Cum sa eviti inflorirea muraturilor si a verzei

Cum sa eviti inflorirea muraturilor si a verzei

Muraturile, in special varza murata, trebuie pregatite si pastrate cu atentie! Altfel, se va produce o zeama ingrosata, vascoasa, numita in popor floare, zeama intinsa sau muraturi baloase. Se modifica in rau si gustul muraturilor. Pentru a evita aceasta neplacere trebuie sa urmezi cativa pasi simpli, dar importanti.

De ce fac muraturile si varza floare:

- sare insuficienta sau nepotrivita in saramura. Nu folosi niciodata sare iodata, ci doar sare grunjoasa!

- ingrediente insuficiente sau nepotrivite. Foloseste hrean, usturoi si varza rosie. Toate aceste legume pastreaza nealterata zeama de varza (de muraturi). De asemenea, e foarte bine sa pui pe fundul butoiului cativa butuci curati de lemn. Acestia impeidca formarea florii. Nu in ultimul rand, printre muraturi si deasupra acestora adauga crengute de cimbru, piper so marar uscat. Toate aur olul de conservare, fara a modifica proprietatile benefice ale muraturilor si verzei;

- temperatura prea mare de pastrare. Daca in camara, beci, pivnita etc este prea cald, mucegaiul si floarea se vor dezvolta rapid;

- lipsa vanturarii. Gospodarii stiu ca varza si muraturile se vantura frecvent. Tot ce trebuie sa faci este sa aerisesti saramura. Ai nevoie de o gana si de o galeata pentru a vantura (bate) varza afara la aer. Cu cana iei saramura si o lasi sa curga de sus, in vant, deasupra galetii. Procesul necesita timp, dar ai garantia ca muraturile si varza nu se strica;

- adaugarea de conservanti chimici. Acestia strica muraturile, in sensul ca proprietatile nu mai sunt aceleasi, chiar daca muraturile raman tari.

- folosirea unor recipiente murdare. Este esential sa dezinfectezi butoiul si borcanele inainte de a pune muraturi si varza in ele;

Citeste si: 8 motive stiintifice pentru a consuma muraturi iarna

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Romanii sunt mari amatori de muraturi. Gogonelele si castravetii sunt pe lista favoritelor, insa exista si alte...
Orice gospodina isi face timp pentru a pune muraturile. Varza, gogonelele si castravetii se afla printre clasicele...
Muraturile sunt asociate sezonului de iarna. Asta, in special, pentru ca se pun la conservat toamna, fiind...