Cerebrolysin, solutie injectabila/perfuzabila

Acest medicament este recomandat in disfunctii cerebrale organice, metabolice si neurodegenerative, in special dementa senila de tip Alzheimer.

- Complicatii post-accident vascular cerebral.

- Traumatisme cranio-cerebrale, post-operatorii, contuzii cerebrale sau comotii.

Substanta activa: Hidrolizat de proteina din creier de porcina

Producator: Ebewe Pharma - Austria

Compozitie: Un ml solutie injectabila/perfuzabila contine hidrolizat din proteine din creier de porcina sub forma de solutie concentrata, 215,2 mg si excipienti: hidroxid de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Contraindicatii:

- Hipersensibilitate la hidrolizat din proteina din creier de porcina sau la oricare dintre excipientii produsului.

- Epilepsie

- Insuficienta renala severa.

Reactii adverse:

In cazuri rare efectele tratamentului au fost asociate cu:

- agitatie (agresiune, confuzie, insomnie)

- hiperventilatie, hipertonie, hipotonie, oboseala, tremor, depresie, apatie, ameteala si simptome de gripa (de exemplu raceala, tuse, infectii ale tractului respirator). In timpul tratamentului cu Cerebrolysina fost raportat un singur caz de atac tip "grand mal" si convulsii

- tulburari gastro-intestinale, cum sunt pierderea apetitului, dispepsie, diaree, constipatie, varsaturi si greata

- in cazul injectarii prea rapide poate sa apara o senzatie de caldura sau transpiratie, ameteala si, in cazuri izolate, palpitatii sau aritmii

- reactii locale la locul injectiei, cum sunt: iritare, prurit sau senzatie de arsura

- in cazuri foarte rare s-au observat hipersensibilitate sau reactii alergice cum sunt reactii ale pielii, reactii locale vasculare, cefalee, dureri cervicale, dureri ale membrelor, febra, dureri lombare, dispnee, frisoane si stari de soc.

Deoarece Cerebrolysin este utilizat la varstnici reactiile adverse mentionate mai sus sunt tipice pentru aceasta grupa de populatie si pot fi observate si in absenta utilizarii medicamentului.

Mod de administrare: Se pot administra doze unice pana la 50 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin(10760 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina), dar este de preferat tratamentul in cure.

O cura optima de tratament implica administrarea zilnica, timp de 10-20 zile.

Doza zilnica recomandata:

- Disfunctii cerebrale organice, metabolice si neurodegenerative (dementa): doza zilnica recomandata este de 5-30 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin(1076-6456 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina).

- Complicatii post - accident vascular cerebral: doza zilnica recomandata este de 10-50 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin(2152-10760 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina).

- Traumatisme cranio-cerebrale, post-operatorii, contuzii cerebrale sau comotii: doza zilnica recomandata este de 10-50 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin(2152-10760 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina).

- Copii:doza zilnica recomandata este de 1-2 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin(215,2-430,4 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina).

Eficacitatea tratamentului poate fi crescuta prin repetarea curelor, pana nu se mai observa imbunatatiri ale starii de sanatate. Dupa cura initiala, frecventa dozelor poate fi redusa la de 2-3 ori pe saptamana. Intre cure trebuie lasate intervale libere, durata acestora fiind egala cu cea a curei.

Se pot administra doze de pana la 5 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin (1076 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina) intramuscular si de pana la 10 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin(2152 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina) intravenos. Doze intre 10-50 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin (2152 pana la maximum 10760 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina) sunt recomandate numai sub forma de perfuzie intravenoasa lenta, dupa diluare cu solutiile perfuzabile standard recomandate. Durata perfuziei trebuie sa fie intre 15 si 60 minute.

Urmatoarele solutii standard pentru perfuzie au fost testate timp de 24 ore la temperatura camerei, in prezenta luminii si au fost declarate compatibile:

- solutie de clorura de sodiu 0,9 % (9 mg NaCI/ml)

- solutie Ringer (Na 153,98 mmol/l, Ca 2,74 mmol/l, K> 4,02 mmol/l, Cl 163,48 mmol/l)

- glucoza 5%

Vitaminele si medicamentele cardio-vasculare pot fi administrate concomitent cu Cerebrolysin,insa nu trebuie amestecate in seringa.

Precautii: Nu sunt necesare precautii.

Sarcina si alaptarea: Studiile la animale nu au indicat toxicitate asupra reproducerii. Totusi, nu au fost efectuate studii la om. Astfel, in timpul sarcinii si alaptarii Cerebrolysin trebuie utilizat numai dupa o atenta evaluare a raportului risc/beneficiu.

Forma de prezentare:

Cutie cu 10 fiole din sticla bruna cu punct de rupere a 1 ml solutie injectabila/perfuzabila.

Cutie cu 5 fiole din sticla bruna cu punct de rupere a 5 ml solutie injectabila/perfuzabila.

Cutie cu 5 fiole din sticla bruna cu punct de rupere a 10 ml solutie injectabila/perfuzabila.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In orice familie, exista, probabil, o trusa de prim ajutor. Unii pun mai mult pret pe ea,...
Iei medicamente? Atunci e bine sa ai o alimentatie echilibrata, astfel incat pastilele sa produca efectul scontat,...
Medicamentele pe care le iei iti fac mai mult bine sau mai mult rau? E genul de...