in anumite magazine si in alte locuri publice fara sa porti incaltaminte!

9. Spania. Barbatii sar peste nou-nascuti! In nordul Spaniei, in Castrillo de Murcia, localnicii urmeaza o traditie culturala foarte veche: barbatii imbracati in costume populare colorate sar peste nou-nascuti. Astfel, celebreaza sarbatoarea religioasa numita El Salto del Colacho.

Citeste si: Obiceiuri aparte din Germania. Esti de acord sau nu cu ele?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sunt o multime de traditii de Paste din toata lumea care noua, romanilor, ni se pot parea...
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut si ca Sfantul Dumitru- Izvoratorul de Mir, este considerat patronul pastorilor sau...