Cum sa faci chutney. Reteta de baza

Cum sa faci chutney. Reteta de baza

Chutney este o conserva consistenta care poate fi preparata dintr-o varietate de fructe, legume si condimente. Exista multe retete de chutney, insa toate au la baza o procedura de baza, pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza.

Chutney. Ingrediente pentru 2-3 litri:

- 3 kilograme de fructe si legume proaspete, cum ar fi mere, morcovi, mango sau dovlecei;

- un litru de otet de minimum 5%;

- 500 grame de zahar;

- condimente precum usturoi si ghimbir.

Chutney. Stabilirea listei de ingrediente:

1. Alege produsul de baza. Foloseste numai legume si fructe proaspete, coapte. Daca nu urmezio reteta, alege propriile produse. Produsul de baza e cel din titlul retetei. De exemplu, daca prepari chutney de mango, produsul de baza va fi mango. Alte retete populare sunt pe baza de: rosii, ceapa, morcovi, stafide.

2. Cumpara conservanti. Foloseste atat zahar, cat si otet pentru pastrarea chutney-ului. La fiecare 3 kilograme de fructe si legume, ai nevoie de un litru de otet de minimum 5% si de 500 grame de zahar. Tipurile potrivite de otet sunt cel de malt, cel de malt distilat (alb) cel din vin. Poti folosi zahar alb sau brun. A doua varianta va colora mai mult conserva.

3. Alege condimentele. Selecteaza condimente care se potrivesc bine fructele si legumele folosite. Sare, piperul si radacinile aromate, cum ar fi usturoiul si ghimbirul, nu lipsesc din retetele de chutney. Cele mai populare combinatii pentru chutney sunt:

- chutney de mango asezonat cu un sfert de cana de ghimbir, un catel de usturoi, o lingurita de seminte de mustar si o jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute rosu;

- chutney de morcov asezonat cu radacina de ghimbir decojita si tocata, 5 catei de usturoi, o lingurita de turmeric pudra, cateva frunze de coriandru si 2 linguri de pulpa de tamarind.

- chutney simplu de rosii asezonat cu doi catei de usturoi, o jumatate de lingurita de sare, un strop de piper si o lingurita de curry pudra.

4. Instrumente. Foloseste o oala mare din otel inoxidabil si o lingura ce nu provoaca reactii(din lemn sau otel neoxidabil). Apooi, spala si pune deoparte cateva borcane in care vei pastra chutney-ul. Vei steriliza borcanele chiar inainte de a le umple.

Cum sa faci Chutney. Pasi:

- spala bine fructelele si legumele;

- taie legumele in bucati. Alege dimensiunea ptorivita atunci cand tai legumele. De exemplu, daca vrei sa faci un piure de chutney, dimensiunea legumelor nu este importanta. Ca alternativa, ia in considerare taierea legumelor in cuburi uniforme, usor de consumat. Unele fructe si legume au o piele groasa, necomestabila. De exemplu, mango trebuie curatat de coaja, in timp ce rosiile nu. Nu in ultimul rand, trebuie sa arunci toate partile invinetite si necomestibile ale produsului.

- pune ingredientele in oala. Combina otetul, zaharul, produsele de baza si condimentele in oala . Amestecati usor pentru a incorpora ingredientele. Apoi, puneti oala pe foc.. Daca adaugi condimente necomestibile, cum ar fi cuisoarele intregi, infasoara-le intr-un tifon si fixeaza-le cu sfoara alimentara. Manunchiul va fi usor de indepartat dupa ce termini de gatit.

- fierbe amestecul. Continuati sa fierbi amestecul timp de 10-15 minute la foc mediu/mare. Amesteca continuu. Dupa ce amestecul incepe sa fiarba, zaharul se va dizolva in otet.

- fierbe conserva pana cand se ingorasa. Dupa ce zaharul se dizolva, da focul la mic/mediu. Lasa amestecul sa fiarba timp de 45-60 minute.

- opreste focul. Lasati chutney-ul sa se raceasca timp de 10-15 minute, amestecand din cand in cand.

- sterilizeaza borcanele. Indeparteaza capacele si scufunda borcanele in apa clocotita timp de zece minute;

- lasa borcanele la racit pe un prosop curat de bucatarie;

- transfera chutney-ul in borcanele. Puneti cu atentie chutney-ul in borcane, lasand aproximativ 1, 5 cm spatiu in partea de sus. Apoi, pune capacul si inchide borcanul ermetic;

- da borcanele printr-un bain marie. Intr-un vas metalic incapator pune toate borcanele unul langa altul. Adauga apa. Fierbe borcanele timp de 10 minute.

- lasa borcanele la racit. Mai intai, punei un servet curat pe blat /pe masa. Scoate borcanele din apa clkocoita cu un cleste si asaza pe prosop. Lasa borcanele sa se linisteasca o zi.

- verifica etansarea. Odata ce borcanele se racesc, verifica daca sunt bine inchise, . Pentru a face acest lucru, apasa pe capac. Capacul nu trebuie sa se indoaie sau sa se umfle. Apoi, ridica capacul cu varful degetelor. Daca acesta nu se misca, borcanul este inchis corespunzator

- fermentarea chutney-ul. Depoziteaza chutney-ul intr-un loc intunecat, cum ar fi o camara/beci. Lasa chutney-ul sa fermenteze timp de 2-3 luni. Nu deschide borcanul pana nu esti sigur/a ca vei consuma chutney-ul. Cu cat il lasi mai mult la conservat, cu atat va avea un gust mai bun. Chutney poate fi pastrat sigilat timp de un an!

- deschide borcanul si verifica daca chutney-ul este sau nu alterat. Potentiale semne ale alterarii: borcan deteriorat sau care prezinta scurgeri, borcanul are presiune la deschidere, mucegai si miros neplacut.

- odata ce ai deschis borcanul, pastreaza restul de chutney in frigider. Acesta rezista in aceste conditii in jur de 4 saptamani.
 

Citeste si: Cum sa faci chutney de ceapa rosie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta...
Ai cumparat o caserola de ciuperci, dar nu ai apucat sa faci o mancare din ele? Exista...
Prazul este o ruda aromata a cepei care poate aduce un plus de gust in supe, placinte...