Gelozia - efect al neincrederii. Putina gelozie nu strica in nicio relatie, mai spun unele voci. Discutabil! Argumentul conform caruia doar asa arati ca iti pasa de celalalt nu sta in picioare sau poate fi demontat cu usurinta. E simplu. Poti demonstra ca iti pasa de cel de langa tine prin fapte pozitive, nu prin incercarea de a-i controla viata. E dificil sa faci asta, daca stai prost la capitolul incredere. Daca respectul de sine si increderea in propriile calitati sunt la un nivel foarte scazut, e firesc sa te indoiesti de aproape tot ce te inconjoara; e normal sa simti amenintari din exteriorul relatiei. Astfel, gelozia cauzata de neincredere se combina de cele mai multe ori cu o invidie incontrolabila. Uusor-usor, iti otravesti sufletul si imbolnavesti relatia.
Cum sa combati gelozia.
1. Ai incredere in propria persoana. Fara incredere de sine nu evoluezi cu adevarat pe niciun palier. Nici in viata sociala, nici in dragoste. Indiferent cat de greu ar fi, cat de traumatizat ai fost de parinti in copilarie, invata sa iti dai valoare, sa constientizezi atuurile(fara a uita evident defectele). Din momentul in care o sa te iubesti, vei invata sa iubesti si persoana de langa tina, fara sa mai simti nevoia de a o controla.
2. Opreste comparatiile. Comparatiile cu persoanele pe care le consideri mai de succes decat esti tu, iti fac mult rau. Sigur, nu trebuie sa te rupi de societate, insa, incearca sa gandesti pozitiv si sa te concentrezi mai mult pe propria persoana. Nu uita: cine te iubeste, te vrea asa cum esti.
3. Foloseste-te de perfectionism. Esti perfectionist/a? Trebuie sa transpui aceasta stare in actiuni pozitive, nu in momente prelungi care sa aiba ca mobil lipsa de curaj. E bine ca vrei sa faci totul fara greseala, insa abtine-te si nu aduce obsesia in viata ta. Daca simti ca esti gelos/asa, cauta sa deschizi subiectul cu privire la acest sentiment. Nu-l ascunde doar de teama esecului! Comunicand cu omul drag iti poti da seama de veridicitatea trairii tale. Altfel, vei continua sa iti faci ganduri negre, iar intr-o zi vei exploda, vei face un scandal monstru, care s-ar putea sa duca la ruperea relatiei! N-ar fi pacat sa se intample asta, mai ales daca el/ea nu e vinovat/a?!
4. Spune stop imaginatiei bolnave. Ca si in cazul altor tulburari de ordin psihologic(ipohondrie, paranoia, compulsivitate obsesiva), gelozia este cauzata de folosirea distructiva a imaginatiei. Daca o folosesti spre binele tau, imaginatia face minuni. Cand imaginatia ta genereaza scenarii dintre cele mai nedorite, e cazul sa te opresti. E dificil, dar nu imposibil! Concentreaza-te pe ceva care chiar iti place. Nu lasa gandurile negre sa te inunde! Vei acumula tensiune si frustrare pe care le vei sparge in capul persoanei dragi. Luata prin surprindere, aceasta ar putea avea o reactie defensiva, pe care tu o vei interpreta ca vina. Puteti ajunge la despartire, fara niciun motiv!
5. Constientizeaza gelozia. Daca faci asta, va fi mai usor sa o controlezi. Daca te minti ca nu esti gelos/oasa, viata de cuplu va deveni un cosmar.
6. Cauta sursa geloziei. De cele mai multe ori, trairile negative sunt implantate in comportamentul uman inca din copilarie. Odata ce ai aflat sursa neincrederii in sine, ai aflat si de ce esti gelos/asa.