Indicatii: Invirase va fi luat de catre pacientii adulti infectati cu HIV. Invirase se prescrie pentru tratamentul asociat cu alte produse nucleozide analoge.
Prezentare farmaceutica: Medicamentul Invirase se prezinta sub forma de capsule pentru administrare orala, in flacoane de plastic de culoare galbena, care contin cate 270 capsule. Substanta activa este sanquinavir.
O capsula de Invirase contine mesilat de saquinavir, care corespunde unei cantitati de 200 mg de saquinavir. Capsulele sunt de culoare maron deschis cu verde. Pe fiecare dintre jumatatile capsulei sunt marcate urmatoarele: "ROCHE“ si codul "0245“. Capsula contine de asemenea urmatorii excipienti: lactoza (anhidra) 63,3 mg, celuloza microcristalina, povidon, amidon sodic glicolat, talc si stearat de magneziu. Invelisul capsulei contine gelatina, oxid negru de fier, rosu si galben (E172) indigo carmin, (E 132), bioxid de titaniu (E171).
Actiune terapeutica: Invirase este un agent antiviral, pentru tratamentul infectarii cu virusul imunodeficientie umane (HIV).
Contraindicatii: Pacientii care au alergii cunoscute la saquinavir sau la oricare dintre excipienti nu trebuie sa ia Invirase. Inainte de a lua Invirase, pacientul trebuie sa cunoasca urmatoarele: Invirase nu reprezinta un tratament contra infectiei cu HIV. Pacientul va continua sa faca infectii si alte boli asociate cu maladia HIV. Prin urmare, se recomanda ca pacientul sa se afle sub ingrijirea unui medic in timpul tratamentului cu Invirase. In prezent, nu exista inca date complete referitoare la efectele clinice ale administrarii produsului Invirase, dar se continua efectuarea studiilor in acest sens. Nu s-a demonstrat ca tratamentul cu Invirase reduce incidenta transmiterii maladiei HIV prin contact sexual sau prin contaminare sanguina. Anumite afectiuni pe care le aveti sau le-ati avut la un moment dat pot face necesara luarea unor masuri speciale, inainte sau in cursul tramentului cu Invirase. Prin urmare, inainte de a incepe tratamentul cu acest medicament, pacientul trebuie sa informeze medicul curant daca sufera de diaree, de afectiuni renale sau hepatice sau daca este alergic la anumite produse.
Sarcina si alaptare: Pacienta va informa medicul daca este gravida sau daca intentioneaza sa aiba un copil. Acest medicament se va lua in cursul sarcinii numai dupa consultarea medicului curant. De asemenea, pacientele care alapteaza vor informa medicul curant in acest sens. Unii experti in probleme de sanatate recomanda ca mamele care sunt infectate cu HIV sa nu alapteze in nici un caz, pentru a evita transmiterea virusului HIV prin lapte, sugarului.
Influenta asupra capacitatii de a conduce un autovehicul sau de a manevra masini: Nu exista date din care sa reiasa ca Invirase are un efect asupra capacitatii pacientului de a conduce un autovehicul sau de a actiona masini sau mecanisme.
Interactiuni cu alte produse medicamentoase si alte forme de interactiuni: Inaintea inceperii tratamentului, pacientul va informa medicul curant daca ia si alte medicamente (inclusiv unele care nu au fost prescrise de catre acesta din urma). Acesta este un aspect foarte important, intrucat tratamentul concomitent cu mai multe medicamente poate potenta sau respectiv diminua efectul acestora (de exemplu: ritonavir, rifampicina, rifabutin, fenobarbital, fenitoina, dexametazona, carbamazepin, terfenadin, astemizol, cisaprid, blocante ale canalelor de calciu, clindamicina, dapsona, quinidina, triazolam, midazolam). Prin urmare, pacientul nu va lua Invirase in asociere cu alte medicamente fara aprobarea medicului curant.
Precautii: Nu oferiti nici o data acest medicament unei alte persoane, chiar daca aceasta are aceeasi afectiune sau aceleasi simptome ca si dumneavoastra. Tratamentul cu Invirase va poate imbunatati starea, dar veti ramane in continuare contagios in timpul acestui tratament. Tratamentul cu Invirase nu duce la vindecarea maladiei HIV. Prin urmare, pacientul va trebui sa continue sa ia masurile de prevedere corespunzatoare pentru a evita transmiterea maladiei. De asemenea, in cursul tratamentului se pot manifesta alte infectii favorizate de starea imunologica deficitara a pacientului (infectii oportuniste). Acestea presupun un tratament specific si uneori preventiv. Este foarte important ca pacientul sa consulte medicul in mod regulat, in cursul tratamentului cu Invirase. Pacientul trebuie sa anunte medicul imediat daca manifesta simptome diareice. In prezent, nu exista informatii suficiente pentru a se putea recomanda tratamentul cu Invirase pacientilor copii de pana la 16 ani, sau celor adulti, in varsta de peste 60 de ani. Fiecare capsula de Invirase contine 63,3 mg lactoza (anhidra). Aceasta cantitate se presupune ca nu este suficient de mare pentru a induce simptome specifice de intoleranta la lactoza.
Mod de administrare: Pacientul va lua intotdeauna medicamentul Invirase conform recomandarilor medicului. Medicul va stabili doza adecvata fiecarui pacient. Tratamentul consta in administrarea a trei capsule de Invirase a 200 mg, de trei ori pe zi, la doua ore dupa mese. Doza totala zilnica este de 9 capsule de Invirase pe zi. Capsulele vor fi inghitite cu apa, fara a fi mestecate. Durata tratamentului: Medicul este cel care stabileste cat timp se va administra acest tratament si momentul cand acesta va fi intrerupt. Eliminarea involuntara a unei doze: Daca pacientul uita sa ia o doza, va trebui sa ia medicamentul cu alimente, imediat ce isi aminteste. Apoi, va continua sa respecte schema posologica prescrisa. Pacientul nu va modifica doza din proprie initiativa.
Supradozare: In cazul unei supradozari involuntare a medicamentului Invirase, se va lua legatura cu medicul curant sau cu farmacistul.
Reactii adverse: Toate medicamentele pot produce anumite efecte secundare sau reactii adverse. In cursul tratamentului infectarii cu HIV, este dificil sa se faca o departajare intre efectele secundare produse de Invirase sau de oricare alte medicamente administrate in asociere cu acesta si complicatiile produse de infectia propriu-zisa. De aceea, este foarte important ca pacientul sa informeze imediat medicul curant asupra oricarei modificari a starii sale. Efectele secundare cel mai frecvent constatate sunt cele care se manifesta la nivelul tractului gastrointestinal. Cele mai comune sunt diareea, discomfortul abdominal si greata. Medicii prescriu Invirase in asociere cu alte medicamente antiretrovirale, ca de exemplu zalcitabina sau zidovudina.
Invirase nu modifica si nici nu potenteaza bine cunoscutele efecte secundare ale acestor medicamente. Inflamarea si durerile musculare, ulceratiile mucoasei bucale, pancreatita si afectarile nervoase de la nivelul plantar si al mainilor pot aparea ca rezultat al administrarii zalcitabinei sau zidovudinei in asociere cu Invirase. Afectarile nervoase de la nivelul plantar si al mainilor pot lua forma unei amorteli, furnicaturi, senzatie de intepaturi sau arsura. Medicul va face teste regulate ale formulei sanguine, pentru a depista posibile valori in afara limitelor normale, ca cele inregistrate in cazul anemiei, neuropeniei, cresteri ale nivelelor enzimelor hepatice. Alte efecte secundare, constatate mai putin frecvent, sunt: exantem, mancarimi, stare de slabiciune, ameteala, depresie, scaderea capacitatii de concentrare, iritabilitate, urinare frecventa, constipatie, dureri abdominale, afectari ale apetitului.
Daca va ingrijoreaza acestea sau oricare alte efecte secundare, consultati medicul curant sau farmacistul. La pacientii cu hemofilie de tip A sau B s-a constatat o crestere a hemoragiilor in cursul acestui tratament. In cazul manifestarii unei astfel de situatii, consultati imediat medicul.
Conditii de pastrare: Medicamentul se va pastra in ambalajul original, inchis. Nu se va lasa la indemana copiilor.
Medicamentul se va folosi pana la data de expirare, marcata pe ambalajul exterior. Returnati medicamentele nefolosite farmacistului, care se va ocupa de distrugerea lor fara poluarea mediului.
Producator: F. Hoffmann-La Roche