De ce e pulsul mare

De ce e pulsul mare
De ce e pulsul mare

Pulsul reprezinta acea miscare fiziologica ritmica de dilatare si de contractare a peretilor arterelor, determinata de cresterea volumului de sange pompat de inima. Atunci cand simtim ca inima o ia razna, pulsul creste, fenomen care se cheama tahicardie, adica o accelerare fiziologica/patologica a batailor inimii.

Care este pulsul normal? O inima sanatoasa bate de 60-100 de ori pe minut.

Cand se instaleaza tahicardia? Atunci cand pulsul depaseste 100, inseamna ca inima bate prea repede, ceea ce stiintific se cheama tahicardie. Nu te gandi imediat la ce-i mai rau! In caz de infarct, tahicardia e insotita de greata, lipsa de aer, traspiratii reci, oboseala sau durere in piept.

Cauzele pulsului marit(tahicardie):

- exces de cofeina. Cei care beau zilnic multa cafea, vor avea un puls marit. Evident ca si alte bauturi pe baz de cofeina vor determina acelasi fenomen. La fel si ciocolata. Asadar, redu cantitatea cotidiana de cofeina si vei scapa de tahicardie!

- stres. Stresul e o boala devenita comuna in societatea moderna. Din pacate, afecteaza cam intreg organismul. Nici inima nu scapa! Stresul face posibila eliberarea a doi hormoni responsabili si cu accelerearea pulsului. Este vorba despre cortizol si despre adrenalina. In concluzie, incearca sa te stresezi mai rar, char daca ti se pare aproape imposibil!

- infectii acute. In cazul gripei/racelii, spre exemplu, unul dintre simptome poate fi pulsul accelerat. De ce se intampla acest fenomen? Atunci cand suferi de o infectie acuta, organismul trebuie sa lucreze in plus pentru a remedia situatia. In cazul gripei, inima trebuie sa bata mai tare pentru a oferi organismului cantitatea necesara de oxigen si nutrienti.

- anxietate/atacuri de panica. Aceste doua stari cresc , evident, pulsul, iar inima bate cu putere! Atacul de panica obliga creierul sa apere organismul chiar daca acesta nu e in pericol real! In acele secunde, sistemul de aparare este pornit si toate functiile cresc, inclusiv bataile inimii.

- hipertiroidia – un puls marit care se combina cu alte simptome precum, dureri in piept, transpiratii reci, lipsa de aer, apeleaza cat poti de repede la un medic. Ai putea suferi de alte afectiuni care nu sunt de ordin cardiovascular. Ne referim, in principal la anemie si la hipertiroidie(secretie in exces a hormonilor tiroidieni).

Citeste si: Cum se verifica pulsul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hipotensiunea presupune o scadere evidenta a tensiunii arteriale, pe care bolnavul o resimte prin: starea de ameteala,...
Verificarea pulsului va ajuta sa aflati ritmul cardiac fara echipamente speciale. Acest lucru poate fi folositor daca...
Exista multe locatii in corpul uman, unde se poate simti pulsul. Acesta reprezinta presiunea sangelui, generata de...