5 tipuri de cupluri. Afla unde te incadrezi si daca ai atins fericirea

5 tipuri de cupluri. Afla unde te incadrezi si daca ai atins fericirea

In orice cuplu exista ideea de bine si de rau. Unele persoane considera ca neintelegerile, indiferent de subiect, sunt daunatoare, iar altele sunt convinse ca diferentele de opinie dezvolta relatia. In functie de comportament, psihologii au identificat 5 tipuri de cupluri. Iata care sunt acestea si ce impact au asupra persoanelor implicate:

1. Nonconflict. Daca tu si partenerul/a tau/a faceti tot posibilul pentru a mentine lucrurile intr-un echilibru perfect, atunci faceti parte din categoria cuplurilor care evita conflictul. Amandoi aveti interese personale, asa ca fiecare crede ca relatia este destul de buna. Va abtineti de la a exprima nevoile relationale. Oamenii din acest tip de cuplu nu cauta avantaje personale, ci mai degraba se concentreaza pe zone de acord. Totusi, ar fi cazul sa nu evitati conflictul la infinit, deoarece exista sansa ca partenerul/a sa inceapa sa caute atentie in alta parte. Asta se traduce, intr-un final, prin infidelitate.

2. Volatil. Simti si crezi ca relatia ta e extrem de pasionala si plina de emotie? In acest caz, faci parte din cuplul volatil. Impartasesti punctul de vedere cu partenerul/a tau/a cu usurinta, deoarece te bazezi pe respect, umor, integritate si bunavointa. Relatia voastra se dezvolta pe comunicare, empatie, momente de tachinare, onestitate si mult umor. Nu este de mirare ca psihologii considera acest tip de cuplu ca fiind cel mai sanatos.

3. Validator. Daca va zbateti amandoi sa intelegi punctele de vedere ale celuilalt, atunci sunteti parte a unui cuplu validator. Va confruntati cu problemele intr-un mod calm. Relatia voastra este caractetizata de sprijin si de compasiune. De obicei, iti ceri iertare partenerului/ei, folosind expresii precum imi pare rau ca simti asta. Se intampla natural, deoarece intelegi ce inseamna compromisul intr-o relatie. Nu e rau deloc! Va incadrati in cele 3 categorii de cupluri fericite, reprezentand un intermediar intre cuplul nonconflict si cel volatil - nici prea emotional, nici prea cool.

4. Ostil. Relatia voastra e plina de momente defensive invaluite in multa critica? Simti ca tot ce doreste partenerul/a din relatie este sa aiba mereu dreptate? In acest caz, traiti intr-un cuplu ostil, prima forma de cuplu disfunctional. Din pacate, conflictele din interiorul acestui cuplu nu reprezinta o modalitate de a rezolva probleme, ci un adevarat calvar, deoarece nu exista sprijin reciproc si nici intelegere. De asemenea, vei observa folosirea frecventa a unor expresii de genul tu intotdeauna, tu niciodata, nu esti bun/a de nimic... Intotdeauna, in acest tip de cuplu, cel/cea criticat/a se va retrage usor, usor, rupand comunicarea si traind o stare profunda de nefericire. Potrivit psihologilor, membrii unui asemenea cuplu tind sa ramana impreuna intr-o uniune nociva.

5. Ostil-detasat. Cand vine vorba despre relatia voastra, sentimentele si comportamentele ostile sunt la ordinea zilei: critica, dispret si defensiva , dar cu disponibilitatea de a va detasa unul de celalalt. Pur si simplu, simti ca nu ai pentru ce sa lupti, deoarece increderea a fost, deja, erodata. Persoanele care fac parte dintr-un astfel de cuplu traiesc intr-o ostilitate reciproca, la fel ca persoanele din interiorul cuplului ostil. Diferenta? Cuplul ostil-detasat e mult mai predispus la despartire. Abuzul emotional este mereu prezent in acest gen de relatie. Lupta devine o constanta care va duce la epuizare.

Citeste si: Cum sa treci peste certurile din cuplu. Tine cont de aceste tehnici

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Somnul alaturi de persoana iubita nu doar ca ofera sentimente de siguranta, securitate si apropiere, ci are...
Unul din trei oameni prefera sa doarmă singur! O reactie cumva fireasca a omului modern, bombardat de...
Certurile de cuplu sunt fenomene normale. Evitarea lor poate parea un factor de stabilitate, insa nu e...