Efectul Placebo. Ce este si cum functioneaza

Efectul Placebo. Ce este si cum functioneaza

Efectul placebo reprezinta o stare de ameliorare a unui pacient caruia i s-a administrat un medicament fals, inactiv. Prin acest tip de medicament se intelege un medicament fara nicio legatura cu afectiunea pacientului. Respectiva persoana crede ca a luat un produs menit sa vindece. In realitate, a luat o pilula fara nicio legatura cu boala sa. Efectul placebo se produce, practic, prin puterea de autosugestie a creierului uman.

De ce se utilizeaza placebo! In cercetare, placebo (un tratament inactiv, cum ar fi o pastila de zahar) este utilizat pentru a intelege impactul real al medicamentului activ. Sunt comparate, apoi, rezultatele grupului de pacienti carora li se administreaza medicamentul activ cu rezultatele celor care iau un medicament placebo. Astfel, oamenii de stiinta pot intelege cat de benefic este medicamentul activ.

Efectul placebo are, de multe ori, loc. Foarte multe persoane carora li se administreaza un placebo prezinta o imbunatatire a simptomelor. Modificari fiziologice masurabile pot fi observate la cei care iau un medicament placebo, similar celor observate la persoanele care iau medicamente destinate respectivei afectiuni. Frecvent, tensiunea arteriala, ritmul cardiac si rezultatele testelor de sange s-au imbunatatit in randul subiectilor carora li s-a administrat un medicament placebo in decursul diverselor cercetari.

Explicatie. Acest fenomen inca studiat, poate fi explicat, deocamdata, prin puterea autosugestiei. Crezi ca acel medicament te va face bine? Atunci, starea ta se va imbunatati. Creierul permite si inlesneste chiar o astfel de evolutie.

Nocebo - inversul efectului Placebo. Din pacate, creierul foloseste stimulii autosugestiei, fara sa faca diferenta intre bine si rau. Ce informatie ii oferi, pe aceea o proceseaza.  Asa cum un medicament fals te poate vindeca de o boala grava, la fel, prin puterea autosugestiei negative, acelasi medicament poate duce la reactii adverse. De exemplu, daca un medic ii transmite unui pacient ca o durere de cap este un efect secundar comun al unui anumit medicament, acea persoana este mai probabil sa experimenteze dureri de cap chiar daca ia doar un medicament placebo. Informatia negativa transformata in autosugestie poate avea un efect devastator asupra unui bolnav. De altfel, bolnavii de cancer, spre exemplu, pierd, de multe ori, lupta cu boala in momentul in care nu mai au capacitatea sa creada ca pot depasi cumpana.

Citeste si: Cum sa recunosti CANCERUL de VEZICA URINARA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Schinduful este o specie de cimbrisor care poate ajuta la tratarea diabetului zaharat prin scaderea zaharului din...
Linimentul este un preparat farmaceutic lichid sau semisolid, cu aspect limpede sau laptos, folosit pentru frectii sau...