Cum sa scazi nivelurile de amilaza

Cum sa scazi nivelurile de amilaza

Amilaza este o enzima cu rol in degradarea carbohidratilor alimentari (amidon, glicogen si polizaharide). Aceasta e produsa de catre glandele salivare si pancreas. Enzima este secretata in cantitate mai mica si de catre mucoasa intestinului subtire, ovare, placenta (in sarcina) si trompe uterine.

Nivelurile ridicate ale amilazei din sange (hiperamilazemia) nu reprezinta o afectiune in sine. In schimb, e vorba despre un simptom al unor afectiuni medicale subiacente. Cel mai frecvent, amilaza ridicata este cauzata de pancreatita cronica sau acuta, boala Crohn, obstructia intestinala sau de infectii la nivelul vezicii biliare sau rinichilor. Singura modalitate de a reduce nivelul de amilaza este tratarea cauzei care sta la baza.

Cum sa scazi nivelurile de amilaza. Ajutor medical:

1. Fa testul pentru a determina cauza nivelurilor crescute. Daca un test de sange recent a aratat ca ai hiperamilazemie, medicul va stabili de ce teste suplimentare e nevoie pentru a determina cauza. Pancreatita, tumorile, infectiile vezicii biliare, infectiile renale si utilizarea anumitor medicamente sunt cauze comune ale cresterii nivelului de amilaza. Testele suplimentare pot include alte teste de sange, un test de urina si o ecografie/ un CT la nivelul abdomenului.

2. Plan de tratament pentru pancreatita. Daca nivelurile crescute ale amilazei sunt cauzate de pancreatita, medicul specialist va elabora un plan de tratament. Initial, vei primi medicamente pentru durere si intravenoase pentru a gestiona inflamatia. Odata ce pancreatita este tinuta sub control, va fi tratata cauza de baza. In functie de aceasta, tratamentul poate include interventii chirurgicale pentru indepartarea obstructiilor biliare, operatii ale vezicii biliare, interventii chirurgicale la pancreas sau tratament pentru dependenta de alcool.

3. Gestioneaza colecistita. Colecistita este o inflamatie a vezicii biliare, de obicei cauzata de calculi biliari sau de infectie. Daca nivelurile de amilaza sunt crescute din cauza complicatiilor vezicii biliare, medicul va stabili un tratament pentru gestionarea durerii pentru calculii biliari si/sau o interventie chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare. De asemenea se va recurge la tratament pentru scaderea tensiunii asupra vezicii biliare, la administrarea de fluide IV(intravenos) si la administrarea de medicamente pentru durere. Indepartarea calculilor biliari nu este recomandata in toate cazurile. Odata ce inflamatia initiala e sub control, medicul poate recomanda teste si analize suplimentare pentru a vedea daca se recomanda indepartarea.

4. Bea lichide si ia antibiotice pentru a gestiona infectiile renale. Daca nivelurile crescute ale amilazei sun cauzate de o infectie la rinichi , se vor prescrie antibiotice specifice. Ia medicamentul exact asa cum iti recomanda medicul. in plus, ti se va recomanda sa bei lichide suplimentare pentru a preveni deshidratarea si febra. Cantitatea de lichide de care ai nevoie va diferi in functie de starea ta generala de sanatate, de simptome si de istoricul medical.

5. Solicita ajutor medical de urgenta, daca simptomele interfereaza cu viata de zi cu zi. Daca simptomele sunt de gastroenterita(diaree acuta), dureri abdominale, febra sau eruptii cutanate sau daca iti afecteaza capacitatea de a manca, solicita imediat asistenta medicala. Acestea pot fi semne ale unei infectii acute sau ale altor afectiuni medicale grave care necesita tratament urgent.

Cum sa scazi nivelurile de amilaza. Gestionarea efectelor secundare:

1. Nu mai lua medicamentele care cresc nivelul de amilaza. Daca medicamentele sunt responsabile pentru cresterea amilazei, inceteaza sa le mai iei si cauta alternative. Medicamentele care pot creste nivelul de amilaza sunt opiaceele, pilulele contraceptive, medicamentele colinergice, diureticele tiazidice, asparaginaza, aspirina, acidul etacrinic si metildopa. Discuta cu medicul inainte de a intrerupe orice reteta.

2. Foloseste un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) pentru a gestiona durerea. In cazul in care nivelul de amilaza a crescut din cauza inflamatiei pancreatice sau a vezicii biliare, administrarea unui AINS, cum ar fi naproxen sau ibuprofen, va calma durererile. Daca nu poti din varii motive sa administrezi un AINS, poti lua pana la 4000 mg de acetaminofen in fiecare zi. Medicul iti va recomanda medicamentul potrivit.

3. Renunta la consumul de alcool. Alcoolul poate exacerba conditiile de baza care provoaca amilaza ridicata. In mod ideal, ar trebui sa eviti consumul de bauturi alcoolice cat timp nivelurile de amilaza sunt prea mari. Daca nu te poti lasa, macar redu consumul.

Cum sa scazi nivelurile de amilaza. Prevenirea:

1. Adopta dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in produse proaspete. O dieta sanatoasa poate ajuta la reducerea riscului de calculi biliari si pancreatita. O dieta care include cel putin 5 portii de fructe si legume in fiecare zi este alegerea ideala. Opteaza pentru cereale integrale in detrimentul carbohidratilor procesati, ori de cate ori este posibil. Evita zaharurile adaugate si alimentele grase cu un continut ridicat de colesterol. Discuta intotdeauna cu medicul inainte de a face orice modificari majore in dieta, mai ales daca esti tratat pentru o afectiune cronica.

2. Mentine o greutate optima. Atat obezitatea, cat si tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia si bulimia, cresc sansele de aparitie a calculilor biliari si a complicatiilor la rinichi. Incearca sa mentii o greutate corporala sanatoasa pentru a reduce acest risc. In functie de stilul de viata si de istoricul medical, poti sa modifici dieta si sa faci exercitii fizice regulate. Nevoile calorice si nivelul de miscare fizica e diferit in functie de persoana. Nu exista o dieta unica sau o rutina de exercitii fizice. Medicul va decide planul potrivit pentru tine, Desi pierderea in greutate este importanta daca esti obez, ar fi bine sa eviti dietele drastice(cu nivel scazut de calorii), deoarece acestea pot creste riscul de a face calculi biliari.

3. Renunta la fumat. Odata cu consumul de alcool, fumatul creste foarte mult riscul de pancreatita. Renunta la fumat, chiar daca nu e simplu. Cu vointa si ajutor specializat, vei reusi!

Citeste si: Care este legatura dintre poftele alimentare si deficitul de minerale

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Aspartataminotransferaza (AST) este o enzima care face parte din clasa transaminazelor si catalizeaza transferul gruparii amino de...
Additiva magneziu este un supliment alimentar indicat pentru acoperirea controlata a necesarului zilnic de magneziu Important de...
Dietele sunt diverse si destul de controversate. Unele sunt foarte eficiente, altele nu dau randamentul scontat si...