Iata unele indicii ce ar trebui sa va alarmeze:
• Existenta unor factori de risc precum varsta (copiii si batranii sunt mai predispusi la aceasta problema), expunerea la soare insuficienta (ori din cauza ocupatiei ori a regiunii ori a culturii), culoarea pielii (persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au un nivel mai ridicat de melanina, care inhiba producerea vitaminei D), starea medicala (cei care au probleme cu rinichii sau ficatul pot avea lipsa de vitamina D) dar si obezitatea are ca efect scaderea nivelului de vitamina D din organism.
• Fii atent la alimentatie. Vitamina D se poate obtine din alimente precum: pestele gras: somon, ton, pastrav, sardine; din ciuperci, anumite tipuri de branza, lapte si este evident ca, pentru cei care tin diete serioase si nu mananca alimente ce contin vitamina D trebuie sa aiba in vedere posibilitatea unei deficiente in organism a acestei vitamine.
• Ia aminte la durerile de oase sau la senzatia de moliciune, de lipsa de vlaga. Toate acestea sunt semne ale deficientei vitaminei D.
• Observa mainile si picioarele copiilor. Deficienta vitaminei D duce la rahitism si la aparitia diformitatilor la nivelul oaselor.
• Cresterea inceata la copii este un alt semn al lipsei de vitamina D.
• Durerile cvasiconstante la nivelul umerilor precum si dificultatile la mers sunt semne ale osteomalaciei (afectiune osoasa ce apare la adult si este determinata de demineralizarea oaselor) si necesita o supraveghere medicala.
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.