3 metode de uscare a ciupercilor

3 metode de uscare a ciupercilor

Ciupercile uscate sunt pline de savoare, se pot folosi in multe feluri de mancare (supe, rizoto, paste) si pot fi pastrate timp indelungat.

Iata 3 metode de uscare a ciupercilor:

1. In cuptor:
Curatati ciupercile inainte de a le usca, cu ajutorul unei pensule sau a unui prosop de hartie uscat. Evitati udarea cipercilor, deoarece aceasta poate provoca aparitia mucegaiului in timpul uscarii sau a depozitarii.

Feliati ciupercile, in felii subtiri (0.3 cm), pentru a se usca mai repede.

Puneti feliile de ciuperci pe o foaie de copt, unele langa altele, intr-un singur strat si evitati suprapunerea acestora, deoarece se vor lipi in timpul uscarii.

Preincalziti cuptorul la 65 de grade Celsius, introduceti tava cu ciuperci si lasati-le la uscat timp de o ora.
Dupa o ora scoateti ciupercile din cuptor, intoarceti-le si stergeti umezeala in exces de pe felii, cu ajutorul unui prosop de hartie curat si uscat.

Puneti ciupercile inapoi in cuptor si coaceti-le inca o ora.

Continuati sa verificati ciupercile pana cand sunt complet uscate. Repetati coacerea si indepartarea umezelii in exces, pana cand acestea capata textura unui biscuite crocant.

Lasati ciupercile la racit, pe hartia de copt, dupa ce le-ati scos din cuptor.
Dupa ce ciupercile s-au racit complet, puneti-le la pastrare intr-un recipient cu inchidere etansa, ce trebuie sa stea intr-un loc intunecos si racoros, pana cand folositi ciupercile in mancare.

2. In mod natural:
Curatati ciupercile cu ajutorul unei perii sau a unui servet de hartie, fara a folosi apa, deoarece pot mucegai si taiati-le in felii de 1,25 cm grosime.

Verificati vremea. Incercati aceasta metoda de conservare a ciupercilor numai in zilele insorite si cu umiditate foarte scazuta, deoarece in caz contrar se vor usca foarte incet si pot fi atacate de mucegai.

Gasiti un loc bun pentru uscarea ciupercilor, cum ar fi o camera insorita, un pervaz sau pe un acoperis, cu o circulatie buna a aerului. Alegeti un loc ferit de animale, pasari, insecte si umiditate.

Aranjati ciupercile pentru uscare, fie pe un gratar special, fie insiruindu-le pe o ata.

Puneti ciupercile in locul ales pentru uscare. Daca le-ati insiruit pe ata, agatati-o intr-un loc uscat si insorit. Lasati ciupercile sa se usuce la soare 1-2 zile, verificandu-le progresul de mai multe ori pe zi.

3. Prin inghetare:
Intindeti un prosop de hartie pe o suprafata plata si puneti ciupercile curatate si feliate pe acesta, intr-un singur strat, fara sa se suprapuna, pentru a nu se lipi. E important ca ciupercile sa fie complet uscate, deoarece apa inghetata le poate strica.  

Puneti un alt prosop de hartie de-asupra ciupercilor. Continuati sa alternati straturile de ciuperci cu prosoapele de hartie, pana cand obtineti cantitatea dorita.

Puneti straturile de prosoape de hartie si ciuperci intr-o plasa de hartie mare si incapatoare. Aceasta va permite apei sa se evapore in timpul uscarii ciupercilor.

Puneti plasa in congelator, unde ciupercile se vor usca in timp. Aceasta metoda este mult mai lenta decat celelalte doua, descrise anterior, insa este eficienta, mai ales daca nu doriti sa folositi ciupercile imediat.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe femei adopta diferite diete, mai ales dupa ce trec de 30 ani. Unele masuri de alimentatie...
Ciupercile sunt considerate de multi nutritionisti o comoara ascunsa a naturii. Sunt sarace in calorii, dar contin...
Painea prajita cu ciuperci este o gustare tipic frantuzeasca, care poate fi savurata in orice moment al...