Carte identitate, buletin

Lista articolelor despre carte identitate si buletin pe AflaCum.ro

Articole despre carte identitate si buletin

Citeste cele mai noi articole despre carte identitate si buletin publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre carte identitate si buletin, pe AflaCum.ro!

Cartile de identitate se vor schimba incepand cu 2021! Romania va fi nevoita sa se alinieze standardelor europene si sa modifice formatul actualelor buletine.

Ce modificari aduc noile carti de identitate:

- varsta obligatorie pentru eliberarea cartii de identitate va fi de 12 ani, nu de 14 , cum se intampla inca. La cererea parintilor, actul va putea fi eliberat chiar sub varsta de 12 ani;

E perioada vacantelor, cand multi dintre romani aleg destinatii departe de patria mama. Daca vrei sa calatoresti in Uniunea Europeana(spatiul Schengen), spre exemplu, trebuie sa stii ca nu mai ai nevoie de carte de identitate si pasaport.

1. Esti roman? Esti cetatean UE! Nu trebuie sa prezinti cartea de identitate sau pasaportul cand calatoresti intr-un stat membru al spatiului SchengenEnglish(pentru moment, Regatul Unit ramane membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile si obligatiile care decurg din calitatea de membru continua sa se aplice integral in si pentru Regatul Unit) in altul.

2. Poarta, totusi, CI-ul la tine! La fel si pasaportul! Te vor ajuta sa te identifici la imbarcarea in avion sau in cazul unui eventual control al politiei, de exemplu.

Cetatenii romani din tara si din strainatate isi aleg presedintele duminica, 2 noiembrie.

Fie ca locuiti in strainatate sau sunteti plecati din Romania in ziua alegerilor prezidentiale, pe 2 noiembrie 2014 "cetatenii romani aflati in strainatate in ziua scrutinului vor putea sa voteze la orice sectie de votare, in baza actelor de identitate prevazute de Biroul Electoral Central (BEC) in Decizia nr. 10/ 2014", a mentionat MAE intr-un comunicat citat de HotNews.ro.

Romanii au la dispozitie 294 de sectii de votare aflate in afara tarii noastre la data mentionata.

Buletinul  este actul care ne reprezinta pe noi oficial, fapt pentru care daca se intampla sa-ti pierzi actul de identitate sau sa-ti fie furat esti obligat sa anunti serviciul de evidenta a persoanelor. Pentru a-ti fi eliberat un nou act de identitate ai nevoie de urmatoarele acte:

-  cererea pentru eliberarea actului de identitate  de  acest tip care trebuie imprimata fata- verso
 (in format A4 pe o singura foaie)

- daca actul vechi a fost furat, trebuie depusa si dovada de la Politie din care sa rezulte ca furtul a fost inregistrat (copie xerox şi original)

- actul de identitate si cartea de alegator, in cazul deteriorarii

- certificatul de nastere, original si copie

- certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie

- hotararea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie

- certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, in cazul sotului supravietuitor, original si copie

- certificatele de nastere ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani, original si copie

- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu -original si copie

- un document emis de institutii publice care sa prezinte o fotografie de data recenta, pentru a se certifica identitatea persoanei:  pasaport, permis de conducere, legitimatie de serviciu, livret militar sau  diploma de absolvire a unei institutii de invatamant- original si copie

- chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate - 7 lei

- timbru fiscal sau chitanta reprezentand contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei

Pentru mai multe informatii privitoare la taxe sau la modalitatea de plata a acestora accesati  site-ul propriu al fiecarui  serviciu.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.