Levetiracetam Ratiopharm

Citeste prospectul medicamentului Levetiracetam Ratiopharm si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Levetiracetam ratiopharm se poate utiliza în monoterapie la pacienti începand cu varsta de 16 ani cu epilepsie nou diagnosticata.

Levetiracetam ratiopharm este un medicament care contine substanta activa levetiracetam. Este disponibil sub forma de comprimate ovale (250 mg, 500 mg, 750 mg si 1 000 mg) si sub forma de solutie orala (100 mg/ml).

Levetiracetam ratiopharm este un "medicament generic". Aceasta înseamna ca Levetiracetam ratiopharm este similar cu un "medicament de referinta" deja autorizat în Uniunea Europeana (UE), numit Keppra. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se consulta documentul de întrebari si raspunsuri disponibil aici.

Pentru ce se utilizeaza Levetiracetam ratiopharm?

Levetiracetam ratiopharm se poate utiliza în monoterapie la pacienti începand cu varsta de 16 ani cu epilepsie nou diagnosticata, pentru tratamentul crizelor (atacurilor) convulsive partiale, cu sau fara generalizare secundara. Acesta este un tip de epilepsie în care o activitate electrica prea intensa într-o parte a creierului cauzeaza simptome precum miscari bruste, spasmodice ale unei parti a corpului, distorsionarea auzului, simtului mirosului sau vederii, amorteala sau o senzatie brusca de frica. Generalizarea secundara se produce atunci cand hiperactivitatea afecteaza ulterior întregul creier.

Levetiracetam ratiopharm poate fi, de asemenea, utilizat ca adjuvant la alte medicamente anti-epileptice pentru tratamentul:

crizelor convulsive partiale, cu sau fara generalizare, la pacienti începand cu varsta de o luna;

crizelor mioclonice (spasme de scurta durata, ca un soc, ale unui muschi sau grup de muschi) la pacienti începand cu varsta de 12 ani cu epilepsie mioclonica juvenila;

crizelor tonico-clonice primar generalizate (atacuri majore, incluzand pierderea cunostintei), la pacienti începand cu varsta de 12 ani cu epilepsie generalizata idiopatica (tipul de epilepsie despre care se considera ca are o cauza genetica).

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Levetiracetam ratiopharm?

Cand Levetiracetam ratiopharm se utilizeaza în monoterapie, doza initiala este de 250 mg de doua ori pe zi, crescand la 500 mg de doua ori pe zi dupa doua saptamani. Doza poate fi crescuta suplimentar la intervale de doua saptamani în functie de raspunsul pacientului, pana la o doza maxima de 1 500 mg de doua ori pe zi.

Cand Levetiracetam ratiopharm este utilizat în asociere cu un alt tratament anti-epileptic, doza initiala la pacientii cu varsta peste 12 ani care au o greutate mai mare de 50 kg este de 500 mg de doua ori pe zi. Doza zilnica poate fi marita pana la 1 500 mg de doua ori pe zi. La pacientii cu varste cuprinse între 6 luni si 17 ani, cu o greutate mai mica de 50 kg, doza initiala este de 10 mg pe kilogram de greutate corporala de doua ori pe zi, putand fi marita pana la 30 mg/kg de doua ori pe zi. Solutia orala este recomandata la initierea tratamentului la copii cu varsta sub 6 ani sau cu o greutate mai mica de 25 kg. La bebelusii cu varsta între o luna si sase luni, doza initiala este de 7 mg/kg de doua ori pe zi, utilizandu-se solutia orala. Aceasta poate fi marita pana la 21 mg/kg de doua ori pe zi.

Doze mai mici sunt utilizate la pacientii care au probleme cu rinichii (cum sunt pacientii în varsta).

Comprimatele de Levetiracetam ratiopharm se înghit cu lichid. Solutia orala poate fi amestecata într-un pahar cu apa înainte de administrare.

Cum actioneaza Levetiracetam ratiopharm?

Substanta activa din Levetiracetam ratiopharm, levetiracetamul, este un medicament anti-epileptic. Epilepsia este cauzata de activitatea electrica excesiva de la nivelul creierului. Modul exact în care actioneaza levetiracetamul nu este înca elucidat, dar se pare ca interfereaza cu o proteina numita proteina 2A de la nivelul veziculelor sinaptice, care se întalneste în spatiile dintre nervi si este implicata în eliberarea mesagerilor chimici din celulele nervoase. Acest mecanism ajuta Levetiracetam ratiopharm sa stabilizeze activitatea electrica de la nivelul creierului si sa previna crizele convulsive.

Cum a fost studiat Levetiracetam ratiopharm?

Întrucat Levetiracetam ratiopharm este un medicament generic, studiile la pacienti s-au limitat la teste de determinare a bioechivalentei acestuia cu medicamentul de referinta, Keppra. Doua medicamente sunt bioechivalente cand produc aceleasi niveluri de substanta activa în organism.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Levetiracetam ratiopharm?

Întrucat Levetiracetam ratiopharm este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate acestuia sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Levetiracetam ratiopharm?

CHMP a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Levetiracetam ratiopharm are o calitate comparabila si este bioechivalent cu Keppra. Prin urmare, în opinia CHMP, ca si pentru Keppra, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea unei autorizatii de introducere pe piata pentru Levetiracetam ratiopharm.

Alte informatii despre Levetiracetam ratiopharm

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Levetiracetam ratiopharm, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 26 august 2011.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Levetiracetam ratiopharm, a se consulta prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 06-2011

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Keppra 250 mg comprimate filmate este un medicament antiepileptic (un medicament utilizat pentru tratamentul crizelor epileptice). Keppra...
Medicamentul Fycompa, comprimate este recomandat adultilor si copiilor în varsta de 12 ani si peste care au...
Citeste prospectul medicamentului Buccolam si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Buccolam se utilizeaza...