Egitromb 75 mg comprimate filmate

Indicatii: Clopidogrelul este indicat la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice

Compozitie: Fiecare comprimat filmat contine 75 mg clopidogrel (sub forma de bisulfat de clopidogrel). Excipienti: fiecare comprimat filmat contine ulei de ricin hidrogenat 12 mg.

Forma farmaceutica: Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe pana la aproape albe, inscriptionate cu "E 181" pe una din fete.

Indicatii terapeutice

Clopidogrelul este indicat la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice la:

- Pacienti cu infarct miocardic (anterior cu cateva zile, dar mai recent de 35 zile), accident vascular cerebral ischemic (mai vechi de 7 zile, dar mai recent de 6 luni) sau arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare, dovedita.

- Pacienti cu sindrom coronarian acut:

- Sindrom coronarian acut fara supradenivelare de segment ST (angina pectorala instabila sau infarct miocardic non-Q), inclusiv pacienti supusj implantarii de stent dupa o interventie coronariana percutanata, in asociere cu acid acetilsalicilic (AAS).

- Infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST, in asociere cu AAS la pacienti tratati, eligibili pentru terapie trombolitica.

Doze si mod de administrare

Adulti si varstnici: Clopidogrelul trebuie administrat in doza de 75 mg zilnic, in priza unica, cu sau fara alimente.

La pacientii cu sindrom coronarian acut:

- Sindrom coronarian acut fara supradenivelare de segment ST (angina pectorala instabila sau infarct miocardic non-Q): tratamentul cu clopidogrel trebuie initiat cu o doza de incarcare unica, de 300 mg si apoi continuat cu o doza zilnica de 75 mg (in asociere cu AAS 75 - 325 mg zilnic). Deoarece dozele mai mari de AAS au fost asociate cu un risc crescut de sangerare, se recomanda ca dozele de AAS sa nu depageasca 100 mg. Durata optima a tratamentului nu a fost stabilita cu exactitate. Datele din studii clinice sustin utilizarea sa pana la 12 luni, iar beneficiul maxim a fost observat la 3 luni (vezi pct. 5.1). - Infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST: clopidogrelul trebuie administrat in doza unica de 75 mg pe zi, pentru inceput sub forma de doza de incarcare de 300 mg, in asociere cu AAS si cu sau fara trombolitice. La pacientii cu varsta peste 75 ani, tratamentul cu clopidogrel trebuie initiat fara doza de incarcare. Tratamentul asociat trebuie initiat cat mai curand posibil dupa aparitia simptomelor si continuat pentru cel putin patru saptamani. Beneficiul asocierii clopidogrelului cu AAS mai mult de patru saptamani nu a fost studiat in acest context (vezi pct. 5.1).

Copii si adolescenti: Siguranta si eficacitatea clopidogrelului la copii si adolescenti nu au fost inca stabilite.

- Insuficienta renala

Experienta terapeutica la pacientii cu insuficienta renala este limitata (vezi pct. 4.4).

- Insuficenta hepatica

Experienta terapeutica la pacientii cu insuficienta hepatica moderata, care pot avea diateza hemoragica este limitata.

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.

- Insuficienta hepatica severa

- Leziune hemoragica evolutiva, cum ar fi ulcerul gastro-duodenal sau hemoragia intracraniana.

Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Datorita riscului de sangerare si de reactii adverse hematologice, trebuie determinat numarul elementelor figurate sanguine gi/sau efectuate alte teste adecvate ori de cate ori apar semne clinice care sugereaza sangerare in timpul tratamentului (vezi pct. 4.8). Ca si celelalte antiagregante plachetare, clopidogrelul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii care pot prezenta un risc crescut de sangerare in caz de traumatism, interventii chirurgicale sau in cadrul altor conditii patologice si la pacientii tratati cu AAS, heparina, inhibitori ai glicoproteinei IIb/IIIa sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene inclusiv COX-2. Pacientii trebuie urmariti atent pentru orice semne de sangerare, inclusiv hemoragii oculte, mai ales in primele saptamani de tratament gi/sau dupa proceduri invazive cardiologice sau interventii chirurgicale. Administrarea concomitenta de clopidogrel cu anticoagulante orale nu este recomandata, deoarece aceasta asociere poate creste intensitatea sangerarilor.

Daca pacientul urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale programate, iar efectul antiagregant plachetar este temporar nedorit, se recomanda intreruperea clopidogrelului cu 7 zile inainte de interventie. Pacientii trebuie sa informeze medicul sau stomatologul ca urmeaza un tratament cu clopidogrel, inainte de programarea unei interventii chirurgicale sau inainte de prescrierea unui alt medicament. Clopidogrelul prelungegte timpul de sangerare si trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu leziuni susceptibile de a sangera (in special, gastro-intestinale si intraoculare).

Pacientii trebuie informati ca tratamentul cu clopidogrel (in monoterapie sau in asociere cu AAS) poate sa prelungeasca timpul de sangerare si ca trebuie sa se adreseze medicului in cazul unei sangerari anormale (prin localizare sau durata).

Au fost raportate foarte rar cazuri de purpura trombotica trombocitopenica (PTT) in timpul utilizarii de clopidogrel, uneori dupa o expunere de scurta durata. Aceasta se caracterizeaza prin trombocitopenie si anemie hemolitica microangiopatica, asociate cu tulburari neurologice, afectarea functiei renale sau febra. PTT este o afectiune cu evolutie potential letala, care impune un tratament prompt, inclusiv plasmafereza.

Din lipsa de date, clopidogrelul nu este recomandat in faza acuta a accidentului vascular cerebral ischemic (mai recent de 7 zile).

Sunt disponibile doar date limitate despre utilizarea clopidogrelului la pacientii cu insuficienta renala. De aceea, clopidogrelul trebuie utilizat cu prudenta la acesti pacienti (vezi pct.4.2).

De asemenea, experienta este limitata la pacientii cu insuficienta hepatica moderata, care pot dezvolta diateza hemoragica. De aceea, clopidogrelul trebuie utilizat cu prudenta la acest grup de pacienti.

Acest medicament contine ulei de ricin hidrogenat care poate provoca tulburari abdominale si diaree.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Anticoagulante orale: nu se recomanda administrarea concomitenta de clopidogrel si anticoagulante orale, deoarece poate creste gravitatea sangerarilor.

Inhibitori ai glicoproteinei Ilb/IIIa: clopidogrelul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu risc crescut de sangerare in caz de traumatisme, interventii chirurgicale sau in cadrul altor conditii patologice, aflati in tratament concomitent cu inhibitori ai glicoproteinei Ilb/IIIa.

Acid acetilsalicilic (AAS): AAS nu a modificat efectul clopidogrelului de inhibare a agregarii plachetare indusa de ADP, in timp ce clopidogrelul a potentat efectul AAS asupra agregarii plachetare indusa de colagen. Totusi, administrarea concomitenta a 500 mg AAS, de 2 ori pe zi, timp de o zi, nu a modificat semnificativ prelungirea timpului de sangerare provocata de clopidogrel. Este posibila o interactiune farmacodinamica intre clopidogrel si acidul acetilsalicilic, ceea ce poate duce la o crestere a riscului hemoragic. Prin urmare, administrarea concomitenta a acestor doua medicamente trebuie efectuata cu prudenta. Totusi, clopidogrelul si AAS au fost administrate in asociere pe o perioada de pana la un an.

Heparind: intr-un studiu clinic efectuat la voluntari sanatosi, administrarea clopidogrelului nu a necesitat modificarea dozei de heparina si nici nu a influentat efectul heparinei asupra coagularii. Administrarea concomitenta cu heparina nu a modificat inhibarea agregarii plachetare produsa de clopidogrel. Este posibila o interactiune farmacodinamica intre clopidogrel si heparina, ceea ce poate duce la o crestere a riscului hemoragic. Prin urmare, administrarea concomitenta a acestor doua medicamente trebuie efectuata cu prudenta.

Trombolitice: siguranta administrarii concomitente de clopidogrel, medicamente trobolitice fibrino-sau non-fibrino-specifice si heparina a fost studiata la pacientii cu infarct miocardic acut. Frecventa hemoragiilor semnificative clinic a fost similara cu cea observata in cazul administrarii concomitente de AAS cu medicamente trombolitice si heparina.

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): un studiu clinic efectuat la voluntari sanatosi a aratat ca administrarea concomitenta de clopidogrel si naproxen creste frecventa hemoragiilor gastro-intestinale oculte. Cu toate acestea, in absenta unor studii privind interactiunile cu alte AINS, deocamdata nu este clar stabilit daca riscul hemoragiilor gastro-intestinale este crescut pentru toate AINS. Ca urmare, administrarea concomitenta de clopidogrel si AINS, inclusiv inhibitorii de COX-2 trebuie efectuata cu prudenta.

Alte tratamente concomitente: au fost efectuate numeroase alte studii clinice, pentru a investiga eventuale interactiuni farmacodinamice si farmacocinetice dintre clopidogrel si alte medicamente administrate concomitent. Nu au fost observate interactiuni farmacodinamice semnificative clinic atunci cand clopidogrelul a fost administrat concomitent cu atenolol, nifedipina sau cu ambele, atenolol si nifedipina. In plus, activitatea farmacodinamica a clopidogrelului nu a fost influentata semnificativ de administrarea concomitenta cu fenobarbital, cimetidina sau estrogeni.

Administrarea concomitenta de clopidogrel nu a modificat parametrii farmacocinetici ai digoxinei sau teofilinei. Antiacidele nu au influentat marimea absorbtiei clopidogrelului.

Studii efectuate pe microzomi hepatici umani au aratat ca metabolitul cu functie carboxilica al clopidogrelului poate inhiba activitatea citocromului P4502C9. Aceasta poate duce la cresterea concentratiilor plasmatice ale unor medicamente care sunt metabolizate de citocromul P450 2C9, cum sunt fenitoina, tolbutamida si AINS. Datele din studiul CAPRIE arata ca administrarea concomitenta a clopidogrelului cu fenitoina si tolbutamida este bine tolerata.

In afara informatiilor despre interactiunile medicamentoase specifice descrise mai sus, nu au fost efectuate studii privind interactiunile dintre clopidogrel si alte medicamente utilizate in mod curent la pacientii cu boala aterotrombotica. Totugi, pacientii inclugi in studiile clinice cu clopidogrel au primit numeroase medicamente, inclusiv diuretice, beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocante ale canalelor de calciu, hipocolesterolemiante, vasodilatatoare coronariene, antidiabetice (inclusiv insulina), antiepileptice si inhibitori GP IIb/IIIa, fara manifestarea unor interactiuni medicamentoase semnificative clinic.

Sarcina si alaptarea

Deoarece nu sunt disponibile date despre expunerea la clopidogrel in timpul sarcinii, ca masura de precautie, este preferabil sa nu se utilizeze clopidogrelul in timpul sarcinii.

Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nagterii sau dezvoltarii post-natale.

La om, nu exista date despre excretia clopidogrelului in laptele matern. Studiile la animale au aratat ca clopidogrel este excretat prin lapte.

Din acest motiv, ca masura de precautie, alaptarea nu trebuie continuata in timpul tratamentului cu Egitromb.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Clopidogrelul nu are nici o influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Perioada de valabilitate: 3 ani

Precautii speciale pentru pastrare: Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Natura si continutul ambalajului: 

Cutie cu blistere OPA-Al-PVdC/Al a 28, 84, 100 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Precautii speciale pentru eliminarea re/iduurilor

Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

EGIS Pharmaceuticals PLC H-1106 Budapesta Kereszturi ut 30-38 Ungaria

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In orice familie, exista, probabil, o trusa de prim ajutor. Unii pun mai mult pret pe ea,...
Iei medicamente? Atunci e bine sa ai o alimentatie echilibrata, astfel incat pastilele sa produca efectul scontat,...
Medicamentele pe care le iei iti fac mai mult bine sau mai mult rau? E genul de...