Cum sa te comporti cu un om vesnic nemultumit

Cum sa te comporti cu un om vesnic nemultumit

Un om vesnic nemultumit, rautacios are mari probleme de socializare, de relationare cu oamenii apropiati. Sursa unui astfel de comportament se regaseste intr-o copilarie chinuita, intr-o educatie dura.

Astazi, iti dam cateva sfaturi cu privire la relatiile pe care le ai cu oamenii suparati, ursuzi si vesnic nemultumiti, care fac din atacurile verbale la adresa celor din jur un mod de viata.

1. Transforma defensiva in ofensiva. Cel vesnic incrancenat face un sport din a-ti reprosa diverse? Te invinovateste mereu, chiar daca e sa nu cazul? Nu te mira! O face pentru ca se teme sa nu fie atacat. Lanseaza un atac frontal, care sa-l scuteasca de posibile momente tensionate, de revenirea traumelor din copilarie. Daca greseste, va arunca vina spre tine, pentru ca astfel crede ca e scutit de complicatii. Cand se intampla astfel de momente nedorite, incearca sa iei atutine. Explica-i, in mod repetat, daca e nevoie, cum stau lucrurile. Daca nu intelege sub nicio forma, cauza e pierduta. Incearca sa intrerupi relatia cu un astfel de om!

2. Ataca, apoi intra in defensiva. Un alt gen de rautacios este cel care dupa ce lanseaza atacul si isi da seama ca a gresit intra intr-o izolare, intr-o carapace. Refuza sa mai comunice, enervandu-te la culme! Un astfel de om e de fapt un suferind absolut. Nu te culca pe o ureche! Dupa ce efectul unui scandal provocat de el va trece, va gasi momentul sa intre rapid si fara scrupule in ofensiva. Daca simti ca te sufoci in preajma unui astfel de om, dupa ce ai facut tot ce ai putut pentru a indrepta lucrurile, e cazul sa spui pas. Altfel, vei trai intr-o stare de nefericire greu de suportat.

3. Razbunatorul - ofensiva, ofensiva...ofensiva! Acest individ exagereaza totul! De la o privire, pana la o vorba pe care tu o transmiti cu un aer nevinovat! Imediat, te va taxa in termeni duri. O face si pentru ca e incapabil de empatie, sentiment pe care nu l-a cunoscut in copilarie. Cand nu te pui in situatia celuilalt, nu ai cum sa simti ce durere provoci si atunci ataci cu o lejeritate inspaimantatoare.

4. Razbunatorul care se transforma in sadic. Multe persoane rautacioase sunt lipsite de limite. Daca au in preajma victime, adica persoane care sa le accepte comportamentul agresiv, nu fac decat sa apese pe acceleratie, sa atace cu si mai multa forta. In realitate, un astfel de om, care are in minte doar scenarii umilitoare, detine o stima de sine foarte scazuta. Daca ai o relatie cu un astfel de om, razboaile vor fi la ordinea zilei. El va incerca sa te umileasca, iar tu vei raspunde, mai devreme sau mai tarziu. Nu astepta prea mult, te vei simti din ce in ce mai ranit, vei fi din ce in ce mai controlat si intr-un final vei claca. Rupe relatia, chiar daca nu pare usor!

Astfel de oameni exista si nu sunt deloc putini. Ii poti intalni la munca, in rolul sefilor care iti fac viata un calvar, acasa, in rolul sotiei/sotului, oriunde in societate, in rolul prietenului sau al unei rude. Desi nu au nimic personal cu tine, te ataca si iti fac rau, pentru ca nu pot trai altfel.

Solutii

1. Limiteaza-le, pe cat posibil, accesul in viata ta sau macar incearca sa ii eviti.

2. Cauta modalitati de relationare mai usoare sau de gestionare a momentelor neplacute. Incearca sa cauti o pasiune comuna sau un obiect de interes mutual (copii, animale, pescuit etc.) si sa discutati relaxat.

3. Fii persuasiv! Incearca discutii calme cu celalalt despre modul in care te simti cand el are acest tip de comportament. Ai putea chiar sa-i propui un grup de dezvoltare personala, consiliere, sa ii oferim carti de psihologie practica. Daca merge bine, daca nu iesi din relatie!

Citeste si: Cum influenteaza educatia relatiile de dragoste

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Deochiul reprezinta o putere ce nu poate fi explicata stiintific(magica), atribuita unor oameni, de a imbolnavi persoanele...
Barfa a existat dintotdeauna in societate. Orice om, mai mult sau mai putin constient, macar o data...
Nu iti dai seama daca o persoana importanta te place sau nu? Solutia cea mai simpla ar...