Covid 19. Cele mai promitatoare tratamente. Pot ajuta in lipsa unui vaccin!

Covid 19. Cele mai promitatoare tratamente. Pot ajuta in lipsa unui vaccin!

Oamenii de stiinta au reusit sa eradicheze o singura infectie umana: variola. Asadar, este posibil ca noul coronavirus sa nu dispara complet, chiar si dupa dezvoltarea unui vaccin! In scenariul cel mai optimist, SUA ar putea  dezvolta un vaccin pana la sfarsitul anului 2020. Pana atunci, Covid 19 va continua , din pacate, sa faca victime in toata lumea!

Pana la dezvoltarea unui vaccin care sa ajute la scara larga, oamenii de stiinta cauta tot felul de tratamente si terapii. Pana in prezent, au fost aprobate pentru utilizare de urgenta doua medicamente: remdesivir si plasma convalescenta.

Iti prezentam in cele ce urmeaza o lista cu tratamentele pe care comunitatea stiintifica le considera promitatoare in lupta cu Covid 19:

1. CT-P59 . Multi oameni care sufera de coronavirus dezvolta anticorpi neutralizanti - raspunsul natural al corpului uman la un agent patogen strain. Pentru a dezvolta un tratament terapeutic, oamenii de stiinta vaneaza anticorpii cei mai puternici colectati din donatii de sange sau din testele pe animale. Apoi, cloneaza si produc acesti anticorpi la scara masiva. Exista aproximativ 50 programe de cercetare ce cauta dezvoltarea de medicamente cu anticorpi impotriva Sars-CoV-2.

Celltrion, o companie sud-coreeana de biotehnologie, a lansat la jumatatea lunii iulie un studiu care are la baza un astfel de medicament. Este vorba de CT-P59. Studiul nu a fost unul de amploare:32 voluntari sanatosi s-au implicat. Compania producatoare va sti pana la finele acestui an daca medicamentul este cu adevarat eficient!

2. LY-CoV555. Eli Lilly, un gigant farmaceutic cu o cifra de afaceri de 143 miliarde de dolari, este cel bine cunoscut pentru vanzarea de insulina. Compania a dezvoltat, anul acesta, LY-CoV555, un medicament pe baza de anticorpi. In august, Eli Lilly a inceput un studiu clinic in stadiu pentru a testa medicamentul la rezidenti si membri ai personalului din anumite azile. Testul va implica pana la 2 400 persoane. Astfel, oamenii de stiinta vor afla daca medicamentul poate preveni infectiile in locuri care au fost confirmate recent cazuri. Datele care vor arata daca medicamentul functioneaza efectiv ar trebui sa fie disponibile in al patrulea trimestru al anului 2020.

3. REGN- COV2. Regeneron este o companie-lider in elaborarea de terapii cu anticorpi.
Respectiva companie de biotehnologie a folosit soareci pentru a produce anticorpi care imita sistemul imunitar uman printr-o platforma tehnologica numita VelocImmune. Aceasta tehnologie a produs mai multe medicamente aprobate, inclusiv un medicament impotriva Ebola, care ajuta la scaderea riscului de deces. In iunie, Regeneron a inceput studii clinice pentru REGN-COV2, un medicament anticorp impotriva Covid 19. StudiiLE initiale se concentreaza pe pacientii care au,deja, coronavirusul. Sunt testati , pe deoparte, pacienti cu forme usoare, iar de cealalta parte, medicamentul este folosit pe cazurile grave, spitalizate.

Reprezentantii companiei au declarat in iulie ca datele primilor 30 pacienti sugereaza ca medicamentul ar putea fi sigur pentru oameni. Pe 29 septembrie, Regeneron a lansat o descriere a rezultatelor timpurii ale primilor 275 voluntari din studiul celor nespitalizati. Datele au confirmat ca medicamentul este in beneficiul persoanelor care nu au raspuns imun.

REGN-COV2 este, de asemenea, studiat ca tratament preventiv; Regeneron a lansat un proces in acest scop in iulie. Studiul este conceput pentru a testa persoanele care au o expunere apropiata la virus, cum ar fi o persoana care locuieste impreuna cu persoana infectata. Se asteapta ca testul sa cuprinda circa 2000 voluntari!

4. Baricitinib. Eli Lilly testeaza, de asemenea, un medicament pentru artrita reumatoida.
Oamenii de stiinta au cateva teorii cu privire la motivele pentru care cazurile de coronavirus pot deveni rapid severe. Conform unei dintre acetea, un exces de semnale chimice poate determina organismul sa-si atace propriile celule - fenomen cunoscut sub numele de furtuna de citokine. O clasa de medicamente antiinflamatoare numite inhibitori de Janus kinaza (JAK) ajuta la calmarea acestei furtuni prin blocarea productiei de citokine. Medidcamentul respectiv e, deja, folosit in tratarea artritei reumatoide. Baricitinibul este aprobat pentru a trata adultii cu artrita reumatoida moderata pana la severa in peste 70 tari.

Medicamentul ar putea fi o solutie de stopare a Covid 19 in combinatie cu remdesivir! Aceasta combinatie a intrat intr-un studiu clinic de faza trei in luna mai, care implica mai mult de 1 000 pacienti spitalizati cu COVID-19. In septembrie, Eli Lilly a anuntat ca baricitinibul si remdesivirul, impreuna, au redus timpul mediu de recuperare al pacientilor cu o zi, comparativ cu pacientii care au primit doar remdesivir.

5. Plasma convalescenta ar putea impiedica aparitia formelor severe. FDA(Food and Drug Administration - Administratia pentru alimente si medicamente) a emis o autorizatie de urgenta pentru acest tratament pe 23 august 2020. Terapia cu plasma convalescenta se foloseste inca din timpul pandemia de gripa din 1918, atunci cand a contribuit la reducerea mortalitatii in randul persoanelor cu infectii acute. Deoarece anticorpii se dezvolta in plasma, portiunea lichida a sangelui, medicii pot transfera aceasta plasma intravenos unui pacient cu coronavirus. Dupa administrare, pacientul ar trebui sa raspunda la anticorpi, iar riscul ca forma usoara de Covid sa se transforme in forma severea ar fi redus substantial.

Un studiu al Mayo Clinic arata ca terapia cu plasma ar putea reduce mortalitatea in randul pacientilor internati cu 57%! Autorizatia de urgenta a FDA permite medicilor sa administreze medicamentul devreme, atunci cand se crede ca este cel mai eficient. Testele continua inceea ce priveste plasma convalescenta!

6. Dexametazona este o optiune ieftina pentru pacientii cu simptome acute. Una dintre cele mai mari surprize din cercetarea COVID-19 este dexametazona. Cercetatorii din spatele unui studiu clinic major din Marea Britanie au descoperit ca steroidul ieftin sa redus semnificativ sansa ca un pacient grav bolnav sa moara. Autorii studiului au declarat ca dexametazona a redus numarul deceselor cu o treime pentru persoanele ventilate si cu 20% in randul pacientilor carora li s-a administrat oxigen suplimentar. Guvernul britanic a autorizat utilizarea dexametazonei ca tratament standard pentru pacientii cu COVID-19 grav bolnavi.

7. Globulina hiperimuna. In luna mai, mai multe institutii medicale, companii farmaceutice, organizatii nonprofit si supravietuitori ai COVID-19 au lansat Lupta este in noi, o campanie prin care pacientii cu Covid 19 vindecati sunt chemati sa doneze sange! O parte din acest sange va fi utilizat pentru transfuzii directe, iar restul se va indrepta catre producerea globulinei hiperimune, un medicament fabricat din plasma convalescenta. Crearea globulinei hiperimune implica reunirea plasmei de la pacientii recuperati si tratarea termica a acesteia, astfel incat agentii patogeni ramasi sa fie distrusi.

8. Interferon(Rebif). Interferonii reprezinta prima linie de aparare a corpului nostru impotriva coronavirusului. Primele cercetari au sugerat ca virusul ar putea dezactiva aceste proteine, ducand la un raspuns imun si mai agresiv. Producatorii de medicamente vor sa afle daca o crestere a interferonilor ar putea ajuta la evitarea infectiilor severe. Medicii folosesc, deja, Rebif, o injectie cu interferon de la compania germana biofarmaceutica Merck KGaA, pentru a trata pacientii care recidiveaza in scleroza multipla. Sunt sperante ca medicamentul va preveni, de asemenea, reproducerea coronavirusului si va reduce inflamatia. Medicamentul este testat impreuna cu alte terapii precum lopinavir (un antiviral HIV) si remdesivir. Institutul National de Alergii si Boli Infectioase a lansat un studiu de faza 3 la inceputul lunii august pentru a afla daca Rebif si remdesivir ar putea scurta timpii de recuperare la pacientii cu coronavirus.

9. Antiviral oral (MK-4482). Antiviralele ompiedica multiplicarea virusului in organism. Unii cercetatori cred ca, deoarece aceste medicamente sunt deja utilizate pentru tratarea gripei si a HIV, aceste medicamente ar putea reprezenta viitorul terapiei impotriva Covid 19. Compania farmaceutica Merck & Co lucreaza impreuna cu o companie de biotehnologie numita Ridgeback Biotherapeutics pentru a dezvolta MK-4482, un antiviral administrat sub forma de pilule. Medicamentul, conceput initial ca tratament antigripal, s-a dovedit a preveni multiplicarea coronavirusurilor la soareci.

Alte cercetari au descoperit ca MK-4482 ar putea preveni reproducerea noului coronavirus in celulele umane din interiorul unui laborator. Asta nu inseamna, neaparat, ca va functiona la pacienti. Testele continua.

10. Remdesivir a fost primul tratament aprobat pentru utilizare de urgenta de catre FDA. Medicamentul a primit autorizatie de urgenta pentru tratamentul COVID-19 pe 1 mai. Remdesivirul a fost deja testat la pacientii cu Ebola si s-a dovedit a fi sigur pentru oameni. Studiile au constatat ca medicamentul, la care compania lucreaza din 2009, ar putea ajuta pacientii cu COVID-19 sa se refaca mai repede.

Din pacate, cercetarile publicate in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane au constatat ca pacientii care au urmat un tratament de 10 zile cu remdesivir nu au avut un rezultat mult mai bun decat pacientii care nu au primit deloc medicamentul. Ambele grupuri de pacienti au murit in acelasi ritm, iar pacientii cu remdesivir au prezentat simptome si efecte secundare mai mici pana la moderate (desi au raportat mai putine simptome severe in general).

Pe baza acestor constatari, unii experti medicali au sugerat ca utilizarea pe scara larga a remdesivirului nu ar merita costul.

Citeste si: Covid 19. Cum afli daca ai fost deja infectat/a

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vaccinul anticovid 19 produs de Pfizer se foloseste, deja, in cateva state ale lumii! Specialistii spun despre...
Covid 19 continua sa dea mari batai de cap pe intreg Mapamondul. Cercetatorii nu reusesc , inca,...
Vaccinarea anticovid se deruleaza pe intreaga planeta. Exista 4 companii europene care au produs vaccinuri omolagate. Rusia...