Cum sa previi sindromul gurii uscate

Cum sa previi sindromul gurii uscate

Sindromul gurii uscate sau xerostomia este o afectiune caracterizata prin senzatia de uscaciune si disconfort la nivelul cavitatii orale, care apare ca urmare a hiposalivatiei si reprezinta scaderea cantitatii de saliva, manifestandu-se in special in cazul persoanelor in varsta.

Aceasta trebuie tratata in primele luni de la instalare, deoarece poate duce la aparitia cariilor rampante (de natura agresiva si extinse in suprafata) si a halenei (mirosul neplacut al gurii). Iata cum puteti preveni sindromul gurii uscate:

Consumati 2 litri de apa pe zi, pentru a va mentine gura hidratata. Este indicat sa beti apa pe parcursul intregii zile, in inghitituri mici si sa mestecati cuburi de gheata, pentru a va hidrata in mod corespunzator.

De asemenea puteti consuma supe, ciorbe si alte lichide.

Consumati alimente acre, care stimuleaza eliberarea salivei, cum ar fi lamaile, limetele, bomboanele acrisoare si acriturile, care va vor umezi gura.

Mestecati guma fara zahar, deoarece acest lucru stimuleaza productia de saliva si va protejeaza dintii impotriva cariilor.

Nu consumati alimente si bauturi care usuca gura, cum ar fi alcoolul, tigarile, alimentele sarate, mancarurile procesate si coservele, deoarece acestea deshidrateaza gura.

Evitati pasta de dinti cu continut de sulfat de sodiu lauryl, deoarece acest ingredient deshidrateaza gura. Folositi in schimb o pasta de dinti cu ingrediente naturale.  

Evitati apa de gura obisnuita, deoarece aceasta contine alcool sau peroxid, care usuca gura. Incercati in schimb apa de gura pe baza de xylitol, un indulcitor care impiedica deshidratarea gurii.

Incercati produse care produc saliva artificiala si care stimuleaza secretia salivei naturale.
Inspirati pe nas si nu pe gura, pentru a evita uscarea acesteia.

Folositi un umidificator de aer, care poate fi extrem de util, mai ales pe timp de iarna, cand incalzirea din casa usuca aerul si implicit va poate deshidrata gura. De asemenea in timpul verii este indicat sa evitati aparatele de aer conditionat sau ventilatoarele, deoarece acestea reduc nivelul de umezeala din corp si usuca gura.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sindromul Prader-Willi (PWS) este o tulburare genetica care este diagnosticata in copilaria timpurie. Sindromul este cauzat de...
Citeste prospectul medicamentului Sifrol si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Sifrol este un...
Gura uscata(xerostomie in termeni medicali) este o afectiune in care glandele salivare nu produc suficienta saliva. In...