Cum sa caramelizezi ceapa

Cum sa caramelizezi ceapa

Caramelizarea cepei este un truc simplu si eficient, pe care bucatarii recunoscuti il folosesc pentru a adauga aroma mancarii. Poti sa faci si tu asta in intimitatea bucatariei tale. Ai nevoie de timp, placere si putina pricepere. La final, ceapa caramelizata iti va fi de mare folos in sosuri(dip-uri) paste sau supe.

Ceapa caramelizata. Ingrediente pentru circa 100 grame:

- 2 cepe galbene mari 9aproximativ 450 grame), decojite;

- 2 linguri (28 g) de unt nesarat

- sare kosher, dupa gust

Ceapa caramelizata. Mod de preparare:

1. Taie cepele in felii subtiri. Curata cepele si feliaza-le cat poti de subtire. cepe curatate pe o masa de taiat si taiati fiecare in jumatate prin capatul radacinii. Ai grija grija sa nu tai capatul radacinii, astfel incat ceapa sa nu se desrpinda. Dupa feliere, eliminai capatul radacinii. Poti folosi tipul preferat de ceapa. De exemplu, poti carameliza ceapa rosie sau Vidalia.

2. Incinge untul intr-o tigaie. Da tigaia adanca pe aragaz si pune in ea untul. Da focul la mediu si lasa untul sa se topeasca. Opreste focul in momentul in care untul incepe sa sfaraie. Este important sa folosesti o tigaie adanca, astfel incat ceapa sa nu dea pe langa la amestecare.

3. Adauga treptat ceapa taiata in tigaie.Pune o mana de ceapa feliata in tigaie si las-o sa se inmoaie aproximativ un minut. Continuati sa adaugi cu mana ceapa pana cand o termini. Adauga acum un praf de sare cuser. Important: daca pui toata ceapa odata, va fi dificil sa o amesteci eficient(ceapa de jos se va arde, iar cea de la suprafata va ramane nefacuta).

4. Gateste ceapa timp de 15- 20 de minute, pentru a obtine o caramelizare usoara. Da focul la mic si amesteca ceapa la fiecare 2- 3 minute, timp de cel putin 15 minute. Ceapa ar trebui sa capete o culoare maro deschis. Foloseste ceapa usor caramelizata pentru supa clasica de ceapa frantuzeasca.

5. Caleste ceapa pentru inca 15 - 30 minute. Pentru a obtine o ceapa caramelizata mai moale si mai dulce, continua sa amesteci ceapa des si sa o calesti pana cand devine de un maro bogat, auriu. Va dura intre 15 si 30 minute pentru un timp total de gatire de 30 pana la 50 minute. Daca ceapa incepe sa se lipeasca de tigaie, adauga 2 linguri (30 ml) de apa sau supa de legume pentru a o salva de la ardere.

6. Foloseste ceapa caramelizata in dip-uri, paste sau oua. Amesteca o parte din ceapa fierbinte, caramelizata, in omleta sau in paste, cum ar fi carbonara. Daca vrei o tartinat, lasa ceapa sa se raceasca, apoi combin-o cu smantana si condimente. Pastreaza resturile de ceapa caramelizata intr-un recipient ermetic la frigider. Rezista astfel o saptamana.

Ceapa caramelizata. Variatii:

1. Adauga otet balsamic si zahar brun, pentru o aroma mai bogata. Gusta ceapainainte de a finaliza caramelizarea. Poate doresti o aroma mai dulce. In acest caz, adauga in tigaie o lingura (12 g) de zahar brun si 2 lingurite (9,9 ml) de otet balsamic. Apoi termina de calit ceapa . Daca nu ai zahar brun, foloseste o lingurita (4,9 ml) de melasa.

2. Fierbe ceapa in bere sau cidru pentru a obtine un caramel mai gros. Daca servesti ceapa caramelizata cu carnati sau cu friptura, adauga o cana (240 ml) de bere sau cidru la ceapa dupa ce s-a fiert timp de aproximativ 10 minute. Adu lichidul in punctul de fierbere, apoi da focul la mic si mai prepara ceapa inca 20 minute. Berea / cidrul ar trebui sa se evapore odata cu caramelizarea cepei.

3. Adauga un praf de bicarbonat de sodiu pentru a accelera caramelizarea. Daca nu ai timp sa caramelizezi incet ceapa, adauga un praf de bicarbonat de sodiu in ceapa taiata felii, atunci cand o adaugi in tigaie. Bicarbonatul de sodiu va creste pH-ul cepei, astfel incat sa se rumeneasca mai repede. Foloseste circa un sfert de lingurita (1,5 g) de bicarbonat de sodiu pentru fiecare 450 g de ceapa.

4. Adauga cimbru pentru o usoara aroma de plante. Foloseste o crenguta de cimbru proaspat pentru fiecare ceapa caramelizata. Rupe frunzele cu mana si adauga-le in tigaie odata cu ceapa. Amesteca bine pentru a incorpora cimbrul si apoi caramelizeazat ceapa. Poti folosi si alte ierburi condiment precum rozmarinul proaspat sau frunzele de salvie.

Citeste si: Cum sa faci chutney de ceapa rosie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ceapa are nevoie de fertilizare, mai ales daca solul nu este foarte bogat in nutrienti. Exista diversi...
Ceapa este una dintre cele mai comune legume din gradina gospodarului roman. E usor de pus, nu...
Ceapa se planteaza, in mare parte din gradinile gospodarilor romani, in sezonul de primavara. Exista, insa, exceptii....