Cum sa-ti protejezi MEMORIA. 10 medicamente de EVITAT

Cum sa-ti protejezi MEMORIA. 10 medicamente de EVITAT

Medicamentele pe care le iei iti fac mai mult bine sau mai mult rau? E genul de intrebare la care n-o sa gasesti niciodata un raspuns complet. Da, tratamentele nu sunt ideale, insa reprezinta singura cale stiintifica in lupta contra bolilor. Din pacate, de cele mai multe ori, medicamentele au efecte secundare care pot afecta sanatatea.

Nu stim daca responsabilii din industria medicamentelor ar putea crea sau vor sa creeze pilule fara efecte secundare. Sunt multe scenarii pe baza acestui subiect, iar tema articolului nostru e alta. Ce stim cu exactitate este ca unele dintre medicamente provoaca efecte grave, precum caderea parului, pierderea poftei de mancare sau insomnie.

Astazi, iti prezentam o lista de 10 medicamente care pot avea repercusiuni grave asupra memoriei. Topul este intocmit pe baza unor expereinte traite de persoane care au folosit respectivele medicamente si nu reprezinta un adevar stiintific. Pentru orice problema legata de medicamentele tale, contacteaza imediat medicul!

1. Pastilele de dormit nu imbunatatesc, in general, calitatea somnului, deoarece induc o stare similara cu betia sau chiar cu starea comatoasa! Unii oameni s-au plans ca, din cauza pilulelor contra insomniilor, au suferit pierderi de memorie. Starea de somnolenta a fost atat de puternica incat nu si-au putut aminti nimic din perioada de dinainte!

2. Statinele sunt medicamente care regleaza nivelul de colesterol. Acestea joaca un rol imens si, uneori, daunator in functionarea creierului. Un sfert din creier este compus din colesterol, care ne ajuta in procesele de gandire, de invatare si de memorie. Daca statinele scad nivelul optim de colesterol, procesele cognitive ar putea fi afectate.

3. Toate medicamentele care incep cu anti pot avea efecte negative asupra memoriei. Antibioticele, antidepresivele, antihistaminicele, antipsihoticele si antispasmodicele au impact asupra acetilcolinei ( un neurotransmitator din creier cu rol in memorie si invatare). Nivelul scazut de acetilcolina poate provoca dementa, delir, vedere incetosata, confuzie, halucinatii si pierderi de memorie.

4. Benzodiazepinele sunt medicamente care trateaza anxietatea. Se administreaza celor care sufera de tulburari de anxietate, spasme musculare si delir. Din pacate, aceste pilule afecteaza anumite zone ale creierului care sunt responsabile cu transferul datelor din memoria pe termen scurt in memoria pe termen lung. Pentru ca au acest efect secundar, anumite benzodiazepine sunt utilizate in anestezie. Expertii medicali recomanda folosirea acestor medicamente pentru perioade scurte de timp.

5. Antidepresivele (inclusiv cele triciclice) sunt concepute pentru a trata depresia, dar si tulburarile de alimentatie, durerea cronica si tulburarea obsesiv-compulsiva. Conform unui studiu, o treime dintre adultii care au luat aceste medicamente au avut pierderi de memorie si aproape jumatate au intampinat dificultati de concentrare.

6. Medicamentele pentru hipertensiunea arteriala sau beta-blocantele sunt create pentru a ajuta la incetinirea ritmului cardiac si, de asemenea, pentru scaderea tensiunii arteriale. Din pacate, acest tip de medicament blocheaza sau respinge substante cruciale precum adrenalina si noradrenalina. Acest proces poate cauza pierderi de memorie.

7. Medicamentele anticonvulsii nu ajuta doar pentru a reduce sau elimina convulsiile, ci trateaza si afectiuni precum tulburarea bipolara, tulburarile afective(de dispozitie), mania si nevralgiile. Aceste medicamente pot provoca modificarea fluxulului de semnale emise de catre sistemul nervos central (SNC). Acest fenomen poate aduce pierderi de memorie.

8. Analgezicele narcotice trateaza durerea(severa, usoara sau persistenta). Aceste pilule au capacitatea de a opri fluxul de semnale de la receptorii durerii din interiorul SNC. Un efect ce poate interfera cu abilitatea de a stoca informatii pe termen scurt si lung.

9. Medicamentele destinate bolii Parkinson, sindromului picioarelor nelinistite si unor tumori pituitare au efect asupra dopaminei( neurotransmitator de la nivelul sistemului nervos, o substanta care transmite informatia intre neuronii creierului, fiind responsabila cu motivatia, sentimentul de placere, memoria si invatarea). O dependenta de aceste medicamente poate duce la efecte secundare nocive, cum ar fi pierderea memoriei, delirul, halucinatiile sau comportamentele compulsive( jocuri de noroc sau pofta excesiva de mancare).

10. Medicamentele pentru incontinenta urinara sunt folosite pentru a trata o vezica urinara hiperactiva. Aceticlcolina din creier se ocupa atat cu anticolinergicele din vezica urinara, cat si cu cele din creier. Astfel, luand un medicament pentru incontinenta poti afecta inclusiv substantele chimice din creier, nu numai pe cele din vezica.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Lucetam si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Piracetamul este o...
Citeste prospectul medicamentului Aslavital, fiole si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tratamentul...
In orice familie, exista, probabil, o trusa de prim ajutor. Unii pun mai mult pret pe ea,...