Infanrix Penta

Infanrix Penta se utilizeaza pentru protejarea copiilor cu varsta sub trei ani impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (tusei magaresti), hepatitei B si poliomielitei (polio).

Infanrix Penta este un vaccin disponibil sub forma de suspensie pentru injectie.

Contine urmatoarele substante active: anatoxine (toxine slabite din punct de vedere chimic) difterice si tetanice; fragmente de Bordetella pertussis (B. pertussis, o bacterie care provoaca tusea magareasca); fragmente ale virusului hepatitei B; virusuri poliomielitice inactivate.

Pentru ce se utilizeaza Infanrix Penta? Infanrix Penta se utilizeaza pentru protejarea copiilor cu varsta sub trei ani împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (tusei magaresti), hepatitei B si poliomielitei (polio). Vaccinul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Infanrix Penta? Schema de vaccinare recomandata pentru Infanrix Penta este de doua sau trei doze, administrate la interval de cel putin o luna, de obicei în primele sase luni de viata. Infanrix Penta se administreaza sub forma unei injectii intramusculare profunde. Injectia trebuie facuta în locuri alternative la administrari consecutive.

La cel putin sase luni dupa ultima doza a vaccinarii primare trebuie administrata o doza de rapel de Infanrix Penta sau un vaccin similar. Alegerea vaccinului se face în functie de recomandarile oficiale.

Infanrix Penta poate fi administrat copiilor care au primit vaccinul hepatitic B la nastere.

Cum actioneaza Infanrix Penta? Infanrix Penta este un vaccin. Vaccinurile functioneaza prin "învatarea" sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere împotriva unei boli. Infanrix Penta contine cantitati mici de: anatoxine ale bacteriei care provoaca difteria si tetanosul; anatoxine si alte proteine purificate ale B. pertussis; antigen de suprafata (proteine de la suprafata) al virusului hepatitei B; virusuri poliomielitice (tip 1, 2 si 3) care au fost inactivate (omorate) ca sa nu cauzeze vreo boala.

Cand unui copil i se administreaza vaccinul, sistemul imunitar recunoaste fragmentele de bacterii si de virusuri ca fiind "straine" si creeaza anticorpi impotriva acestora. Cand persoana este expusa in mod natural la bacterii sau virusuri, sistemul imunitar va fi capabil sa produca anticorpi mult mai rapid. Aceasta ajuta la protejarea împotriva bolilor pe care le provoaca aceste bacterii si virusuri.

Vaccinul este "absorbit". Aceasta inseamna ca substantele active sunt fixate pe compusi de aluminiu, pentru a stimula o reactie mai buna. Antigenii de suprafata ai virusului hepatitei B sunt produsi printr-o metoda cunoscuta sub numele de "tehnologia ADN-ului recombinant": sunt obtinuti dintr-o drojdie care a primit o gena (ADN), care o face capabila sa produca proteinele.

Infanrix Penta este o combinatie de componente care sunt disponibile in Uniunea Europeana (UE) in alte vaccinuri: difteria, tetanosul, pertussis si hepatita B au fost prezente în Infanrix HepB din 1997 pana in 2005, iar difteria, tetanosul, pertussis si virusurile poliomielitice sunt prezente in alte vaccinuri.

Dupa vaccinarea de rapel, s-a înregistrat o crestere a numarului de copii cu niveluri de protectie de anticorpi împotriva substantelor active.

Care sunt riscurile asociate cu Infanrix Penta? Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Infanrix Penta (observate la mai mult de 1 din 10 doze de vaccin) sunt pierderea poftei de mancare, febra de 38ºC sau mai mult, umflatura locala, durere si înrosire la locul vaccinarii, oboseala, plans neobisnuit, iritabilitate si neliniste. Pentru lista tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Infanrix Penta, a se consulta prospectul.

Infanrix Penta nu se administreaza copiilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la oricare din substantele active, la oricare alt ingredient al vaccinului sau la neomicina si polimixina (antibiotice). Se interzice administrarea la copiii care au prezentat o reactie alergica dupa administrarea în trecut a unui vaccin care contine difterie, tetanos, pertussis, hepatita B sau polio. Se interzice administrarea de Infanrix Penta la copiii care au avut encefalopatie (boala a creierului) a carei cauza este necunoscuta, aparuta în perioada de sapte zile de la o vaccinare anterioara cu un vaccin care contine componente ale pertussis. Administrarea de Infanrix Penta trebuie amanata la copiii care prezinta febra acuta severa.

Ca in cazul tuturor vaccinurilor, daca Infanrix Penta se administreaza la sugarii nascuti foarte prematur, exista riscul ca acestia sa prezinte apnee (pauze scurte in respiratie). Respiratia acestora trebuie monitorizata pana la trei zile dupa vaccinare.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Infanrix Penta, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Infanrix hexa se utilizeaza pentru protejarea copiilor cu varsta sub trei ani impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive...
Citeste prospectul medicamentului Vepacel, vaccin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Vepacel este...
Citeste prospectul medicamentului Varilrix si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Subiecti...