Cum sa alegi intre dieta Keto si dietele cu continut redus de carbohidrati

Cum sa alegi intre dieta Keto si dietele cu continut redus de carbohidrati

Dietele sunt diverse si destul de controversate. Unele sunt foarte eficiente, altele nu dau randamentul scontat si chiar te poti imbolnavi de pe urma lor. Cert este ca pe termen scurt orice dieta poate face minuni. Pe termen lung, insa, e greu sa pastrezi echilibrul si sa te rezumi strict la acea dieta. In ultima vreme, la moda sunt dieta keto si dietele cu continut redus de carbohidrati(low-carb). Astazi, iti prezentam avantajele si dezavantajele pe care le ofera fiecare in parte.

Dieta Ketogenica (Keto) presupune un aport ridicat de grasimi, unul moderat de proteine si altul foarte scazut de grasimi. Dieta Keto introduce corpul intr-o stare numita ketoza. In aceasta perioada organismul produce cetone, care devin combustibil in momentul in care depozitele de glucoza sunt foarte scazute. Cetonele apar prin arderea tesutului adipos si prin intermediul unui proces de conversie care are loc in ficat devin corpi cetonici.

Cea mai cunoscuta formula a dietei Keto presupune un aport de 70% grasimi, 25% proteine si doar 5% carbohidrati neti. Acestia din urma se refera la numarul obtinut atunci cand se scad fibrele din totalul carbohidratilor ingerati.

Cum functioneaza dieta Keto in viata reala. Sa zicem ca trebuie sa consumi 2000 calorii/zi. In acest caz, aportul nutritiv separat pe macronutrienti este: 156 grame grasimi (70%), 125 grame proteine (25%) si 25 grame carbohidrati (5%). Aceste cifre de alimentatie vor pune cetonele la munca, deoarece nivelul de glucoza din sange va fi scazut. Iar creierul se hraneste cu glucoza. Practic, cetonele actioneaza ca un back-ground pentru creier. Explicit? Organismul va incepe sa foloseasca grasimile ca prima sursa de energie. Grasimile nu trec, insa, de bariera creierului. Fara ajutorul cetonelor intregul sistem ar fi oprit. Din fericire, cetonele ajung la creier si ii ofera suficient combustibil pentru ca oreganismul sa functioneze la parametri optimi.

Dietele Low-Carb nu au o definitie clara si nici un raport la fel de clar al impartirii macronutrientilor. O astfel de dieta presupune, totusi, un aport ridicat de proteine – intre 1.4 si 2.2 grame de proteine per kilocorp – un aport moderat de grasimi si unul mai redus de carbohidrati decat media obisnuita, dar mai mare decat cel din dieta Keto(circa intre 50 si 150 grame pe zi, in functie de individ, de caracteristicile si de greutatea acestuia.)

Dieta Keto vs dietele low-carb. Dieta Keto inseamna abordarea agresiva a unei diete low-carb si necesita o rigiditate mult mai mare in privinta aportului nutritiv (a macronutrientilor). Prea mule proteine pot distruge o dieta Keto . Daca inceri o dieta Keto, iti recomandam sa faci teste pentru aflarea nivelurilor cetonelor.

In schimb, o dieta cu aport redus de carbohidrati e mai flexibila. Practic, o astfel de dieta permite includerea unor alimente precum fructele in alimentatie. In cdrul dietei Keto, nu ai voie fructe! De asemenea, o dieta low-carb tinde sa fie mai bogata in proteine si sa fie mai usor de tinut pe termen mai lung.

Beneficiile dietei Keto:

- diminuarea senzatiei de foame. Se intampla, asa cum scriam mai sus, datorita cetonelor. Trebuie spus, insa, ca nu toti cei care trec prin aceasta dieta se simt suficient de satui.

- protejeaza proteinele de procesul de ardere pe care organismul il desfasoara pentru a obtine energie. Astfel, acestea pot fi folosite de catre muschi. Desi dieta Keto nu este cea mai optima pentru cresterea masei musculare, ea poate fi folosita cu succes pentru mentinerea acesteia.

Beneficiile dietelor Low-Carb:

- pierdere rapida a kilogramelor in plus. O dieta low-carb te ajuta sa prastrezi un deficit caloric fara sa urmaresti la virgula aportul caloric. Studiile arata ca prin limitarea unei grupe de alimente, oamenii tind sa manance mai putine calorii in medie. Acest lucru se traduce prin atingerea unui deficit si automat prin pierdere in greutate.

- imbunatatirea starii generale de sanatate. Trebuie sa stii ca un deficit caloric duce la slabire indiferent de abordarea nutritionala. O dieta low-card se poate diferentia prin factorul numit sustenabilitate.

- diminuarea senzatia de foame. Fiind bogata in proteine, o fieta low-carbo alunga frecvent senzatia de foame. Mai mult, muschii vor fi bine hraniti de proteine.
Vorbim de asemenea despre o dieta bogata in proteine. Alimentele bogate in proteine sunt adesea satioase, deci senzatia de foame poate aparea mai rar. in plus, proteinele hranesc muschii.

Riscurile dietei Keto:

- probleme cardiace. In aceasta dieta poti consuma frasimi saturate cat doresti. Acest consum , insa, a fost asociat cu riscul aparitiei unor boli cardiovasculare. Riscurile pot fi minimizate printr-un deficit caloric, insa este o idee buna ca majoritatea grasimilor sa vina din surse nesaturate.

- deficit de fibre, vitamine si minerale, deoarece consumul de legume este prea redus.

Riscurile dietelor Low-Carb:

- in cazul unui aport de carbohidrati care tinde catre limita inferioara, riscurile pot fi similare cu cele ale unei diete Keto, deoarece un aport redus de carbohidrati inseamna si un aport redus de fructe si legume.

- alegerea mai putin sanatoasa a alimentelor. Spre exemplu, aportul crescut de grasimi saturate.

Citeste si: Dieta cardiologilor

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Datorita faptului ca oamenii nu se dau in vant dupa date exacte sau lucruri concrete, mass-media tinde...
Dieta Atkins devine mai usoara dupa ce treceti de primele zile, care poarta denumirea de Faza de...
Dieta in functie de grupa sanguina a fost dezbatuta de catre Peter D’Adamo in cartea sa “Eat...