De ce nu se simte miscarea de rotatie a Pamantului?

De ce nu se simte miscarea de rotatie a Pamantului?

Pamantul are o miscare de rotatie continua, insa oamenii nu percep aceasta miscare! Te-ai intrebat vreodata de ce? Cu siguranta , ti s-a explicat la scoala, insa poate nu ti-a placut lectia respectiva sau poate ai uitat, odata cu trecerea anilor. Ei bine, iti reamintim noi despre ce este vorba.

Pamantul se roteste cu o viteza de circa 1600 km/h si orbiteaza in jurul Soarelui cu o viteza de aproximativ 107000 km/h. Cu toate acestea, oamenii nu pot percepe aceasta miscare.

De ce nu simti miscarea de rotatie a Pamantului? Explicatiile sunt simple. In primul rand, pentru a putea percepe orice urma de miscare, ar trebui sa ai un punct fix de referinta, care nu trebuie sa se miste odata cu Pamantul. Doar asa poate omul simti schimbarile pozitiei in spatiu.  Pare ca Soarele sau stelele se misca, iar noi stam pe loc. Realitatea e, insa,  ca Terra se afla intr-o rotatie continua, pe care nu o poti simti din cauza punctelor de referinta prea indepartate.

In plus, viteza de invartire a Terrei ramane constanta, iar noi nu putem simti , astfel, nicio modificare.  Miscarea se simte  atunci cand exista variatii de viteza. Spre exemplu, daca te afli intr-o masina fara geamuri(fara vedere catre exterior) care merge cu aceeasi viteza pe o suprafata fara denivelari, nu vei simiti ca te misti. 

Citeste si: Cum PLOUA pe alte PLANETE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Craciunul este o sarbatoare ce poate uni oameni din aproape toate colturile lumii. Vorbim despre o sarbatoare...
Fie ca aveti plante de interior in ghivece sau o gradina in aer liber plina de verdeata...