Cum sa-ti maresti aportul de vitamina D

Cum sa-ti maresti aportul de vitamina D

Vitamina D  se refera la un complex de vitamine (cele mai importante pentru organism fiind D2  si vitamina D3 ), liposolubile, despre care se stie astazi ca previne cancerul intr-o proportie  de 60- 70 %.

Beneficiile acesteia sunt multiple iar deficitul vitaminei D in organism este cauza pentru multe probleme de sanatate: depresii, osteoporoza, rahitism, astm, diabet la copii, scleroza multipla etc.

Iata cum poti sa-ti maresti aportul de vitamina D, mai ales daca locuiesti in zone in care soarele este scump la vedere,  daca iti petreci mare parte din timp departe de lumina zilei (prin activitatea pe care-o intreprinzi) sau daca tii vreo dieta vegetariana riguroasa.

1. Expunerea la soare. Avand in vedere ca cea mai buna sursa de vitamina D  este soarele, cel mai indicat este sa te expui la soare pentru 20- 25 minute zilnic. Evident, o expunere exagerata cauzeaza pielii, deci totul trebuie facut cu moderatie. Nu trebuie sa te speli timp de o ora dupa expunere pentru ca vitamina D e captata prin piele dupa care ramane depozitata la nivelul corpului. Atentie insa, doar expunerea la soare nu este suficienta pentru nevoia zilnica a organismului.

2. Alimentatia. Exista numeroase alimente bogate in vitamina D care, consumate, maresc aportul de vitamina D, ex. pestele (macrou, pastrav, somon) asigura cam jumatate din necesarul zilnic, conservele de peste (ton, sardine), ouale,  sucul de portocale, cerealele (verificati pe eticheta ambalajului), laptele, branza, piersicile, ciupercile etc.

3. Suplimentele. Daca necesarul de vitamina D nu poate fi obtinut prin surse naturala atunci e necesar sa se apeleze la suplimente de vitamina D. Iarna este indicat sa  se foloseasca astfel de suplimente (pentru ca soarele este scump la vedere ) dar la recomandarea medicului pentru ca vitamina D luata in exces poate fi toxica organismului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

O femeie este considerata infertila daca nu poate concepe un copil, dupa ce a incercat un an...
Citeste prospectul medicamentului Sterogyl, picaturi si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Acest...
Fosavance este un medicament care contine doua substante active: alendronat de sodiu trihidrat si colecalciferol (vitamina D3). ...