Metoda I. Conserva lastari de menta in apa
1. Spala menta cu atentie.
- tine-o sub un jet de apa rece cu atentie, pentru a nu rupe frunzele fragile. Scutura bine apa si pune menta pe un strat de servetele de hartie.
- ierburile trebuie sa fie intotdeauna spalate inainte de a fi depozitate, deoarece pot contine urme de praf si de bacterii, reziduuri de pesticide si ingrasaminte.
- seteaza robinetul in asa fel incat jetul de apa sa nu fie prea puternic pentru a nu ingreuna frunzele in timpul spalarii.
2. Taie portiunea de jos a tulpinii.
- foloseste o foarfeca pentru a taia radacinile tulpinii. Acest lucru permite plantelor sa se imbibe in apa mai usor. Atentie, insa, nu le taia prea scurte, deoarece e posibil sa nu le poti aseza in recipient.
- daca sunt taiate in unghi, apa va fi absorbita mai bine.
3. Cufunda capetele tulpinilor in apa cativa centimetri.
- umple un vas mic, un borcan sau orice alt recipient nu prea adanc cu apa, aproximativ doua treimi din capacitate. Pune menta in recipient inainte sa pui apa, astfel incat capetele tulpinilor sa fie complet cufundate. Menta va avea apa in mod constanta si longevitatea va creste.
- schimba apa din recipient odata la cateva zile.
- pentru o mai buna conservare, foloseste apa distilata sau minerala.
4. Acopera menta cu plastic fara a o strange.
- taie o bucata dintr-o sacosa de cumparaturi goala si impatureste legaturile de menta pentru a nu le expune la aer. Rasuceste ambalajul de plastic in jurul recipientului si foloseste un elastic pentru a-l sigila. Daca ai suficient spatiu, poti depozita menta in frigider pe verticala; daca nu, intr-un colt pe blatul de bucatarie.
- cand menta este acoperita corespunzator si i se ofera suficienta apa, poate sa tina si o luna.
- menta refrigerata rezista cateva zile in plus fata de cea care a fost depozitata la temperatura camerei.
Metoda II. Infasurarea mentei in prosop de hartie
1. Uda un strat de prosoape de hartie.
- rupe 2-3 bucati si pune-le una peste cealalta pentru a forma un strat gros. Uda-le cu apa rece si elimina umezeala in exces. Trebuie sa se usuce, dar nu in totalitate.
- prosoapele de hartie matlasate vor rezista mai bine la umezeala si impaturire.
- prea multa umezeala poate cauza alterarea mai rapida a mentei. Din acest motiv, este important sa nu fie foarte umede.
2. Asaza menta(orizontal) pe prosoapele de hartie. Indreapta-le si intinde-le pe o suprafata plana. Aranjeaza menta pe latimea prosoapelor. Daca este necesar, mai taie din tulpini pentru a se potrivi dimensiunii acestora.
- daca trebuie sa conservi o cantitate mare de menta, impatureste mai multe legaturi individual.
3. Ruleaza prosoapele de hartie cu menta in interior.
- indoaie capetele acestora pentru a acoperi menta din toate partile, apoi ruleaza-le. Menta va fi presata din toate partile, ceea ce ii va oferi umiditate constanta si va preveni expunerea la aer.
- ruleaza pe latime, peste tulpini.
- impatureste menta lejer, pentru a evita strivirea sau ruperea frunzelor.
4. Pune menta la rece.
- pune legaturile de menta impaturite intr-o punga de plastic cu inchidere etansa sau intr-o caserola. Depoziteaza recipientul in frigider si scoate-l de fiecare data cand ai nevoie de menta proaspata pentru orice fel de mancare, aperitiv, sau cocktail.
- menta impaturita in prosoape de hartie umede isi va pastra culoarea, aroma si textura pentru cel putin 2-3 saptamani.
- daca nu ai un recipient separat pentru a depozita menta, poti impaturi legaturile intr-un alt strat de prosoape de hartie uscate si apoi le vei introduce in frigider.
Metoda III. Congeleaza menta in cuburi de gheata
1. Separa frunzele de menta de tulpini.
- spala menta cu apa rece si rupe frunzele cu mana sau folosindu-te de un cutit pentru a le taia deasupra tulpinilor. Pune-le pe un prosop de hartie uscat pentru a indeparta umezeala
- aceasta este o modalitate perfecta pentru a conserva resturile de menta sau menta proaspat cumparata.
- poti, de asemenea, sa toci frunzele de menta, astfel incat, la nevoie, tot ce trebuie sa faci este sa le scoti si sa le pui direct in mancare sau in bauturi.
2. Preseaza frunzele de menta intr-o tava pentru cuburi de gheata.
- cu varful degetelor, apasa frunzele pentru a se lipi de fundul tavii. Pune in fiecare forma cate 2 frunze.
In tavile cu forme deosebite, poti pune mai mult de 2 frunze.
3. Umple tava cu apa.
- umple fiecare forma cu apa si lasa putin spatiu liber deasupra, deoarece cuburile isi maresc volumul cand se solidifica. Nu iti face griji daca frunzele plutesc deasupra apei. Atata timp cat nu ies din tava, nu este nicio problema.
- daca vrei sa folosesti cuburile de gheata cu menta pentru anumite bauturi, poti sa adaugi sprit sau suc de lamaie, miere sau zahar in acestea.
4. Congeleaza menta si dezgheata cata iti trebuie.
- congeland menta, o vei pastra proaspata pe o perioada nedeterminata. Cand vrei sa o folosesti, tot ce trebuie sa faci este sa scoti cuburile de care ai nevoie si sa le pui intr-o sita in care sa torni apa calduta. In cazul bauturilor, poti pune cuburile direct in acestea.
- raceste o limonada sau orice alta bautura cu cateva cuburi de gheata.
- dupa ce decongelezi frunzele de menta, preseaza-le intre doua bucati de prosop de bucatarie pentru a indeparta excesul de apa.