Olanzapine Glenmark

Olanzapine Glenmark se utilizeaza pentru tratarea adultilor care sufera de schizofrenie.

Olanzapine Glenmark este un medicament care contine substanta activa olanzapina. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare galbena (2,5, 5, 7,5, 10, 15 si 20 mg).

Olanzapine Glenmark este un "medicament generic". Aceasta inseamna ca Olanzapine Glenmark este asemanator cu "medicamentul de referinta" deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Zyprexa.

Pentru ce se utilizeaza Olanzapine Glenmark?

Olanzapine Glenmark se utilizeaza pentru tratarea adultilor care sufera de schizofrenie. Schizofrenia este o boala psihica care cuprinde mai multe simptome, inclusiv gandire si vorbire dezorganizata, halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt reale), suspiciune si iluzii (perceptii gresite). Olanzapine Glenmark este eficace si pentru mentinerea ameliorarii la pacientii care au raspuns la tratamentul initial.

De asemenea, Olanzapine Glenmark se utilizeaza pentru tratarea episoadelor maniacale moderate spre severe (euforie exagerata) la adulti. Medicamentul se poate folosi, de asemenea, pentru prevenirea recurentei (cand simptomele reapar) acestor episoade la pacientii cu tulburare bipolara (o boala psihica in care perioadele de euforie alterneaza cu cele de depresie) care au raspuns la tratamentul initial.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Olanzapine Glenmark?

Doza initiala recomandata de Olanzapine Glenmark depinde de afectiunea care este tratata: pentru tratarea schizofreniei si pentru prevenirea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 10 mg/zi, iar pentru tratarea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 15 mg/zi, cu exceptia cazului in care se administreaza impreuna cu alte medicamente, cand doza de inceput poate sa fie de 10 mg/zi. Doza este modificata in functie de cat de bine raspunde pacientul si de toleranta la tratament. Doza uzuala variaza intre 5 si 20 mg/zi. Pentru pacientii de peste 65 de ani si pentru pacientii care au afectiuni hepatice sau renale pot fi necesare doze initiale mai mici (5 mg/zi).

Cum actioneaza Olanzapine Glenmark?

Substanta activa continuta de Olanzapine Glenmark, olanzapina, este un medicament antipsihotic. Medicamentul este cunoscut ca antipsihotic "atipic", deoarece este diferit de medicamentele antipsihotice mai vechi care sunt disponibile din anii ’50. Mecanismul exact de actiune nu este cunoscut, dar substanta se ataseaza de mai multi receptori diferiti de pe suprafata celulelor nervoase ale creierului. Acest lucru intrerupe semnalele transmise intre celulele cerebrale prin intermediul "neurotransmitatorilor", substante chimice care permit comunicarea intre celulele nervoase. Se crede ca efectul benefic al olanzapinei se datoreaza blocarii receptorilor pentru neurotransmitatorii 5—hidroxitriptamina (denumit, de asemenea, si serotonina) si dopamina. Deoarece acesti neurotransmitatori sunt implicati in schizofrenie si in tulburarea bipolara, olanzapina ajuta la normalizarea activitatii cerebrale, reducand simptomele acestor afectiuni.

Cum a fost studiat Olanzapine Glenmark?

Dat fiind ca Olanzapine Glenmark este un medicament generic, studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Zyprexa. Medicamentele sunt considerate bioechivalente daca produc aceleasi niveluri de substanta activa in organism.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Olanzapine Glenmark?

Dat fiind ca Olanzapine Glenmark este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi ca si cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Olanzapine Glenmark?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Olanzapine Glenmark are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Zyprexa. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca si in cazul Zyprexa, beneficiile sunt superioare riscurilor identificate. Comitetul a recomandat eliberarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Olanzapine Glenmark.

Alte informatii despre Olanzapine Glenmark:

Comisia Europeana a acordat Glenmark Generics (Europe) Limited o autorizatie de introducere pe piata pentru Olanzapine Glenmark, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 3 decembrie 2009. Autorizatia de introducere pe piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 10-2009

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zyprexa si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Olanzapina...
Olazax Disperzi se utilizeaza pentru tratarea adultilor care sufera de schizofrenie. Citeste prospectul medicamentului Olazax Disperzi si...
Olazax este un medicament care contine substanta activa olanzapina. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare