Cum se trateaza psoriazisul?

Cum se trateaza psoriazisul?

Majoritatea oamenilor care au psoriazis evita sa recunoasca acest lucru, in public, desi exista multi altii in situatia lor, atat cu simptome vizibile cat si cu simptome care nu se vad.

Iata cateva lucruri bine de stiut, in acest sens:

1

Psoriazisul este o boala de piele, incurabila, manifestata prin accelerarea ciclului natural de viata a celulelor de piele. Acestea iau nastere in stratul subepidermic si pe parcursul vietii trec in stratul superficial al pielii, unde mor si de unde cad. In mod normal, acest ciclu celular are loc in decurs de o luna, dar in cazul persoanelor bolnave de psoriazis acest lucru se intampla in cateva zile.

2

Reactia imunitatii din spatele psoriazisului. Aceasta boala este o reactie ciudata a sistemului imunitar. Celulele T lupta in mod normal, impotriva elementelor nedorite, precum bacteriile si virusii, pentru a impiedica infectiile. Dar in organismul persoanelor care au psoriazis, celulele T vizeaza si celulele sanatoase de piele. Aceasta activitate gresita spune corpului ca trebuie sa inlocuiasca celulele „rele” cu unele noi, astfel rezultand ciclul celular, descris anterior. Desi motivul pentru care celulele T ataca celulele pielii nu este clar, oamenii de stiinta sunt de parere ca unele persoane sunt predispuse genetic la psoriazis.

3

Ce declanseaza simptomele? Psorizisul apare si dispare, pe parcursul vietii. Multi pacienti sunt de parere ca exista anumite cauze precise a declansarii simptomelor.

Iata o serie de cauze: fumatul, stresul, sezonul rece, infectii sau traume ale pielii, declansate de arsurile solare sau diverse taieturi.

4

Simptome. Psoriazisul este foarte comun, afectand cam 3% din populatie, dar gravitatea acestei boli este diferita, de la o iritatie usoara la dureri insuportabile. Accelerarea ciclului celular poate cauza acumularea celulelor pielii in portiuni intarite, caracterizate de roseata, decojire si mancarimi. Uneori pielea afectata se crapa si au loc sangerari.

Marimea,  aspectul si localizarea acestor portiuni inflamate de piele, variaza de la caz la caz. Unele persoane au psoriazis la unghii, acestea avand un aspect alterat, sunt ingrosate, uneori decolorate, crapate sau patate.

Unele forme de psoriazis pot afecta incheieturile, in mod dureros, cauzand artrita.

5

Diagnosticarea. Simptomele psoriazisului sunt adesea greu de diferentiat de cele ale altor boli de piele, cum ar fi eczemele. Pentru o buna diagnosticare, consultati un medic dermatolog.

6

Tratamentul prescris poate depinde de antecedentele medicale ale pacientului, de starea curenta, varsta, sexul acestuia, precum si de gravitatea psoriazisului. In general, tratamentul incepe cu alegerea optiunilor, care dauneaza cel mai putin, progresand spre o forma mai agresiva de tratament, in functie de severitatea psoriazisului.

Iata o lista cu cele mai comune forme de tratament, in functie de rezultate si riscuri:

a) Tratament local. Este forma cea mai usoara, remediile aplicate local, pentru psoriazis includ: corticosteroizi (de 2ori/zi), gudron de carbune, anthralin, creme pe baza de retinoid si creme emoliente. Acestea inmoaie pielea uscata, crapata sau care prezinta mancarimi. Pe langa aceste functii, unguentele medicale au scopul de a reduce accelerarea ciclului celulelor pielii. Pe de alta parte, aceste remdii pot avea efecte secundare, cum ar fi subtierea si decolorarea pielii prin utilizarea excesiva de corticosteroizi.

b) Terapia cu raze UV si fotochimioterapia. Puterea de tratare a psoriazisului cu ajutorul razelor solare, este cunoscuta de peste un secol. Pe de alta parte, expunerea excesiva poate duce la aparitia simptomelor si mai mult la probleme serioase, precum melanomul.

Doctorii indica, adesea, pacientilor, sa se expuna la raze UV naturale (in limita admisa) si prescriu, de asemenea tratament artificial cu raze UV, pe zonele afectate ale pielii, completate de medicamente cu administrare orala, pentru un mai bun efect.

Rezultatul fotochimioterapiei consta in descresterea productiei de celule, in piele, care duc la aparitia simptomelor psoriazisului. Dar, de vreme ce aceste tratamente pot cauza cancerul de piele, ele sunt recomandate numai in cazul formelor severe de psoriazis sau in cazul in care un alt tratament mai sever nu a dat roade.

c) Medicamente sau injectii. In cazul in care optiunile mai putin toxice nu dau roade, in lupta impotriva psoriazisului, doctorii apeleaza la alte categorii de medicamente, cum ar fi retinoidul, cunoscut pentru capacitatea de a incetini productia de celule de piele.

Medicamentele imunosupresive sunt adesea folosite in combaterea psoriazisului, datorita abilitatii de inhibare a atacului sistemului imunitar asupra celulelor sanatoase de piele. Adesea, medicii se bazeaza pe medicamente care nu au fost folosite, anterior, in scop dermatologic, dar care au dat roade in cazul psoriazisului, cand alte medicamente nu si-au facut efectul.

Cu toate acestea, astfel de tratamente sunt solutia finala, dastorita gradului de toxicitate.

In cazul in care urmati astfel de tratamente este impetuos, sa va faceti, frecvent, o serie de analize de sange si de ficat.

Daca banuiti ca suferiti de psoriazis, consultati un medic dermatolog, pentru a determina daca aceasta boala este sau nu cauza simptomelor vizibile si inconfortabile. Desi aceasta boala este incurabila, nu este letala si exista o serie de tratamente de succes, pentru cei care sufera de ea.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Psoriazisul este o afectiune comuna a pielii, care se manifesta prin cresterea prea rapida a celulelor pielii....
Citeste prospectul medicamentului Stelara si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Stelara este o...
Citeste prospectul medicamentului Meladinine, solutie si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Psoriazis,...