Cum sa rezolvi problemele de cuplu cauzate de aparitia copilului

Cum sa rezolvi problemele de cuplu cauzate de aparitia copilului

Un nou-nascut poate cauza probleme intre tinerii parinti? Nu ne place sa o spunem, dar da, se intampla. De fapt, viata de cuplu se schimba radical, odata cu aparitia celui mic. Creste nivelul de stres si scade nivelul de satisfactie, vreti nu vreti! Exista, din fericire, solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

6 probleme frecvente in cuplu, dupa nasterea unui copil:

1. Se aduna atributiile. Creste starea de nervozitate. Se inmultesc conflictele. Inainte de sosirea bebelusului, probabil ca amandoi ati avut locuri de munca. Lucrurile se schimba dupa nasterea celui mic. Unul dintre voi(mama, cu precadere) va ramane acasa si se va ocupa de cresterea celui mic. In schimb, tatal va merge zilnic la serviciu. Seara, se va intaorce lipsit de energie, fara chef de a ajuta in vreun fel. In loc sa ii scoti ochii pentrua cest comportament cumva firesc, mai bine i-ai cere sa faca ceva anume. Poti sa-i dai frumos si indicatii clare despre cum sa faca acel lucru. Cel mai probabil, va raspunde pozitiv. Dupa ce duce sarcina la bun sfarsit, ofera-i un multumesc. Nu pentru a-l felicita, ci pentru a-i arata ca il apreciezi!

2. Pareri diferite despre cresterea copilului. In cuplu, e firesc sa apara conflictele de opinie. Odata ce a aparut bebelusul, insa, trebuie sa treceti si peste acest aspect. Luarea deciziilor nu va fi simpla, insa dupa ce va veti consulta, veti lua decizia cea mai buna. Din vocabularul vostru ar trebui sa dispara corect sau gresit. Deciziile se ikau doar spre binele copilului vostru! Lasati orgoliile deoparte si invatati sa comunicati constructiv. Nu va certati in fata celui mic, deoarece ii veti transmi semnale mixte ce il vor deruta.

3. Timpul liber aproape ca a disparut...Odata cu nasterea copilului, timpul vostru liber scade dramatic. Bebelusulecesita tot timpul si atentia ta. Incercati sa petreceti timp separat, pentru a va mentine sanatatea. Cauta o activitate care ti-a placut intotdeauna si rpune-o in practica o data sau de doua ori pe luna. De asemenea, incercati sa aveti o noapte doar pentru voi, sa va amintiti ca sunteti un cuplu. Cereti unui membru al familiei sau unui prieten apropiat sa-l ingrijeasca pe cel mic in aceasta scurta perioada de relaxare. Daca observi ca intimitatea a disparut, cere-i partenelui/ei sa mearga cu tine la o terapie de cuplu.

4. Grijile financiare inunda cuplul. Anxietatea financiara poate incepe chiar din primele zile ale sarcinii si poate continua ani buni dupa nasterea unui copil. Nu sunteti obisnuiti sa hraniti o alta gura, iar calculele cu privire la buget si cheltuieli creeaza mult stres in cuplu! Ar fi bine sa incepeti sa faceti economii inca dinainte de nasterea celui mic. Cheltuiti, spre exemplu, salariul unuia, iar pe al celuilalt puneti-l deoparte, in masura in care e posibil. Asa veti deveni responsabili, veti stii sa valorizati banii, chiar inainte de aparitia copilului!

5. Decizii fara consultare?Probleme mai multe in cuplu. Atunci cand te afli intr-o relatie serioasa, deciziile tale au un impact important si asupra partenerului. E firesc, in fodn, sa ai multe decizii de luat odata cu sosirea bebelusului. Amandoi trebuie sa faceti o multime de compromisuri, mai mult ca niciodata. Totusi, in multe cupluri, deciziile luate fara consultare pot crea o multime de conflicte! Pentru a evita neplacerile, folositi cele trei chei importante: comunicarea, respectul si increderea. Trebuie sa vorbesti cu partenerul tau si sa intelegi punctul sau de vedere. Si chiar daca nu esti de acord mereu cu el, respecta-i gandurile si nu-l critica. Viceversa este, evident , valabila.

6. Prietenii te pierd. Tu ii pierzi pe ei. Cei mai multi prieteni se vor distanta de tine, odata ce te stiu parinte. Nu din rautate, ci pentru ca inteleg ca ai trecut la un alt nivel de responsabilitate. La randul tau, ii vei neglija implicit odata ce grijile pentru copil vor fi prioritare. Pentru a nu va pierde prietenii, tineti legatura macar prin telefon. Interesati-va unii de altii si relatia de prietenie nu se va distruge!

Citeste si: 7 semne ca relatia nu mai functioneaza cum trebuie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Relatiile sunt greu de gestionat, mai ales odata cu trecerea timpului. Se spune ca perioada critica in...
Simti ca relatia ta nu mai functioneaza? Nu cauta un vinovat, ci cauzele! Doar asa vei gasi...
Unul din trei oameni prefera sa doarmă singur! O reactie cumva fireasca a omului modern, bombardat de...