Maghiranul sau Majorana Hortensis este o planta aromatica recunoscuta pentru parfumul delicat. Inca din vechime, aceasta minunatie a naturii a fost folosita pe post de condiment in diversele bucatarii ale lumii.
Carnea, ouale si branza se inteleg de minune cu maghiranul.
Azi, va prezentam o reteta in care aceasta planta aromatica are un rol important. Este vorba despre RULADA DE PORC.
Ingrediente:
-1 kg pulpa de porc,
-sare,
-o legatura patrunjel verde;
-o lingurita boia dulce/iute;
-piper negru proaspat macinat;
-2 linguri pasta de rosii;
-3 catei de usturoi;
-o lingurita fulgi chilli;
-o lingurita cimbru uscat;
-o lingurita maghiran uscat;
-3 linguri vin rosu;
-2oo ml apa;
-2 linguri miere;
-2 linguri sos soia;
-2 lingurite pudra ghimbir;
-o lingura otet balsamic.
Mod de preparare:
1
Pulpa de porc trebuie sa fie lata si subtire, asa ca aveti in vedere acest aspect atunci cand o taiati;
2
Dupa ce ati obtinut dimensiunea dorita, condimentati pulpa cu sare si piper;
3
Intr-un castron. amestecati pasta de rosii cu usturoiul pisat, patrunjelul verde tocat marunt, boiaua, fulgii de chilli, cimbrul, maghiranul uscat si vinul rosu;
4
Cu jumatate din acest amestec, ungeti carnea pe una dintre parti, dupa care rulati;
5
Legati bine rulada cu sfoara;
6
Ungeti cu restul de amestec rulada pe dinafara;
7
Asezati rulada intr-o tava unsa cu putin ulei;
8
Adaugati putina apa in tava;
9
Acoperiti tava cu folie de aluminiu si o puneti la cuptor la 180 grade Celsius, vreme de o ora;
10
Intre timp, amestecati intr-un castron 2 linguri de miere cu 2 linguri sos de soia, 1 lingura otet balsamic si 2 lingurite pudra de ghimbir.
11
Dupa 1 ora scoateti folia de aluminiu, scurgeti tot lichidul din tava si o ungeti cu amestecul de miere.
12
O mai introduceti la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute (pana se rumeneste deasupra)
13
Scoateti sfoara si...gata!
De preferat, sa consumati rulada cu o garnitura! Pofta buna!
De retinut! Maghiranul are proprietati stomahice, antispastice si sedative. Spre exemplu, ceaiul de maghiran ajuta la inlaturarea oboselii si alunga starile anxioase.