Torisel este un concentrat si un solvent din care se obtine o solutie perfuzabila (picurare în vena).
Acesta contine substanta activa temsirolimus.
Pentru ce se utilizeaza Torisel?
Torisel se utilizeaza pentru tratarea pacientilor care sufera de urmatoarele tipuri de cancer:
- carcinom cu celule renale in stadiu avansat (un tip de cancer al rinichilor). Prin "avansat" se intelege ca cancerul a inceput sa se raspandeasca;
- limfom de manta (un tip agresiv de cancer al unor globule albe numite limfocite B). Torisel se utilizeaza la adulti cand limfomul a revenit dupa tratamentul anterior sau daca nu a raspuns la tratamentul anterior.
Deoarece numarul pacientilor cu carcinom cu celule renale si cu limfom de manta este redus, aceste boli sunt considerate "rare", iar Torisel a fost desemnat "medicament orfan" (un medicament folosit in boli rar intalnite) la 6 aprilie 2006 (in cazul carcinomului cu celule renale ) si la 6 noiembrie 2006 (in cazul limfomului de manta).
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Cum se utilizeaza Torisel?
Torisel trebuie administrat numai sub supravegherea unui medic cu experienta in utilizarea medicamentelor impotriva cancerului.
Pentru carcinomul cu celule renale, doza recomandata este de 25 mg o data pe saptamana. Pentru limfomul de manta, aceasta este de 175 mg o data pe saptamana timp de trei saptamani, urmata de doze saptamanale de 75 mg.
Torisel se administreaza sub forma de perfuzie timp de 30-60 de minute. Cu 30 de minute inainte de fiecare doza de Torisel, pacientilor trebuie sa li se administreze un antihistaminic pentru a preveni o reactie alergica. Tratamentul cu Torisel trebuie continuat pana cand pacientul nu mai obtine beneficii clinice de pe urma acestuia sau pana la aparitia unor efecte secundare inacceptabile. Unele efecte secundare pot fi controlate prin intreruperea tratamentului sau reducerea dozei.
Cum actioneaza Torisel?
Substanta activa din Torisel, temsirolimus, este un medicament impotriva cancerului, care actioneaza prin blocarea unei proteine numite "factorul tinta al rapamicinei la mamifere" (mTOR, mammalian target of rapamycin). In organism, temsirolimus se ataseaza de o proteina care se gaseste in interiorul celulelor pentru a forma un "complex". Acest complex blocheaza mTOR. Deoarece mTOR este implicat in procesul de control al diviziunii celulare, Torisel impiedica divizarea celulelor canceroase si incetineste dezvoltarea si raspandirea cancerului.
Cum a fost studiat Torisel?
In cazul carcinomului cu celule renale in stadiu avansat, Torisel a fost studiat in cadrul unui studiu principal care a implicat 626 de pacienti cu o prognoza slaba de vindecare. Studiul a comparat efectele a 25 mg de Torisel administrat o data pe saptamana cu cele ale interferonului alfa (un alt medicament impotriva cancerului) si cu cele a 15 mg de Torisel administrat o data pe saptamana in asociere cu interferon alfa. Principala masura a eficacitatii a fost timpul de supravietuire a pacientilor.
In cazul limfomului de manta, Torisel a fost studiat pe 162 de pacienti a caror boala a revenit dupa tratamentul anterior sau care nu au raspuns la alte tratamente. Fiecare pacient a primit una din doua doze de Torisel, sau cel mai adecvat tratament alternativ ales de investigator dintr-o lista de medicamente utilizate in mod obisnuit pentru tratarea acestui tip de cancer, cum ar fi gemcitabina si fludarabina. Principalul indicator al eficacitatii a fost durata de supravietuire a pacientilor fara agravarea bolii.
Ce beneficii a prezentat Torisel in timpul studiilor?
In ambele tipuri de cancer, Torisel a fost mai eficace decat tratamentele cu care a fost comparat.
In cazul carcinomului cu celule renale in stadiu avansat, pacientii care au primit Torisel in monoterapie au supravietuit in medie 10,9 luni, in comparatie cu o durata medie de supravietuire de 7,3 luni la pacientii care au primit interferon alfa in monoterapie. Pacientii care au primit doza mai mica de Torisel in asociere cu interferon alfa au inregistrat o rata de supravietuire (8,4 luni) similara cu rata de supravietuire a pacientilor care au luat interferon alfa in monoterapie.
In cazul limfomului de manta, pacientii care au primit doza aprobata de Torisel au supravietuit in medie 4,8 luni fara agravarea bolii, in comparatie cu o durata medie de supravietuire de 1,9 luni la pacientii care au primit tratamentul ales de investigator.
Care sunt riscurile asociate cu Torisel?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Torisel (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt infectiile bacteriene si virale, pneumonia (infectia plamanilor), infectiile tractului urinar (infectii ale structurilor care transporta urina), faringita (durere de gat), infectiile cailor respiratorii superioare (raceli), rinita (nas infundat si scurgeri nazale), trombocitopenia (scaderea numarului de trombocite), anemia (scaderea numarului de globule rosii), neutropenia (scaderea numarului de neutrofile un tip de globule albe), leucopenia (scaderea numarului de globule albe), limfopenia (valori scazute ale limfocitelor, un tip de globule albe), hipokaliemia (valori scazute de potasiu in sange), lipsa poftei de mancare, hiperglicemia (valori ridicate ale glucozei in sange), diabetul, hipercolesterolemia (valori ridicate ale colesterolului in sange), hiperlipemia (valori ridicate ale lipidelor in sange), insomnia (dificultate de a dormi), anxietatea, disgeuzia (alterarea gustului), dispneea (dificultate de a respira), epistaxis (sangerari din nas), tusea, durerile abdominale (de burta), varsaturile, stomatita (inflamatii ale mucoasei bucale), diareea, greata (senzatie de rau), eruptiile cutanate, pruritul (mancarime), acnea (cosuri), afectiunile unghiilor, pielea uscata, durerile de spate, artralgia (dureri ale articulatiilor), mialgia (dureri musculare), edemele (umflaturi), astenia (slabiciune), durerile, pirexia (febra), mucozita (inflamatia suprafetelor umede ale organismului), durerile de piept, frisoanele si valorile ridicate ale creatininei in sange (un marker pentru problemele la rinichi). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Torisel, a se consulta prospectul.
Torisel nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la temsirolimus, la metabolitii sai (substantele in care se descompune), inclusiv la sirolimus (un medicament utilizat pentru prevenirea rejetului de transplant de rinichi), la polisorbat 80 sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu se recomanda utilizarea Torisel la pacientii cu limfom de manta care au afectiuni hepatice moderate sau severe.
De ce a fost aprobat Torisel?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Torisel sunt mai mari decat riscurile sale in cazul tratamentului primar al pacientilor cu carcinom cu celule renale in stadiu avansat care prezinta cel putin trei din cei sase factori de risc pentru prognostic, precum si in cazul tratamentului pacientilor adulti cu limfom de manta recidivat si/sau refractar. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Torisel.
Alte informatii despre Torisel:
Comisia Europeana a acordat Wyeth Europa Ltd o autorizatie de introducere pe piata pentru Torisel, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 19 noiembrie 2007.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 08-2009.