Cum pastrezi ciupercile proaspete?

Cum pastrezi ciupercile proaspete?

Ciupercile proaspete cumparate de la un magazin sau culese din salbaticie ori din cultura proprie raman proaspete o vreme indelungata daca stii cum sa le depozitezi corect.

Desi exista un sortiment variat de ciuperci si tot atatea moduri de a le mentine prospetimea, metodele de baza prezentate aici sunt valabile pentru cele mai comune tipuri de ciuperci disponibile de la furnizorii de fructe si legume.

Iata cateva etape utile pentru pastrarea ciupercilor in conditii optime cat mai mult timp:

1. Spala ciupercile in apa rece dupa ce ai separat palariile de picioruse. Ca sa inlaturi orice urma de pamant si alte impuritati, lasa-le dupa aceea in apa curata cateva minute.  

2. In caz de necesitate, taiati capetele tulpinilor. Daca diametrul ciupercilor este mai mare de 2,5 cm, taiati palariile in sferturi sau feliati-le.

3. Alegeti metoda de conservare a ciupercilor. Ele pot fi fierte la abur sau calite in tigaie, insa prima metoda este mai sanatoasa si mai practica, pentru ca ciupercile fierte la abur rezista vreme indelungata.

Ciuperci pregatite la abur in vederea conservarii

Inainte de procesul termic, puteti folosi o solutie formata dintr-o lingurita suc de lamaie sau 1 ½ lingurita de acid citric amestecata cu jumatate de pahar de apa. Ciupercile se tin 5 minute in apa cu lamaie pentru a-si pastra o culoare cat mai apropiata de cea naturala, fara a se decolora.

4. Dupa acest procedeu anti-decolorare, ciupercile se oparesc dupa cum urmeaza:
- ciupercile ramase intregi se lasa la abur 5 minute,
- sferturile de ciuperci se lasa pe foc 3-4 minute,
- feliile de ciuperci au nevoie de numai 3 minute la abur.

5. La final se racesc, se scurg de lichid, se impacheteaza in pungi sigilate in vederea congelarii.  Pregatite astfel, pot fi pastrate la rece timp de un an.

Ciuperci pregatite in tigaie
Puneti intr-o tigaie incinsa, dar fara capac putin unt sau margarina si caliti cantitati mici de ciuperci pe rand cateva minute. Raciti ciupercile, asezati-le in tavite sigilate si congelati-le. Preparate astfel, ciupercile rezista la frig maxim 9 luni de la data depozitarii.

Ciuperci oparite si congelate
Dupa spalarea si taierea ciupercilor in jumatati, sferturi sau felii, legumele se scurg si se pun intr-o oala cu apa clocotita timp de 1-2 minute. Scoateti ciupercile oparite si strecurati-le intr-o sita.

Treceti-le prin apa rece si scurgeti-le din nou. La final, ambalati-le in pungi de plastic si depozitati-le in congelator.

Depozitarea altor soiuri de ciuperci
Cu exceptia ciupercilor comune, exista si alte sortimente care se pot congela in stare proaspata. Ele au o textura aspra si sunt mai groase. Aceste soiuri de ciuperci se spala sub jetul rece de apa, se taie dupa preferinte ori se conserva intregi, se amesteca cu uleiuri vegetal si se introduc in pungi de plastic la congelator pentru maxim 3 luni inainte de a fi consumate.

Ciupercile nu au nevoie sa fie dezghetate in prealabil inainte de gatire. Pot fi preparate in diverse feluri: fierte, in tocanite, in ciulama, calite simple sau impreuna cu alte legume, la gratar sau la cuptor si sunt mai hranitoare decat multe alimente de origine vegetala sau animala.

Datorita aportului ridicat in substante nutritive, ciupercile inlocuiesc carnea cu succes in budinci, rulade, drop, musaca si alte preparate culinare.

Si daca inca mai aveti vreo indoiala in privinta acestor legume, trebuie sa stiti ca numai 25 de grame de ciuperci proaspete asigura necesarul zilnic de vitamine din grupa B, ele fiind bogate in vitaminele A, B1, B2, B12, C, D si mai ales PP, dar si in minerale esentiale precu potasiu, fosfor si siliciu.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe femei adopta diferite diete, mai ales dupa ce trec de 30 ani. Unele masuri de alimentatie...
Ciupercile sunt considerate de multi nutritionisti o comoara ascunsa a naturii. Sunt sarace in calorii, dar contin...
Painea prajita cu ciuperci este o gustare tipic frantuzeasca, care poate fi savurata in orice moment al...