Iata o lista de greseli comune pe care oamenii le fac in privinta trusei de prim ajutor:
1. Incalci conditiile de depozitare. Toate pastilele isi pierd efectul, in conditii de umiditate crescuta. Nu le pastra, asadar, in baie, chiar daca ai acolo un dulap. Bucataria nu este, de asemenea, un loc propice pentru depozitarea medicamentelor. Fluctuatiile de temperatura si umiditatea constanta influenteaza negativ calitatea medicamentelor. Cel mai bine ar fi sa depozitezi medicamentele in dormitor sau in camera de zi(living).
Daca e prea cald in casa(peste 25 grade), data de expirare a medicamentelor se modifica. Spre exemplu, un medicament care ar trebui sa expire in luna a sasea a unui an, ar putea sa expire, in realitate, in luna a treia a anului respectiv.
2. Nu folosesti produse moderne. In genere, oamenii au incredere in medicamentele care trec testul timpului si prefera sa le foloseasca in mod exclusiv. Astfel, evita sa cumpere produse farmaceutice noi. Aceasta obisnuinta ar putea sa te priveze, insa, de anumite beneficii, cum ar fi rapiditatea sau comoditatea. O sa iti oferim un exemplu banal printr-o intrebare retorica. De ce sa te mai chinui cu spirt si vata cand ai la indemana servetelele umede cu alcool?!
3. Organizezi rar trusa de prim ajutor. Macar o data la doua saptamani, fa curatenie in trusa! Arunca pastilele expirate si pe cele care nu mai sunt in propriul ambalaj, deoarece ar putea fi pline de microbi. Verifica si medicamentele de tip lichid/crema. Daca si-au schimbat culoarea, arunca-le! La fel de important! Incearca sa separi medicamentele pe care le iei frecvent de cele pe care le iei rar. Pune-le in recipiente diferite si pe rafturi diferite. De asemenea, pastreaza medicamentele in cutiile lor. Altfel, risti sa iei pastila in mod eronat.
4. Nu arunci cum si unde trebuie medicamentele. Nu arunca pastilele expirate in vasul de toaleta! Cosul de gunoi e singura optiune in Romania. In alte tari, exista locuri speciale sau clinici unde poti duce medicamentele de care nu mai ai nevoie. Inainte de a arunca pilulele la cos, pune-le intr-o punga de plastic sau intr-un recipient de sticla.
5. Depozitezi medicamentele la lumina sau in locuri usor accesibile copiilor. Medicamentele nu ar trebui sa fie depozitate in locuri cu multa lumina, pentru ca isi pierd eficienta. Mai rau, daca le lasi in locuri accesibile, copiii le-ar putea folosi si s-ar putea intampla tragedii… Pune medicamentele intr-un recipient special si introdu-le intr-un dulap unde cei mici sa nu aiba acces.
6. Uiti ca medicamentele expira. De obicei, data expirarii este calculata pentru un produs sigilat. Odata desfacut ambalajul, data expirarii se schimba. Gasesti informatii clare in manualul de utilizare. Acest fenomen se intampla mai ales cu medicamentele lichide. De exemplu, o sticluta de picaturi pentru ochi, ar trebui schimbata cel putin o data pe luna.
7. Arunci manualul cu instructiunile de utilizare. Nu mai face asta! Informatii importante se pierd si astfel ai putea lua medicamentul in mod eronat. Pastreaza chiar si cutia, deoarece aceasta protejeaza pastilele de lumina!
8. Depozitezi medicamentele in frigider, in mod gresit. Nu e suficient sa bagi medicamentul in frigider! Trebuie sa il plasezi unde trebuie. De exmplu, nu-l tine pe usa frigiderului, deoarece acolo temepratura este mai ridicata si fluctuanta. Aseaza pastilele pe un raft, dar nu inspre spatele frigiderului, deoarece acolo vor ingheta si isi pierd din eficienta.