Alzepil 5 mg si 10 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului ALZEPIL 5 mg si 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Alzepil este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor usoare pana la moderat severe de dementa Alzheimer.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Alzepil 5mg

Fiecare comprimat contine clorhidrat de donepezil 5 mg, echivalent cu donepezil 4,56 mg. Alzepil 10mg

Fiecare comprimat contine clorhidrat de donepezil 10 mg, echivalent cu donepezil 9,12 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Alzepil 5mg: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba sau aproape alba, inodore sau aproape inodore, avand gravat "E 381" stilizat pe o fafa.

Alzepil 10mg: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba sau aproape alba, inodore sau aproape inodore, avand gravat "E 382" stilizat pe o fafa.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Alzepil este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor usoare pana la moderat severe de demenfa Alzheimer.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti/varstnici

Tratamentul se inifiaza cu o doza de 5 mg, administrata o data pe zi. Alzepil se administreaza oral, seara, imediat inainte de culcare. Doza de 5 mg donepezil pe zi trebuie menfinuta timp de cel pufin o luna, durata necesara evaluarii raspunsului clinic inifial la tratament si atingerii concentrafiilor plasmatice la starea de echilibru. In funcfie de rezultatele clinice observate dupa o luna de tratament cu doze de 5 mg donepezil pe zi, doza Alzepil poate fi crescuta la 10 mg pe zi, administrata o data pe zi. Doza maxima recomandata este de 10 mg donepezil pe zi. Administrarea unor doze mai mari de 10 mg donepezil pe zi nu a fost investigate in studiile clinice.

Tratamentul trebuie inifiat si supravegheat de catre un medic specialist cu experienta diagnosticul si tratamentul demenfei Alzheimer. Diagnosticul trebuie stabilit in concordanfa cu criteriile de diagnostic acceptate (de exemplu DSM IV, ICD 10). Tratamentul cu donepezil trebuie inifiat numai daca exista un aparfinator care sa monitorizeze regulat administrarea medicamentului. Tratamentul de intrefinere poate fi continuat atat timp cat exista un beneficiu terapeutic pentru pacient. Ca urmare, beneficial clinic al donepezilului trebuie reevaluat periodic. Intreruperea tratamentului trebuie avuta in vedere cand efectul terapeutic nu mai este evident. Raspunsul individual la donepezil nu poate fi anticipat. Dupa intreruperea tratamentului cu Alzepil s-a observat o scadere progresiva a efectelor terapeutice. Dupa intreruperea brusca a tratamentului nu au fost observate efecte de rebound.

Insuficienta hepatica si renala

La pacientii cu insuficienta renala se poate utiliza o schema de tratament similara, deoarece clearance-ul clorhidratului de donepezil nu este influentat de aceasta afectiune.

La pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata, datorita posibilitatii de crestere a expunerii la donezepil (vezi pct. 5.2), cresterea dozei trebuie efectuata in functie de tolerabilitatea individuala. Nu sunt disponibile date cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica severa .

Copii si adolescenti

Alzepil nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti.

4.3 Contraindicatii

Alzepil este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la clorhidratul de donepezil, derivati de piperidina sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Eficacitatea tratamentului cu Alzepil la pacientii cu dementa Alzheimer severa, alte tipuri de dementa sau alte tipuri de tulburari ale memoriei (de exemplu declinul cognitiv legat de varsta) nu a fost inca stabilita.

Anestezie

Alzepil, fiind un inhibitor de colinesteraza, poate sa accentueze relaxarea musculara de tip succinilcolinic in timpul anesteziei.

Afectiuni cardiovasculare

Datorita actiunii lor farmacologice, inhibitorii de colinesteraza pot avea efecte vagotonice asupra ritmului cardiac (de exemplu bradicardie). Acest fapt poate fi important, in mod particular, la pacientii cu sindrom de sinus bolnav sau cu alte tulburari de conducere supraventriculara, cum sunt blocul sinoatrial sau atrioventricular.

Au fost raportate cazuri de sincopa si convulsii. La investigarea acestor pacienti, trebuie avuta in vedere posibilitatea blocului cardiac sau a pauzei sinusale prelungite.

Afectiuni gastro-intestinale

Pacientii cu risc crescut de aparitie a ulcerului, cum sunt cei cu antecedente de boala ulceroasa sau cei care urmeaza tratament concomitent cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), trebuie monitorizati pentru aparitia eventualelor simptome. Totusi, studiile clinice cu donepezil nu au evidentiat cresterea incidentei ulcerelor gastro-duodenale sau a hemoragiilor gastro-intestinale, comparativ cu placebo.

Afectiuni genito-urinare

Colinomimeticele pot determina retentie urinara, desi acest lucru nu s-a observat in timpul studiilor clinice cu donepezil.

Afectiuni neurologice

Este posibil ca administrarea de colinomimetice sa determine producerea convulsiilor generalizate. Totusi, convulsiile pot fi si o manifestare a bolii Alzheimer.

Colinomimeticele pot prezenta potential de exacerbare sau inducere a simptomelor extrapiramidale.

Afectiuni pulmonare

Datorita acfiunii colinomimetice, inhibitorii de colinesteraza trebuie administrafi cu prudenfa la pacientii cu antecedente de astm bronsic sau boli bronho-pulmonare.

Se recomanda evitarea administrarii concomitente de Alzepil cu alfi inhibitori de acetilcolinesteraza, agonisti sau antagonist ai sistemului colinergic.

Insuficienta hepatica severa

Nu sunt disponibile date cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica severa. Studii clinice privind rata mortalitafii in dementa vasculara.

Au fost efectuate 3 studii clinice, desfasurate pe o perioada de 6 luni, la subiecfi care intruneau criteriile de includere NINDS-AIREN pentru demenfa vasculara(DVa) probabila sau posibila. Criteriile NINDS-AIREN sunt concepute pentru a identifica pacientii cu demenfa exclusiv cu cauze vasculare si pentru a exclude pacientii cu demenfa Alzheimer.

In primul studiu, rata mortalitafii a fost de 2/198 (1%) la pacientii tratafi cu donepezil 5 mg, 5/206 (2,4%) la cei tratafi cu donepezil 10 mg si 7/199 (3,5%) la pacientii la care s-a administrat placebo. In cadrul celui de-al 2-lea studiu, rata mortalitafii a fost de 4/208 (1,9%) pentru donepezil 5 mg, 3/215 (1,4%) pentru donepezil 10 mg si 1/193 (0,5%) pentru placebo. In cadrul celui de-al treilea studiu, rata mortalitafii a fost de 11/648 (1,7%) pentru donepezil 5 mg si 0/326 (0%) pentru placebo. Rata de mortalitate combinata pentru cele trei studii DVa a fost mai mare la grupul tratat cu donepezil (1,7%), comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo (1,1%), desi aceasta diferenfa nu a fost statistic semnificativa.

Majoritatea deceselor ce au survenit atat la pacientii tratafi cu donepezil, cat si la cei la care s-a administrat placebo, s-a datorat diverselor cauze de natura vasculara, cauze previzibile la pacientii varstnici cu tulburari vasculare preexistente. O analiza a tuturor evenimentelor vasculare grave letale si non-letale nu arata o diferenfa in ceea ce priveste frecvenfa de aparifie la grupul pacientilor tratafi cu donepezil, comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo. O analiza combinata a studiilor efectuate la pacienti cu boala Alzheimer (n=4146) si atunci cand aceste studii de boala Alzheimer au fost combinate cu alte studii de demenfa incluzand studiile de demenfa vasculara (n =6888) a pus in evidenfa faptul ca rata mortalitafii la grupul la care s-a administrat placebo a depasit rata mortalitafii grupului tratat cu donepezil.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

La om, clorhidratul de donepezil si/sau oricare dintre metabolifii sai nu inhiba metabolizarea teofilinei, warfarinei, cimetidinei sau digoxinei. Metabolizarea clorhidratului de donepezil nu este influenfata de administrarea concomitenta de digoxina sau cimetidina.

Studiile in vitro au aratat ca izoenzimele 3A4 si intr-o mai mica masura 2D6 ale citocromului P450 sunt implicate in metabolizarea donepezilului. Studiile de interacfiune medicamentoasa desfasurate in vitro au aratat ca ketoconazolul si chinidina, inhibitori ai CYP3A4, respectiv 2D6, inhiba metabolizarea donepezilului. In consecinfa, aceste medicamente precum si alfi inhibitori ai CYP3A4, cum sunt itraconazolul si eritromicina, precum si inhibitori ai CYP2D6, cum este fluoxetina, pot inhiba metabolizarea donepezilului. Intr-un studiu clinic efectuat la voluntari sanatosi, ketoconazolul a crescut concentrafia plasmatica medie a donepezilului cu aproximativ 30%.

Inductorii enzimatici cum sunt rifampicina, fenitoina, carbamazepina si alcoolul etilic, pot sa scada concentrafia plasmatica a donepezilului. Deoarece amploarea efectelor de inhibare sau inducere nu este cunoscuta, aceste asocieri medicamentoase trebuie utilizate cu prudenfa. Administrarea clorhidratului de donepezil poate interfera cu alte tratamente anticolinergice. De asemenea, prezinta potenfial de activitate sinergica in cazul tratamentului concomitent cu succinilcolina, alte medicamente blocante neuromusculare sau agonisti colinergici sau cu medicamente beta-blocante care acfioneaza asupra conducerii cardiace.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina

Nu exista date clinice adecvate privind utilizarea donepezilului la gravide.

Studiile la animale nu evidenfiat efecte teratogene, dar au demonstrat o toxicitate peri si post-natala (vezi pct 5.3). Riscul potential pentru om nu este cunoscut.

Alzepil nu trebuie administrat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar.

Alaptare

Donepezilul este excretat in laptele femelelor de sobolan. Nu se cunoaste daca este excretat in laptele matern la om si nu s-au efectuat studii la femeile care alapteaza. Ca urmare, femeile tratate cu donepezil nu trebuie sa alapteze.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Donepezilul are o influenta minora sau moderata asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Dementa poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau poate compromite capacitatea de a folosi utilaje. In plus, donepezilul poate induce oboseala, ameteli si crampe musculare, mai ales la inceputul tratamentului sau in cazul cresterii dozei.

La pacientii tratati cu donepezil, medicul curant trebuie sa evalueze periodic capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje complexe.

4.8 Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse sunt: diaree, crampe musculare, oboseala, greata, varsaturi si insomnie. Au fost raportate, de asemenea, ameteli, cefalee, dureri, accidente si corize. In majoritatea cazurilor, reactiile adverse au disparut fara a fi necesara intreruperea tratamentului. Reactiile adverse raportate la mai mult de un caz sunt prezentate mai jos, clasificate pe sisteme, organe si frecventa. Frecventele sunt definite astfel: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si 1/1000 si 1/10000 si

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Rivastigmine Hexal si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Rivastigmine Hexal...
Citeste prospectul medicamentului Rivastigmine Actavis si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Rivastigmine Actavis...
Citeste prospectul medicamentului Cogiton 5 mg si 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare