PritorPlus

Citeste prospectul medicamentului PritorPlus si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Pritor Plus este un medicament care contine doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida.

Este disponibil sub forma de comprimate ovale (rosu cu alb: 40 mg sau 80 mg de telmisartan si 12,5 mg de hidroclorotiazida; galben cu alb: 80 mg de telmisartan si 25 mg de hidroclorotiazida).

Pentru ce se utilizeaza PritorPlus?

PritorPlus se utilizeaza la pacientii cu hipertensiune arteriala esentiala (tensiune arteriala ridicata), care nu este controlata adecvat numai cu telmisartan. Prin "esentiala" se intelege ca tensiunea arteriala ridicata nu are o cauza evidenta.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza PritorPlus?

PritorPlus se administreaza pe cale orala, o data pe zi, cu lichide, cu sau fara alimente. Doza de PritorPlus care se administreaza depinde de doza de telmisartan care i-a fost administrata anterior pacientului: pacientilor care primeau 40 mg de telmisartan trebuie sa li se administreze comprimate de 40/12,5 mg, iar pacientilor care primeau 80 mg de telmisartan trebuie sa li se administreze comprimate de 80/12,5 mg. Comprimatele de 80/25 mg se administreaza pacientilor a caror tensiune arteriala nu este controlata cu comprimate de 80/12,5 mg sau care au fost stabilizati prin administrarea separata a celor doua substante active inainte de a se incepe tratamentul cu PritorPlus.

Cum actioneaza PritorPlus?

PritorPlus contine doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida.

Telmisartan este un "antagonist al receptorilor angiotensinei II", ceea ce inseamna ca blocheaza actiunea unui hormon din organism, numit angiotensina II. Angiotensina II este un vasoconstrictor puternic (o substanta care ingusteaza vasele sanguine). Prin blocarea receptorilor de care se leaga in mod normal angiotensina II, telmisartanul opreste efectul hormonului, permitand largirea vaselor sanguine.

Hidroclorotiazida este un diuretic, acesta reprezentand un alt tip de tratament pentru hipertensiune. Ea actioneaza prin cresterea volumului de urina, reducand cantitatea de lichid din sange si reducand tensiunea arteriala.

Combinatia celor doua substante active are un efect cumulativ, reducand tensiunea arteriala mai mult decat fiecare medicament administrat in monoterapie. Prin scaderea tensiunii arteriale, se reduc riscurile asociate tensiunii arteriale ridicate, cum ar fi cel de a suferi un atac cerebral.

Cum a fost studiat PritorPlus?

PritorPlus a fost studiat in cinci studii principale care au inclus, in total, 2 985 de pacienti cu hipertensiune arteriala usoara pana la moderata. In patru dintre aceste studii, PritorPlus a fost comparat cu placebo (un preparat inactiv) si cu telmisartan administrat in monoterapie, pe un total de 2 272 de pacienti. Al cincilea studiu a comparat efectele ramanerii la tratamentul cu comprimate de 80/12,5 mg cu trecerea la tratamentul cu comprimate de 80/25 mg, in cazul a 713 pacienti care nu au raspuns la tratamentul cu comprimatele de 80/12,5 mg. In toate studiile, principala masura a eficacitatii a fost reducerea tensiunii arteriale diastolice (tensiunea arteriala masurata intre doua batai ale inimii).

Ce beneficii a prezentat PritorPlus in timpul studiilor?

PritorPlus a fost mai eficace in priveste reducerea tensiunii arteriale diastolice decat placebo si decat telmisartan administrat in monoterapie. In cazul pacientilor a caror tensiune arteriala nu a fost controlata prin administrarea de comprimate de 80/12,5 mg, trecerea la comprimatele de 80/25 mg a fost mai eficace in ceea ce priveste reducerea tensiunii arteriale diastolice decat ramanerea la o doza mai scazuta.

Care sunt riscurile asociate cu PritorPlus?

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu PritorPlus (observat la 1 pana la 10 pacienti din 100) este ameteala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu PritorPlus, a se consulta prospectul.

PritorPlus nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la telmisartan, hidroclorotiazida, sulfonamide sau la oricare dintre celelalte ingrediente ale medicamentului (inclusiv sorbitol). Este interzisa administrarea acestuia la femeile insarcinate dupa a treia luna de sarcina. Nu se recomanda utilizarea medicamentului in primele trei luni de sarcina. De asemenea, este interzisa administrarea PritorPlus la persoanele cu afectiuni hepatice, renale sau biliare severe, cu concentratii prea scazute de potasiu in sange sau concentratii prea ridicate de calciu in sange.

Trebuie acordata o atentie speciala in cazul administrarii PritorPlus in paralel cu alte medicamente care afecteaza concentratiile de potasiu din sange. Lista completa a acestor medicamente este disponibila in prospect.

De ce a fost aprobat PritorPlus?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile PritorPlus sunt mai mari decat riscurile sale pentru tratarea hipertensiunii esentiale la pacientii a caror hipertensiune nu este controlata adecvat numai cu telmisartan. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru PritorPlus.

Alte informatii despre PritorPlus:

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru PritorPlus, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 22 aprilie 2002. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 22 aprilie 2007. Titularul autorizatiei de comerciaizare este Bayer Schering Pharma AG.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 05-2009.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zomen 7,5 mg si 30 mg comprimate filmate si afla pentru ce este indicat...
Citeste prospectul medicamentului Vidotin 4 mg si 8 mg, comprimate si afla pentru ce este indicat si...
Citeste prospectul medicamentului Vasocardin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Hipertensiune...