Iata ce puteti face daca aveti umarul dislocat sau daca acest lucru i se intampla altcuiva:
Tineti cont de trecutul medical al pacientului. Inainte de a incerca sa puneti la loc, un umar dislocat, trebuie sa tineti cont de trecutul medical al persoanei in cauza. Daca este pentru prima data cand i se intampla acest lucru, este indicat sa duceti persoana la spital, deoarece umarul dislocat poate fi insotit de fracturi, intinderi sau alte rani interne. Cel mai bine e ca primul diagnostic sa fie pus de medici specialisti.
Determinati daca puteti sa puneti singur la loc umarul dislocat. Daca nu e pentru prima oara cand i se intampla acest lucru, persoanei in cauza, puteti, probabil, sa-i puneti singur umarul la loc. Daca nu exista alte traume severe, care sa necesite un drum la urgenta, atunci puteti sa faceti acest lucru pe loc.
Determinati felul dislocarii. Dupa ce v-ati asigurat ca nu e pentru prima data cand persoana in cauza are umarul dislocat, trebuie sa determinati felul dislocarii. Aceasta poate fi una anterioara, iar daca nu e pentru prima data, atunci persoana in cauza poate remedia singura problema sau puteti dumneavoastra sa faceti acest lucru, dar daca e vorba de o dislocare posterioara, ce poate fi cauzata de o electrocutare sau de un accident grav, atunci umarul poate fi pus la loc, numai prin anestezierea totala a pacientului. Este interzis sa incercati sa puneti la loc un umar cu dislocare posterioara.
Asigurati-va ca pacientul are parte de confort maxim. Daca acesta experimenteaza dureri foarte mari, din cauza unei dislocari anterioare, asezati-l intr-o pozitie confortabila, fie asezat, fie intins si dati-i orice fel de calmant. Va puteti ajuta pana si de cofeina si nicotina, in acest sens.
Puneti umarul la loc. Odata ce v-ati asigurat ca pacientul sta intr-o pozitie confortabila, puteti sa incepeti sa-i puneti umarul la loc. Asezati-i bratul in pozitia de relaxare, atarnand inspre podea. Puteti, de asemenea, sa-i indoiti cotul sau i-l trageti catre piept. Indoiti cotul la 90 de grade si rotiti bratul in interior, pentru a face o litera L imaginara. Apoi rotiti incet tot bratul spre exterior, incercand sa tineti partea de sus a bratului nemiscata. Strageti pumnul pacientului in al dumneavoastra si tinandu-l de incheietura, impingeti usor. Cand palma sa va face un unghi de 90 de grade cu pieptul, umarul ar trebui sa revina la pozitia corecta.
Procedeul de punere la loc a unui umar dislocat nu e confortabil nici pentru pacient, nici pentru cel care care il face, dar merita incercat, deoarece in cateva secunde, umarul dislocat se va repozitiona si pacientul se va simti mai bine.