Davia 5 mg si 10 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului  Davia 5 mg si 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Clorhidratul de donepezilul este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor usoare pana la moderat-severe ale dementei Alzheimer.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine clorhidrat de donepezil 5 mg. Fiecare comprimat filmat contine clorhidrat de donepezil 10 mg.

Excipient: lactoza monohidrat 87,512 mg per comprimat filmat Excipient: lactoza monohidrat 175,024 mg per comprimat filmat

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat

Comprimat filmat rotund, biconvex, de culoare galbena, inscriptionat cu "RC25" pe una dintre fete.

Comprimat filmat rotund, biconvex, de culoare galbena, inscriptionat cu "RC26" pe una dintre fete.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Clorhidratul de donepezilul este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor usoare pana la moderat-severe ale dementei Alzheimer.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti/varstnici:

Tratamentul se initiaza cu 5 mg pe zi (in doza unica pe zi). Comprimatul filmat trebuie administrat oral, seara, chiar inainte de culcare. Doza de 5 mg pe zi trebuie mentinuta pentru o perioada de cel putin o luna, pentru a se obtine primele raspunsuri clinice la tratament si pentru a permite atingerea concentratiilor constante de clorhidrat de donepezil. Dupa evaluarea clinica a rezultatelor, dupa prima luna de tratament cu 5 mg pe zi, doza poate fi crescuta la 10 mg pe zi (in doza unica). Doza maxima recomandata pe zi este de 10 mg. Dozele mai mari de 10 mg pe zi nu au fost evaluate in studii clinice. Tratamentul trebuie initiat si supravegheat de catre un medic cu experienta in diagnosticarea si tratamentul dementei Alzheimer. Diagnosticul trebuie stabilit in concordanta cu ghidurile aprobate (de exemplu DSM IV, ICD 10). Tratamentul cu donepezil trebuie initiat numai in cazul in care exista o persoana care sa poata supraveghea regulat modul in care pacientul utilizeaza medicamentul. Tratamentul de intretinere poate fi continuat atat timp cat exista un beneficiu terapeutic pentru pacient.

De aceea, beneficiul clinic al donepezilului trebuie reevaluat periodic. Intreruperea tratamentului trebuie luata in considerare atunci cand efectul terapeutic nu mai este evident. Raspunsul individual la donepezil nu poate fi prevazut.

Dupa intreruperea tratamentului se observa disparitia treptata a efectelor benefice ale donepezilului. Insuficienta hepatica si renala

La pacientii cu insuficienta renala, poate fi utilizata o schema terapeutica similara, deoarece clearance-ul clorhidratului de donepezil nu este influentat de aceasta afectiune .

La pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata, datorita unei eventuale expuneri crescute, cresterea dozelor trebuie efectuata in functie de tolerabilitatea individuala (vezi pct. 5.2). Nu exista date referitoare la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

Copii si adolescenti

Clorhidratul de donepezil nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa, la derivatii piperidinici sau la oricare dintre excipienti.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Nu s-a investigat utilizarea donepezilului la pacientii cu dementa Alzheimer severa, cu alte tipuri de dementa sau alte tipuri de tulburari de memorie (de exemplu declinul cognitiv indus de varsta inaintata).

Anestezie

Donepezilul, fiind un inhibitor de colinesteraza, poate accentua relaxarea musculara de tip succinilcolinic, in timpul anesteziei.

Afectiuni cardiovasculare

Datorita actiunii lor farmacologice, inhibitorii de colinesteraza pot exercita efecte vagotonice asupra frecventei cardiace (de exemplu bradicardie). Posibilitatea aparitiei acestui tip de actiune poate fi importanta, indeosebi la pacientii cu "boala de nod sinusal" sau alte tulburari ale conducerii supraventriculare, cum sunt blocul sinoatrial sau atrioventricular.

Au fost raportate cazuri de sincopa si convulsii. La evaluarea acestor pacienti, trebuie luata in considerare posibilitatea aparitiei unor blocuri cardiace sau a unor pauze sinusale lungi.

Afectiuni gastro-intestinale

Pacientii cu risc crescut de aparitie a ulcerului, de exemplu cei cu boala ulceroasa in antecendente sau cei tratati concomitent cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), trebuie monitorizati din punct de vedere al simptomatologiei. Totusi, studiile clinice cu donepezil nu au aratat cresterea incidentei bolii ulceroase peptice sau a hemoragiilor gastro-intestinale, comparativ cu placebo.

Afectiuni uro-genitale

Colinomimeticele pot determina retentie urinara, desi acest lucru nu a fost observat in timpul studiilor clinice cu donepezil.

Afectiuni neurologice

Convulsii: se presupune faptul ca substantele colinomimetice pot avea un anumit potential de inducere a convulsiilor generalizate. Totusi, convulsiile pot fi, de asemenea, o manifestare in cadrul bolii Alzheimer.

Colinomimeticele pot avea potential de exacerbare sau inducere a simptomelor extrapiramidale.

Afectiuni pulmonare

Datorita actiunii colinomimetice, inhibitorii de colinesteraza trebuie recomandati cu prudenta pacientior cu antecedente de astm bronsic sau boala pulmonara obstructiva cronica.

Trebuie evitata administrarea concomitenta a donepezilului cu alti inhibitori de acetilcolinesteraza, agonisti sau antagonisti ai sistemului colinergic.

Insuficienta hepatica severa

Nu exista date cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

Mortalitatea in cadrul studiilor clinice la pacientii cu dementa vasculara Au fost efectuate trei studii clinice, cu o durata de 6 luni, care au inclus pacienti care intruneau criteriile NINDS-AIREN privind dementa vasculara (DV) probabila sau posibila. Criteriile NINDS-AIREN sunt concepute pentru identificarea pacientilor la care dementa pare sa fie datorata exclusiv unor cauze vasculare si pentru a exclude pacientii cu boala Alzheimer. In cadrul primului studiu, incidenta mortalitatii a fost de 2/198 (1,0%) la administrarea a 5 mg clorhidrat de donepezil, 5/206 (2,4%) la administrarea a 10 mg clorhidrat de donepezil si 7/199 (3,5%) la administrarea placebo. In cadrul celui de-al doilea studiu, incidenta mortalitatii a fost de 4/208 (1,9%) la administrarea a 5 mg clorhidrat de donepezil, 3/215 (1,4%) la administrarea a 10 mg clorhidrat de donepezil si 1/193 (0,5%) la administrarea placebo. In cadrul celui de-al treilea studiu, incidenta mortalitatii a fost 11/648 (1,7%) la administrarea a 5 mg clorhidrat de donepezil si 0/326 (0%) la administrarea placebo. In cele trei studii DV combinate, incidenta mortalitatii in grupul la care s-a administrat clorhidrat de donepezil a fost mai mare numeric (1,7%), comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo (1,1%); totusi, aceasta diferenta nu a fost semnificativa statistic. Majoritatea deceselor survenite la pacientii carora li s-a administrat clorhidrat de donepezil sau placebo pare a fi datorate unor cauze vasculare diferite, care pot fi de asteptat la populatia in varsta, cu afectiuni vasculare subiacente. O analiza a tuturor evenimentelor vasculare grave, letale si non-letale, nu a evidentiat nicio diferenta intre incidente, in grupul la care s-a administrat clorhidrat de donepezil, comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo.

In studiile combinate cu privire la boala Alzheimer (n= 4146) si in studiile combinate efectuate la pacienti cu boala Alzheimer si alte demente, incluzand dementa vasculara (n total = 6888), incidenta mortalitati in grupurile la care s-a administrat placebo a depasit numeric incidenta in grupurile la care s-a administrat clorhidrat de donepezil.

Lactoza monohidrat

Comprimatele filmate contin lactoza monohidrat. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

La om, clorhidratul de donepezil si/sau oricare dintre metabolitii sai nu inhiba metabolizarea teofilinei, warfarinei, cimetidinei sau digoxinei. Metabolizarea clorhidratului de donepezil nu este influentata de administrarea concomitenta de digoxina sau cimetidina. Studiile in vitro au demonstrat faptul ca izoenzimele 3A4 si, in mai mica masura, 2D6 ale citocromului P 450 sunt implicate in metabolizarea donepezilului. Studiile de interactiune, efectuate in vitro, au demonstrat ca inhibitorii CYP3A4 si 2D6, respectiv ketoconazolul si chinidina, inhiba metabolizarea donepezilului. Ca urmare, acestia si alti inhibitori ai CYP3A4, cum sunt itraconazolul si eritromicina si inhibitori ai CYP2D6, cum este fluoxetina, pot inhiba metabolizarea donepezilului.

In cadrul unui studiu efectuat la voluntari sanatosi, ketaconazolul a crescut concentratiile plasmatice medii ale donepezilului cu aproximativ 30%. Inductorii enzimatici, cum sunt rifampicina, fenitoina, carbamazepina si alcoolul etilic, pot reduce concentratia plasmatica a donepezilului. Deoarece intensitatea efectului inhibitor sau inductor enzimatic nu este cunoscuta, aceste asocieri medicamentoase trebuie utilizate cu atentie. Clorhidratul de donepezil poate interactiona cu medicamentele cu actiune anticolinergica. De asemenea, exista posibilitatea unei actiuni sinergice, in

cazul tratamentului concomitent cu medicamente, cum sunt succinilcolina, alte medicamente blocante neuromusculare, agonisti colinergici sau medicamente beta-blocante, cu actiune asupra conducerii cardiace.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea donepezilului la gravide.

Studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene, dar au demonstrat efecte teratogene peri- si post-natale (vezi pct. 5.3). Riscul potential pentru om este necunosut.

Donepezil nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar. Alaptare

La sobolani, donepezilul este excretat in lapte.

La om, nu se cunoaste daca clorhidratul de donepezil este excretat in lapte si nu exista studii efectuate la femeile care alapteaza. Ca urmare, femeile tratate cu donepezil nu trebuie sa alapteze.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Donepezilul are o influenta mica sau moderata asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Dementa poate determina alterarea capacitatii de a conduce vehicule sau poate compromite capacitatea de a folosi utilaje. In plus, donepezilul poate induce fatigabilitate, ameteli si crampe musculare, in special la initierea tratamentului sau la cresterea dozelor.

Medicul curant trebuie sa evalueze periodic capacitatea pacientilor tratati cu donepezil de a continua sa conduca vehicule sau de a folosi utilaje complexe.

4.8 Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse sunt diareea, crampele musculare, fatigabilitatea, greata, varsaturile, cefaleea si insomnia.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Aldemiz 5 mg si 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat...
Citeste prospectul medicamentului Tacrin, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Dementa...
Citeste prospectul medicamentului Rivastigmine Hexal si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Rivastigmine Hexal...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare