Cum iti poti da seama ca ai lipsa de vitamina D

Cum iti poti da seama ca ai lipsa de vitamina D

Vitamina D se refera la un grup de vitamine necesar dezvoltarii oaselor si musculaturii. Deficienta vitaminei D in  organism presupune probleme serioase si uneori acestea sunt iremediabile; astfel de probleme ar putea fi prevenite in timp util daca am fi mai atenti la anumite semne si simptome care ne semnaleaza aceasta lipsa de vitamina D.

Iata unele indicii ce ar trebui sa va alarmeze:

Existenta unor factori de risc precum varsta  (copiii si batranii sunt mai predispusi la aceasta problema), expunerea la soare insuficienta (ori din cauza ocupatiei ori a regiunii ori a culturii), culoarea pielii  (persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au un nivel mai ridicat de melanina, care inhiba producerea vitaminei D), starea medicala (cei care au probleme cu rinichii sau ficatul  pot avea lipsa de vitamina D) dar si obezitatea are ca efect  scaderea nivelului de vitamina D din organism.

Fii atent la alimentatie. Vitamina D se poate obtine din alimente precum: pestele gras: somon, ton, pastrav, sardine; din ciuperci, anumite tipuri de branza, lapte si este evident ca, pentru cei care tin diete serioase si nu mananca alimente ce contin vitamina D trebuie sa aiba in vedere posibilitatea unei deficiente in organism a acestei vitamine.

Ia aminte la durerile de oase sau la senzatia de moliciune, de lipsa de vlaga.  Toate acestea sunt semne ale deficientei vitaminei D.

Observa  mainile si picioarele  copiilor. Deficienta vitaminei D duce la rahitism si la aparitia diformitatilor la nivelul oaselor.

Cresterea inceata la copii este un alt semn al lipsei de vitamina D.

Durerile cvasiconstante la nivelul umerilor precum si dificultatile la mers sunt semne ale osteomalaciei (afectiune osoasa ce apare la adult si este determinata de demineralizarea oaselor) si necesita o supraveghere medicala.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

O femeie este considerata infertila daca nu poate concepe un copil, dupa ce a incercat un an...
Citeste prospectul medicamentului Sterogyl, picaturi si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Acest...
Fosavance este un medicament care contine doua substante active: alendronat de sodiu trihidrat si colecalciferol (vitamina D3). ...