Ipreziv, comprimate

Ipreziv, comprimate se utilizeaza la adulti care prezinta hipertensiune (tensiune arteriala ridicata) esentiala.

Ipreziv este un medicament care contine substanta activa azilsartan medoxomil. Este disponibil sub forma de comprimate (20 mg, 40 mg si 80 mg).

Pentru ce se utilizeaza Ipreziv?

Ipreziv se utilizeaza la adulti care prezinta hipertensiune (tensiune arteriala ridicata) esentiala. "Esentiala" înseamna ca hipertensiunea nu are nicio cauza evidenta.

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Ipreziv?

Ipreziv se administreaza pe cale orala, iar doza uzuala recomandata este de 40 mg o data pe zi. Daca tensiunea arteriala nu este suficient controlata, doza poate fi marita la 80 mg sau se poate adauga un alt medicament antihipertensiv, precum clortalidona sau hidroclorotiazida.

Cum actioneaza Ipreziv?

Substanta activa din Ipreziv, azilsartan medoxomil, este un "antagonist al receptorilor de angiotensina II", ceea ce înseamna ca blocheaza actiunea unui hormon din organism numit angiotensina II. Angiotensina II este un puternic vasoconstrictor (o substanta care îngusteaza vasele de sange). Prin blocarea receptorilor de care se leaga, în mod normal, angiotensina II, azilsartan

medoxomil împiedica orice efect al hormonului, permitand astfel dilatarea vaselor de sange. Aceasta permite scaderea tensiunii arteriale spre nivelurile normale, reducand astfel riscurile asociate cu hipertensiunea, precum aparitia unui accident vascular cerebral.

Cum a fost studiat Ipreziv?

Efectele Ipreziv au fost testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate la subiecti umani.

Opt studii principale la care au participat peste 6 000 de pacienti cu hipertensiune esentiala au fost desfasurate cu Ipreziv.

Cinci studii au investigat efectele Ipreziv administrat în monoterapie, comparandu-l cu placebo (un preparat inactiv) sau cu alte medicamente antihipertensive (ramipril, valsartan si olmesartan medoxomil). Pacientii din aceste studii aveau hipertensiune usoara pana la moderata.

Trei studii au investigat efectele Ipreziv în asociere cu alte medicamente antihipertensive (clortalidona, amlodipina si hidroclorotiazida). Pacientii din studiile cu combinatii aveau hipertensiune moderata pana la severa.

Studiile au avut o durata de sase pana la 56 de saptamani, iar principala masura a eficacitatii a fost modificarea tensiunii arteriale sistolice (tensiunea arteriala atunci cand inima se contracta).

Ce beneficii a prezentat Ipreziv pe parcursul studiilor?

Ipreziv în monoterapie a fost mai eficace decat placebo. În cele doua studii cu Ipreziv administrat în monoterapie în comparatie cu placebo, pacientii au înregistrat o scadere medie a tensiunii arteriale sistolice de aproximativ 13,5 mmHg cu Ipreziv 40 mg si o scadere de aproximativ 14,5 mmHg cu Ipreziv 80 mg dupa 6 saptamani. Acestea au fost comparate cu o scadere de 0,3 pana la 1,4 mmHg la pacientii tratati cu placebo.

Cand Ipreziv în monoterapie a fost comparat cu alte medicamente, doza de 80 mg de Ipreziv a fost mai eficace în scaderea tensiunii arteriale decat doza maxima aprobata de valsartan (320 mg) si olmesartan medoxomil (40 mg). Ipreziv 40 si 80 mg a fost, de asemenea, mai eficace decat ramipril (10 mg).

Studiile au demonstrat, de asemenea, ca, atunci cand se administreaza în asociere cu alte medicamente, Ipreziv poate produce scaderi suplimentare ale tensiunii arteriale în comparatie cu administrarea acestor medicamente fara Ipreziv.

Care sunt riscurile asociate cu Ipreziv?

Efectele secundare asociate cu Ipreziv sunt, în general, usoare sau moderate, cel mai frecvent efect secundar fiind ameteala. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Ipreziv, vezi prospectul.

Ipreziv nu trebuie administrat persoanelor care sunt hipersensibile (alergice) la azilsartan medoxomil sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Nu trebuie administrat femeilor gravide dupa a treia luna de sarcina. De asemenea, utilizarea sa în primele trei luni de sarcina nu este recomandata.

De ce a fost aprobat Ipreziv?

CHMP a concluzionat ca Ipreziv apartine unei clase binecunoscute de medicamente utilizate în tratamentul hipertensiunii, riscurile acestuia fiind similare cu ale altor medicamente din aceasta clasa. Comitetul a hotarat ca beneficiile Ipreziv sunt mai mari decat riscurile asociate la pacientii cu hipertensiune esentiala si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs.

Alte informatii despre Ipreziv

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Ipreziv, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 7 decembrie 2011.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Ipreziv, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 10-2011

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zomen 7,5 mg si 30 mg comprimate filmate si afla pentru ce este indicat...
Citeste prospectul medicamentului Vidotin 4 mg si 8 mg, comprimate si afla pentru ce este indicat si...
Citeste prospectul medicamentului Vasocardin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Hipertensiune...