Ingrediente sos sriracha:
- o cana si un sfert de usturoi decojit.
- un kilogram de ardei jalapeno rosii, feliati in inele subtiri (pentru un sos mai putin iute, elimina din seminte).
- 2 cani si un sfert de otet din vin de orez.
- un sfert de cana plus o lingura de sirop de orez brun.
- 2 linguri sare de mare grunjoasa.
- o lingura de amidon arorut pulbere.
- 2 linguri de sos de peste/sos de soia.
Mod de preparare:
- pune cateii de usturoi intr-o cratita mica si adauga apa rece cat sa-i acoperi.
- fierbe usturoiul, apoi scurge-l si raceste-l la jet de apa.
- pune usturoiul, din nou, in cratita cu apa rece si mai da-l o data in cloclot.
- taie marunt usturoiul si combina-l cu ardeii jalapeno si cu otetul intr-un vas mai mare.
- adu amestecul la punctul de fierbere, mai gateste-l 3 minute si apoi da-l jos de pe foc.
- adauga siropul de orez brun si sarea, apoi amesteca bine.
- lasa amestecul sa se linisteasca timp de o ora. Se va aburi si raci.
- pune comozitia in blender si amesteca pana devine neteda(e in regula daca nu se amesteca toate semintele).
- toarna sosul in oala si fierbe-l la foc mic timp de 10-15 minute. In tot acest timp, elimina spuma. Sosul va scadea usor.
- dizolva amidonul arorut pulbere cu o lingura de apa calduta intr-un castron mic.
- pune sosul la fiert si gateste-l inca 2 minute sau pana cand se ingroasa (ar trebui sa fie putin mai subtire decat ketchup-ul).
- da sosul jos de pe foc, lasa-l sa se raceasca putin si adauga sosul de peste/soia.
- pastreaza sosul sriracha intr-un vas de sticla ermetic la frigider. Trebuie sa-l consumi in maximum 6 luni!
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum se prepara sosul dulce-acrisor