De ce fac muraturile si varza floare:
- sare insuficienta sau nepotrivita in saramura. Nu folosi niciodata sare iodata, ci doar sare grunjoasa!
- ingrediente insuficiente sau nepotrivite. Foloseste hrean, usturoi si varza rosie. Toate aceste legume pastreaza nealterata zeama de varza (de muraturi). De asemenea, e foarte bine sa pui pe fundul butoiului cativa butuci curati de lemn. Acestia impeidca formarea florii. Nu in ultimul rand, printre muraturi si deasupra acestora adauga crengute de cimbru, piper so marar uscat. Toate aur olul de conservare, fara a modifica proprietatile benefice ale muraturilor si verzei;
- temperatura prea mare de pastrare. Daca in camara, beci, pivnita etc este prea cald, mucegaiul si floarea se vor dezvolta rapid;
- lipsa vanturarii. Gospodarii stiu ca varza si muraturile se vantura frecvent. Tot ce trebuie sa faci este sa aerisesti saramura. Ai nevoie de o gana si de o galeata pentru a vantura (bate) varza afara la aer. Cu cana iei saramura si o lasi sa curga de sus, in vant, deasupra galetii. Procesul necesita timp, dar ai garantia ca muraturile si varza nu se strica;
- adaugarea de conservanti chimici. Acestia strica muraturile, in sensul ca proprietatile nu mai sunt aceleasi, chiar daca muraturile raman tari.
- folosirea unor recipiente murdare. Este esential sa dezinfectezi butoiul si borcanele inainte de a pune muraturi si varza in ele;
Citeste si: 8 motive stiintifice pentru a consuma muraturi iarna