Cogiton 5 mg si 10 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului  Cogiton 5 mg si 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Cogiton este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor usoare pana la moderat severe de dementa Alzheimer.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Cogiton 5 mg comprimate filmate

Fiecare comprimat filmat contine clorhidrat de donepezil 5 mg. Excipient: lactoza monohidrat 84 mg.

Cogiton 10 mg

Fiecare comprimat filmat contine clorhidrat de donepezil 10 mg. Excipient: lactoza monohidrat 168 mg.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat.

Cogiton 5 mg comprimate filmate

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba, marcate cu "5" pe o fata. Cogiton 10 mg comprimate filmate

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare cafeniu deschis, cu o linie mediana pe o fata si marcate cu ,,10" pe cealalta fata.

Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Cogiton este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor usoare pana la moderat severe de dementa Alzheimer.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti/Varstnici

Tratamentul se initiaza cu o doza de 5 mg pe zi (doza unica zilnica). Cogiton se administreaza oral, seara, imediat inainte de culcare. Doza de 5 mg pe zi trebuie mentinuta timp de cel putin o luna, pentru a se permite evaluarea raspunsului clinic initial la tratament si atingerea concentratiilor plasmatice la starea de echilibru. Dupa o luna de evaluare a tratamentului cu doza de 5 mg pe zi, doza de clorhidrat de donepezil poate fi crescuta la 10 mg pe zi (doza unica zilnica). Doza maxima recomandata este de 10 mg pe zi. Administrarea unor doze mai mari de 10 mg pe zi nu a fost investigata in studiile clinice.

Pentru doze care nu pot fi realizate cu aceasta concentrate, sunt disponibile alte concentratii ale acestui medicament.

Tratamentul trebuie initiat si supravegheat de catre un medic specialist cu experienta in diagnosticul si tratamentul dementei Alzheimer. Diagnosticul trebuie stabilit in conformitate cu criteriile de diagnostic acceptate (de exemplu DSM IV, ICD 10). Terapia cu donepezil clorhidrat trebuie initiata numai daca exista un apartinator care sa monitorizeze regulat utilizarea medicamentului de catre pacient. Tratamentul de intretinere poate fi continuat atat timp cat exista un beneficiu terapeutic pentru pacient. Ca urmare, beneficiul clinic al clorhidratului de donepezil trebuie reevaluat periodic. Intreruperea tratamentului trebuie luata in considerare atunci cand efectul terapeutic nu mai este evident. Raspunsul individual la clorhidratul de donepezil nu poate fi anticipat.

La intreruperea tratamentului se observa o scadere progresiva a efectelor terapeutice ale Cogiton. Insuficienta renala si insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta renala se poate utiliza o schema de tratament similara, deoarece clearance-ul clorhidratului de donepezil nu este influentat de aceasta boala.

La pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata, datorita posibilitatii de crestere a expunerii la donepezil (vezi pct. 5.2), cresterea dozei trebuie efectuata in functie de tolerabilitatea fiecarui pacient in parte.

Nu exista date cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica severa. Copii si adolescenti

Cogiton nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa, derivati de piperidina sau la oricare dintre excipienti.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Utilizarea Cogiton la pacientii cu dementa Alzheimer severa, alte tipuri de dementa sau alte tipuri de tulburari ale memoriei (de exemplu declinul cognitiv legat de varsta) nu a fost investigata.

Anestezie: Cogiton, fiind un inhibitor de colinesteraza, este posibil sa accentueze relaxarea musculara de tip succinilcolinic in timpul anesteziei.

Afectiuni cardiovasculare: datorita actiunii lor farmacologice, inhibitorii de colinesteraza pot avea efecte vagotonice asupra frecventei cardiace (de exemplu bradicardie). Aceste efecte potentiale pot fi importante, in special, la pacientii cu boala nodului sinusal sau cu alte tulburari de conducere supraventriculara, cum sunt blocul sinoatrial sau atrioventricular.

Au fost raportate cazuri de sincopa si convulsii. La investigarea acestor pacienti, trebuie luate in considerare posibilitatea blocului cardiac sau pauzele sinusale prelungite.

Afectiuni gastro-intestinale: pacientii cu risc crescut de aparitie a ulcerului, de exemplu cei cu antecendente de boala ulceroasa sau care urmeaza terapie concomitenta cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), trebuie monitorizati pentru aparitia eventualelor simptome. Totusi, studiile clinice cu Cogiton nu au aratat cresterea incidentei ulcerului peptic sau hemoragiilor gastro-intestinale, comparativ cu placebo.

Afectiuni genito-urinare: colinomimeticele pot produce retentie urinara, cu toate ca acest lucru nu s-a observat in timpul studiilor clinice cu clorhidrat de donepezil.

Afectiuni neurologice: este posibil ca administrarea de colinomimetice sa determine producerea convulsiilor generalizate. Totusi, convulsiile pot fi o manifestare a bolii Alzheimer. Colinomimeticele pot prezenta potential de exacerbare sau inducere a simptomelor extrapiramidale.

Afectiuni pulmonare: datorita actiunii colinomimetice, inhibitorii de colinesteraza trebuie administrati cu precautie la pacientii cu antecedente de astm bronsic sau boli pulmonare obstructive. Administrarea Aldemiz concomitent cu alti inhibitori de acetilcolinesteraza, agonisti sau antagonisti ai sistemului colinergic, trebuie evitata.

Insuficienta hepatica severa: nu exista date cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

Acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Mortalitatea in studiile clinice privind dementa vasculara

Au fost efectuate trei studii clinice, cu o durata de 6 luni, la subiecti care indeplineau criteriile de includere NINDS-AIREN pentru dementa vasculara (DVa) probabila sau posibila. Criteriile NINDS-AIREN sunt concepute pentru a identifica pacientii a caror dementa pare sa se datoreze exclusiv unor cauze vasculare si sa ii excluda pe pacientii cu dementa Alzheimer.

In primul studiu, rata mortalitatii a fost de 2/198 (1,0%) la pacientii tratati cu clorhidrat de donepezil 5 mg, 5/206 (2,4%) la cei tratati cu clorhidrat de donepezil 10 mg si 7/199 (3,5%) la pacientii la care s-a administrat placebo. In cel de-al doilea studiu, rata mortalitatii a fost de 4/208 (1,9%) la pacientii tratati cu clorhidrat de donepezil 5 mg, 3/215 (1,4%) la pacientii tratati cu clorhidrat de donepezil 10 mg si 1/193 (0,5%) la pacientii la care s-a administrat placebo. In cel de-al treilea studiu, rata mortalitatii a fost de 11/648 (1,7%) la pacientii tratati cu clorhidrat de donepezil 5 mg si 0/326 (0%) la pacientii la care s-a administrat placebo. Rata de mortalitate combinata pentru cele trei studii DVa a fost mai mare la grupul tratat cu clorhidrat de donepezil (1,7%), comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo (1,1%); oricum, aceasta diferenta nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

Majoritatea deceselor care a survenit atat la pacientii tratati cu donepezil, cat si la cei la care s-a administrat placebo, s-a datorat diverselor cauze de natura vasculara, cauze previzibile la pacientii varstnici cu tulburari vasculare preexistente.

O analiza a tuturor evenimentelor vasculare grave letale si non-letale, nu a aratat nicio diferenta in ceea ce priveste frecventa de aparitie la grupul pacientilor tratati cu clorhidrat de donepezil, comparativ cu placebo.

O analiza combinata a studiilor efectuate la pacienti cu boala Alzheimer (n=4146) si atunci cand aceste studii de boala Alzheimer au fost combinate cu alte studii ale dementei, incluzand studii ale dementei vasculare (total n=6888), a pus in evidenta faptul ca rata mortalitatii la grupul la care s-a administrat placebo a depasit rata mortalitatii la grupul tratat cu clorhidrat de donepezil.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

La om, clorhidratul de donepezil si/sau oricare dintre metabolitii sai nu inhiba metabolizarea teofilinei, warfarinei, cimetidinei sau digoxinei. Metabolizarea clorhidratului de donepezil nu este influentata de administrarea concomitenta de digoxina sau cimetidina. Studiile in vitro au aratat ca izoenzimele 3A4 si, intr-o masura mai mica 2D6, ale citocromului P 450 sunt implicate in metabolizarea donepezilului. Studiile de interactiune medicamentoasa desfasurate in vitro au aratat ca ketoconazolul si chinidinele, inhibitori ai CYP3A4, respectiv 2D6, inhiba metabolizarea donepezilului. In consecinta, aceste medicamente precum si alti inhibitori ai CYP3A4, cum sunt itraconazolul si eritromicina, si inhibitori ai CYP2D6 cum este fluoxetina, pot inhiba metabolizarea donepezilului. Intr-un studiu clinic efectuat la voluntari sanatosi, ketaconazolul a crescut concentratiile plasmatice medii ale donepezilului cu

aproximativ 30%. Inductorii enzimatici, cum sunt rifampicina, fenitoina, carbamazepina si alcoolul etilic, pot reduce concentratia plasmatica a donepezilului. Intrucat amploarea efectelor de inhibare sau inducere nu este cunoscuta, aceste asocieri medicamentoase trebuie utilizate cu precautie. Administrarea clorhidratului de donepezil poate interfera cu alte medicamente anticolinergice . De asemenea, are potential de activitate sinergica in cazul tratamentului concomitent cu succinilcolina, alte medicamente blocante neuromusculare sau agonisti colinergici sau cu medicamente beta-blocante care actioneaza asupra conducerii cardiace.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina

Nu exista date clinice adecvate privind utilizarea clorhidratului de donepezil la gravide.

Studiile efectuate la animale nu au aratat efecte teratogene, dar au indicat toxicitate peri si post-natala

(vezi pct. 5.3). Riscul potential pentru om nu este cunoscut.

Clorhidratul de donepezil nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care este absolut necesar.

Alaptarea

Clorhidratul de donepezil este excretat in laptele femelelor de sobolan. La om, nu se cunoaste daca clorhidratul de donepezil este excretat in lapte si nu s-au efectuat studii la femeile care alapteaza. Ca urmare, femeile care utilizeaza clorhidrat de donepezil nu trebuie sa alapteze.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Clorhidratul de donepezil are o influenta minora sau moderata asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Dementa poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau poate compromite capacitatea de a folosi utilaje. In plus, clorhidratul de donepezil poate induce oboseala, ameteli si crampe musculare, mai ales la initierea terapiei sau in caz de crestere a dozei. Medicul curant trebuie sa evalueze periodic capacitatea pacientului tratat cu clorhidrat de donepezil de a conduce vehicule si de a folosi utilaje complexe.

4.8 Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse sunt diareea, crampele musculare, oboseala, greata, varsaturile si insomnia. Reactiile adverse raportate la mai mult de un caz sunt prezentate mai jos, clasificate pe aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Rivastigmine Hexal si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Rivastigmine Hexal...
Citeste prospectul medicamentului Rivastigmine Actavis si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Rivastigmine Actavis...
Citeste prospectul medicamentului ALZEPIL 5 mg si 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat...