Taxotere

Taxotere este un medicament care contine substanta activa docetaxel.

Este disponibil sub doua forme:

- doua flacoane (unul continand o solutie concentrata, iar celalalt continand un solvent), ale caror continuturi se amesteca pentru a se obtine o solutie perfuzabila (picurare in vena);

- un singur flacon care contine un concentrat din care se prepara o solutie perfuzabila.

Pentru ce se utilizeaza Taxotere?

Taxotere se utilizeaza pentru tratarea urmatoarelor tipuri de cancer:

- cancer mamar: Taxotere poate fi folosit in monoterapie in urma esuarii altor tratamente. Poate fi folosit, de asemenea, in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul cancerului (doxorubicina, ciclofosfamida, trastuzumab sau capecitabina), la pacientii care nu au primit inca niciun tratament impotriva cancerului de care sufera sau dupa ce alte tratamente anterioare au esuat, in functie de tipul si stadiul cancerului mamar tratat;

- cancer pulmonar non-microcelular: Taxotere poate fi folosit in monoterapie in urma esuarii altor tratamente. De asemenea, poate fi folosit in asociere cu cisplatina (un alt medicament impotriva cancerului) la pacientii care nu au primit inca niciun tratament impotriva cancerului de care sufera;

- cancer de prostata, atunci cand boala nu raspunde la tratamentul hormonal: Taxotere se utilizeaza in asociere cu prednison sau prednisolon (medicamente anti-inflamatorii);

- adenocarcinom gastric (un tip de cancer la stomac), la pacientii care nu au primit inca niciun tratament: Taxotere se utilizeaza in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil (alte medicamente impotriva cancerului);

- cancer localizat in zona capului si a gatului la pacientii a caror boala se afla intr-un stadiu avansat (a inceput sa se raspandeasca): Taxotere se utilizeaza in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil.

Pentru informatii complete, a se consulta Rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Taxotere?

Taxotere se utilizeaza in cadrul unor centre specializate de chimioterapie (care utilizeaza medicamente pentru tratarea cancerului) sub supravegherea unui medic calificat in administrarea chimioterapiei.

Taxotere este administrat in perfuzie, timp de o ora, o data la trei saptamani. Doza, durata tratamentului si medicamentele impreuna cu care se utilizeaza depind de tipul de cancer tratat. Taxotere se foloseste doar atunci cand numarul de neutrofile (un tip de globule albe) este de cel putin 1 500 celule/ mm3. Dexametazona (un medicament antiinflamator) trebuie administrata pacientului cu o zi inainte de tratament in cazul cancerului de prostata sau cu o zi inainte si doua zile dupa tratament in cazul altor tipuri de cancer. Pentru mai multe informatii, a se consulta Rezumatul caracteristicilor produsului.

Cum actioneaza Taxotere?

Substanta activa continuta de Taxotere, docetaxelul, apartine grupei de medicamente utilizate pentru tratarea cancerului cunoscute sub denumirea de taxani. Docetaxelul blocheaza capacitatea celulelor de a distruge "scheletul" intern care permite divizarea si multiplicarea lor. Daca scheletul nu este distrus, celulele nu se pot divide si, in cele din urma, mor. Docetaxelul afecteaza si celulele necanceroase, cum ar fi celulele sanguine, ceea ce poate duce la aparitia de efecte secundare.

Cum a fost studiat Taxotere?

Taxotere a fost studiat pe un total de aproximativ 3 000 de pacienti cu cancer mamar, aproximativ 1 900 de pacienti cu cancer pulmonar non-microcelular, aproximativ 1 000 de pacienti cu cancer de prostata, 445 de pacienti cu adenocarcinom gastric si 897 de pacienti cu cancer localizat in zona capului si a gatului. In majoritatea acestor studii, Taxotere a fost utilizat in asociere cu alte tratamente impotriva cancerului si a fost comparat cu combinatii de diferite tratamente sau acelasi tratament, dar fara Taxotere. Principalele masuri ale eficacitatii au fost numarul de pacienti care au raspuns la tratament, durata de supravietuire a pacientilor fara agravarea bolii si durata de supravietuire a pacientilor in general.

Ce beneficii a prezentat Taxotere in timpul studiilor?

In toate cele cinci tipuri de cancer, adaugarea Taxotere la alte tratamente impotriva cancerului a determinat cresterea numarului de pacienti care au raspuns la tratament, a duratei de supravietuire a pacientilor fara agravarea bolii si a duratei de supravietuire a pacientilor in general. Utilizat in monoterapie pentru tratarea cancerului mamar, Taxotere a fost cel putin la fel de eficace ca si uneori mai eficace decat alte medicamente cu care a fost comparat. In cazul cancerului pulmonar, a fost mai eficace decat cel mai bun tratament de sustinere a functiilor vitale (medicamente sau tehnici care ajuta pacientii, cu exceptia altor medicamente pentru tratarea cancerului).

Care sunt riscurile asociate cu Taxotere?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Taxotere (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt neutropenia (numarul redus de neutrofile), anemia (numarul redus de globule rosii), trombocitopenia (numar redus de trombocite), neutropenia febrila (neutropenia insotita de febra), neuropatia senzoriala periferica (afectarea nervilor de la nivelul mainilor si picioarelor), neuropatia motorie periferica (afectarea nervilor care cauzeaza dificultati in coordonarea miscarilor), disgeuzia (alterarea gustului), dispneea (respiratie dificila), stomatita (inflamatii ale mucoasei cavitatii bucale), diareea, greata (senzatia de rau), varsaturile, alopecia (caderea parului), reactiile cutanate, afectari unghiale, mialgia (dureri musculare), lipsa poftei de mancare, infectii, retentia de lichide , astenia (slabiciune), durerile si hipersensibilitatea (reactii alergice). Aceste efecte secundare pot fi mai severe atunci cand Taxotere este folosit in asociere cu alte medicamente pentru tratarea cancerului. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Taxotere, a se consulta prospectul.

Taxotere nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la docetaxel sau oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa administrarea Taxotere la pacientii care au un numar de neutrofile mai mic de 1 500 celule/mm3 sau pacientilor cu afectiuni grave ale ficatului.

De ce a fost aprobat Taxotere?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Taxotere sunt mai mari decat riscurile sale si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata.

Alte informatii despre Taxotere:

Comisia Europeana a acordat Aventis Pharma S.A. o autorizatie de introducere pe piata pentru Taxotere, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 27 noiembrie 1995. Autorizatia de introducere pe piata este valabila pe perioada nelimitata.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 01-2010.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zaltrap si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Zaltrap se utilizeaza...
Velcade este un medicament utilizat pentru tratarea cancerului. Ce este Velcade? Velcade este o pulbere din care...
Citeste prospectul medicamentului Uft, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: UFT...