Efectul placebo reprezinta o stare de ameliorare a unui pacient caruia i s-a administrat un medicament fals, inactiv. Prin acest tip de medicament se intelege un medicament fara nicio legatura cu afectiunea pacientului. Respectiva persoana crede ca a luat un produs menit sa vindece. In realitate, a luat o pilula fara nicio legatura cu boala sa. Efectul placebo se produce, practic, prin puterea de autosugestie a creierului uman.
De ce se utilizeaza placebo! In cercetare, placebo (un tratament inactiv, cum ar fi o pastila de zahar) este utilizat pentru a intelege impactul real al medicamentului activ. Sunt comparate, apoi, rezultatele grupului de pacienti carora li se administreaza medicamentul activ cu rezultatele celor care iau un medicament placebo. Astfel, oamenii de stiinta pot intelege cat de benefic este medicamentul activ.
Efectul placebo are, de multe ori, loc. Foarte multe persoane carora li se administreaza un placebo prezinta o imbunatatire a simptomelor. Modificari fiziologice masurabile pot fi observate la cei care iau un medicament placebo, similar celor observate la persoanele care iau medicamente destinate respectivei afectiuni. Frecvent, tensiunea arteriala, ritmul cardiac si rezultatele testelor de sange s-au imbunatatit in randul subiectilor carora li s-a administrat un medicament placebo in decursul diverselor cercetari.