Iata trei metode prin care puteti invinge oboseala:
1. Combaterea oboselii de zi cu zi
Odihniti-va in mod corespunzator. Este important sa dormiti suficient si sa va relaxati, pentru a indeparta stresul cotidian si a va reface fortele pentru o noua zi de munca.
Faceti miscare in fiecare zi, pentru a va mentine sanatosi si plini de energie. Totodata exercitiile fizice va ajuta sa dormiti bine noaptea, scapand astfel de oboseala.
Adoptati o alimentatie sanatoasa, pentru a va simti plini de energie in fiecare zi. Evitati mancarurile bogate in zaharuri si grasimi si nu neglijati nutrientii importanti, pentru a evita starile de balonare si pentru a nu va simti obositi si lipsiti de energie. Nu uitati ca sunteti ceea ce mancati, asadar consumati alimente sanatoase, adoptati o dieta echilibrata si veti scapa de oboseala.
Tineti-va greutatea sub control. Oamenii cu greutate normala au mai multa energie si nu se simt obositi in mod frecvent. Obezitatea scade nivelul energiei din organism si provoaca stari de oboseala frecvente.
Mentineti sub control nivelul de stres. Termenele limita de la serviciu, certurile domestice sau datoriile la banca pot provoca stari de stres de scurta durata, cauzand o serie de probleme pe termen lung, inclusiv oboseala. Stresul serios dauneaza organismului, cauzand epuizare fizica si emotionala, scazand nivelul energiei din organism si coplesind persoanele in cauza. Mai mult, stresul provoaca dureri de cap, anxietate, dezechilibre alimentare, etc.
Limitati consumul de cofeina si energizante. Cafeaua, ceaiul si bauturile energizante sunt stimulente, care creaza senzatia de energie pe moment, insa care, pe termen lung golesc organismul de energie si cauzeaza oboseala acuta.
2. Adoptarea unei alimentatii sanatoase:
Consumati un amestec sanatos de carbohidrati, sub forma de cereale integrale, fructe si miere, care se distribuie treptat in organism, oferindu-va energia necesara pentru intreaga zi.
Consumati proteine slabe, cu beneficii pe termen lung. Pentru o senzatie de satietate, adaugati surse de proteine sanatoase in alimentatia zilnica, evitand alimentele bogate in grasimi si calorii, care cauzeaza oboseala.
Nu sariti peste masa de dimineata. Micul-dejun este masa cea mai importanta a zilei, deoarece asigura energia necesara pentru intreaga zi si combate sentimentele letargice si oboseala.
Luati 5 mese mai mici pe parcursul intregii zile. Acest lucru va va ajuta sa evitati oboseala, deoarece veti avea senzatia de satietate si va veti simti plini de energie.
Nu mancati prea mult, deoarece acest lucru poate crea stari de balonate, suprasaturatie si oboseala. Pentru a va simti plini de energie intreaga zi, consumati strictul necesar de mancare.
Hidratati-va in mod corespunzator. Deshidratarea este cauza principala a unor probleme de sanatate, printre care se numara si oboseala. Ori de cate ori va simtiti lipsiti de vitalitate este indicat sa beti un pahar de apa, pentru un impuls de energie.
Luati suplimente alimentare, care inlatura oboseala, cum ar fi: coacazele negre, uleiul de peste, magneziul, acidul folic, etc.
3. Bolile ce cauzeaza oboseala:
Apneea este o afectiune a somnului, care lasata netratata poate cauza probleme grave de sanatate. In cazul personelor care sufera de apnee, gatul nu-si pastreaza forma naturata in timpul somnului, cauzand dificultati de respiratie sau oprirea acesteia. Astfel, organismul nu primeste suficient oxigen si persoanele in cauza se trezesc in mod frecvent noaptea, sunt stresate si se simt ametite in timpul zilei. Daca banuiti ca suferiti de aceasta boala, consultati-va medicul de familie.
Diabetul este o boala, care in ultimii ani a devenit o probleme de sanatate grava pentru milioane de oameni din intreaga lume si care poate cauza oboseala, mai ales dupa mese. Bolnavii de diabet cauzeaza stari inexplicabile de oboseala in mod frecvent. Diabetul impiedica abilitatea organismului de autoreglare a glicemie si oboseala apare atunci cand aceasta este prea scazuta sau prea ridicata. Daca cauzati simptome ale diabetului, adresati-va de urgenta unui medic specialist.
Anemia reprezinta o afectiune a celulelor rosii, care provoaca oboseala si alte simptome grave. Organismul persoanelor bolnave de anemie nu dispune de suficiente celule rosii pentru a distribui oxigenul in mod eficient in corp, cauzand nivele scazute de energie si implicit oboseala. Daca aveti simptome de anemie mergeti la un consult medical.
Este bine de stiut ca unele medicamente cauzeaza oboseala. Oboseala este unul dintre efectele secundare ale unor medicamente. Daca urmati un tratament si cauzati stari frecvente de oboseala, apelati la ajutorul medicului care v-a prescris medicamentele respective.
Consultati de urgenta un medic daca semnele oboselii persista. In majoritatea cazurilor oboseala poate fi tratata prin schimbarea stilului de viata sau urmand un tratament medicamentos. Insa oboseala poate fi semnul unor boli grave, daca este insotita de alte simptome, cum ar fi pierderile inexplicabile in greutate. In acest caz este indicat sa mergeti de urgenta la un consult medical.