Durerea anginoasa poate chiar sa se simta ca o indigestie. Simptomele mai putin frecvente ale acestei afectiuni sunt: oboseala, dificultatile de respiratie, ametelile, greata, varsaturile si palpitatiile. Angina este, de obicei, un semn al unei boli de inima, cum ar fi boala coronariana. Acest fenomen se decalnseaza atunci cand placile de aterom(depuneri de colesterol) se acumuleaza in interiorul arterelor, incetinind sau limitand fluxul de sange catre inima. Cand fluxul sanguin este restrictionat, creste riscul de a face atac de cord. In multe cazuri, gestionarea anginei pectorale se poate face cu remedii la domiciliu si cu modificari ale dietei si stilului de viata.
Important: Nu te apuca de diverse tratamente pana nu mergi la medic. Dupa diagnosticare, specialistul iti va indica tratamentul/ele potrivit/e. Asadar, acest articol nu tine locul unei retete, ci are doar rol informativ!
Cum sa trateti angina pectorala. Tratament medical de specialitate:
1. Atentie la simptomele severe! Consulta imediat medicul , daca apar dureri inexplicabile si presiune la nivelul pieptului. Daca durerea nu dispare la 5 minute dupa administrarea medicamentelor, suna la 112! Alte situatii in care ar trebui sa suni medicul:
- ai mai frecvent simptome noi sau recurente de angina pectorala;
- simti dureri anginoase in timp ce stai/odihnesti;
- ai probleme cu luarea medicamentelor pentru inima;
- te simti frecvent obosit/a, ametit/a sau intr-o stare de lesin.
- ai batai neregulate ale inimii, tensiune arteriala scazuta (sub 60 de batai pe minut) sau ridicata (peste 120 de batai pe minut);
- orice alte simptome neobisnuite care pot fi legate de angina pectorala.
2. Angioplastia este o procedura nechirurgicala, minim invaziva, folosita pentru a deschide arterele blocate sau ingustate, imbunatatind fluxul sanguin catre inima. Angioplastia poate fi efectuata de catre un cardiolog autorizat pentru a ajuta la tratarea durerii anginoase moderate pana la severe cauzate de acumularea placii in artere. In timpul unei angioplastii, un mic balon este extins in interiorul arterei coronare pentru deblocarea si extinderea peretele arterei. Un tub din plasa de sarma numit stent este, uneori, implantat pentru a mentine peretele arterei extins. Procedura poate dura 2-3 ore.
3. Terapia EECP. Terapia de contrapulsare externa imbunatatita (EECP) este o procedura non-invaziva utila pentru unele persoane care au angina instabila. Mansete mari, asemanatoare cu mansetele pentru tensiune arteriala, sunt puse pe picioare. Acestea sunt umflate si dezumflate in sincron cu bataile inimii. Terapia EECP imbunatateste nivelul de oxigen din sangele pompat catre muschiul inimii si ajuta la ameliorarea anginei pectorale. De obicei, exista 35 de sedinte de o ora pe o perioada de sapte saptamani. Terapia EECP poate fi efectuata de un terapeut sau de un medic specialist.
4. Medicamente. Medicul poate prescrie medicamente pentru tratarea bolii coronariene, a hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat sau a nivelurilor ridicate de colesterol. Acestea medicamente sunt::
- antiagregante plachetare, numite si anticoagulante, cum ar fi aspirina. Ia aspirina concentrata de 81 mg sau jumatate de aspirina obisnuita de 325 mg. Studiile au aratat faptul ca administrarea de aspirina reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare;
- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei(ECA) pentru tratarea hipertensiunii arteriale si a hipertensiunii arteriale;
- beta-blocante pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a batailor neregulate ale inimii, a durerii anginoase si pentru a preveni un atac de cord;
- blocante ale canalelor de calciu pentru durerea anginoasa si hipertensiune arteriala;
- diuretice pentru a elimina excesul de sodiu;
- statine pentru scaderea colesterolului
- nitroglicerina comprimate sau nitrati organici (osorbid mononitrat, izosorbid dinitrat și pentaeritril tetranitrat) pentru a opri un atac de angina.
5. Plan de actiune de urgenta. Angina pectorala creste riscul de atac de cord. Este important ca tu si familia ta sa stiti cum si cand sa solicitati asistenta medicala. Actionati rapid daca durerea in piept devine severa, dureaza mai mult de cateva minute sau nu este ameliorata cu odihna / medicamente. Trebui sa stii:
- semnele si simptomele unui atac de cord;
- cum sa utilizezi medicamente atunci cand este necesar(nitroglicerina, de exemplu);
- cum sa accesezi serviciile medicale de urgenta;
- adresa celui mai apropiat spital care ofera ingrijiri cardiace de urgenta 24 de ore din 24.
Important. Cineva apropiat trebuie sa sune la 112, daca suferi de angina instabila, un atac de cord sau lipotimie(pierderea cunostintei).
6. Nitroglicerina este utilizata pentru a preveni angina pectorala cronica sau stabila. Acest medicament actioneaza prin relaxarea vaselor de sange si cresterea aportului de sange si oxigen catre inima. Acest medicament este, de asemenea, utilizat pentru a ameliora un atac de angina in desfasurare. Utilizat in mod regulat pe termen lung sau chiar inainte de exercitii fizice sau de un eveniment stresant, acest medicament ajuta la prevenirea atacurilor de angina pectorala.
Medicul poate prescrie nitroglicerina sub forma de tableta, capsula sau spray . Acest medicament trebuie utilizat exact asa cum ti-a recomandat medicul. Cand incepi sa simti un atac de angina(dureri in piept), aseaza-te undeva. Apoi, foloseste nitroglicerina conform indicatiilor medicului. Te poate lua ameteala sau chiar un scurt lesin dupa utilizarea nitroglicerinei, asa ca e mai sigur sa te asezi. Daca senzatia persista in timp ce stai jos, respira adanc de cateva ori si apleaca-te spre inainte cu capul intre genunchi. Ramai calm/a pentru a evita un atac de panica. in cateva minute ar trebui sa iti revii.
Tabletele sublinguale de nitroglicerina ofera, de obicei, o usurare in maximum cinci minute. Comprimatele sublinguale de nitroglicerina nu trebuie mestecate, zdrobite sau inghitite. Ele functioneaza mult mai repede atunci cand sunt absorbite prin mucoasa din cavitatea bucala. Pune tableta sub limba sau intre obraz si gingie si las-o sa se dizolve. Nu manca, nu bea, nu fuma in acest interval! Daca durerea nu se amelioreaza, poti folosi al doilea comprimat la cinci minute dupa ce l-ai administrat pe primul. La alte 5 minute, administreaza si al treilea comprimat. Daca nici asa nu apar imbunatatiri, contacteaza medicul sau roaga pe cineva sa te duca la urgente.
Nitroglicerina nu trebuie utilizata in cazul anginei pectorale severe sau instabile, in timpul unui atac de cord, pentru tratarea tensiunii arteriale scazute sau de catre persoanele cu anemie.
Citeste si: Cum sa tratezi angina pectorala. Remedii pe baza de plante