Mancarea a iesit prea sarata? Iata cum o poti desara:
1. Inlocuieste o parte din lichidul prea sarat. Daca prepari o ciorba, o supa sau orice al fel de mancare lichida si scapi prea multa sare, cea mai simpla metoda de a remedia gustul este sa adaugi mai mult lichid. Elimina putin din zeama sarata. Adauga apa, bulion nesarat sau lapte, in functie de felul de mancare pe care-l gatesti.
2. Adaugati alimente acide sau zahar. Aromele acide si dulci sunt alegeri excelente pentru a desara mancarea.Ingredientele acide functioneaza in aproape orice fel de mancare. Incearca suc de citrice, otet, vin, rosii sau muraturi. Pe langa zaharul simplu, poti adauga miere sau lapte condensat. Functioneaza cel mai bine in combinatie cu acid. Adauga cate olingurita (5 ml) de zahar si otet de cidru, apoi repeta pana dregi gustul mancarii.
3. Mareste reteta. Daca ai timp si provizii in camara, adauga mai multe ingrediente. De exemplu, adauga mai multa carne si legume in tocana sau unt nesarat in sos. Astfel, va fi redus raportul dintre sare si alte arome. Nu uit ca acesta este singurul mod de a desara un aluat. Daca preferi arome mai neutre, macina conopida fin si amestec-o in lichid.
4. Foloseste amidon. Poti adauga orez, paste sau cartofi in aproape orice fel de mancare. Amidonul nu contracareaza in mod special gustul sarat, dar reprezinta o modalitate simpla de a creste cantitatea. Nu da crezare mitului conform caruia un cartof absoarbe sarea, apoi trebuie aruncat. Cartoful absoarbe atat sare, cat si lichide. Procentul de sare ramane neschimbat!
5. Clateste legumele sarate. Legumele partial fierte pot fi clatite si trasnferate in apa mai putin sarata. Procesul poate afecta textura si aroma legumelor preparate la abur, coapte sau prajite. Clatirea functioneaza in prima parte a gatirii, cand legumele nu sunt suficient de moi..
6. Serveste mancarea la o temperatura mai mare. Temperatura influenteaza gustul in moduri complexe. De exemplu, mancarea rece se va simti mai sarata. Aceeasi mancare infierbantata va avea un gust mai putin sarat! Daca mancarea nu se poate incalzi, consum-o in combinatie cu o bautura fierbinte(ceai sau cafea).
Cum sa previi sararea exagerata a mancarii:
1. Foloseste sare Kosher. Sarea fina de masa e greu de controlat atunci cand e adaugata in mancare. In schimb, cristalele mai mari de Kosher te vor ajuta sa pui cantitatea necesara. Important: vei avea nevoie de un volum mai mare pentru a obtine aceeasi aroma, deoarece sarea Kosher este imapchetata mai lejer. Nu renunta la sarea de masa normala. Este folositoare pentru copt. Ai nevoie de cristale mici pentru a se dizolva in aluat.
2. Presara sarea in vasul de gatit de la o inaltime mai mare. Presara sarea de la inaltime de circa 25 centimetri deasupra vasului de gatit. Sarea se va raspandi uniform si astfel vei evita excesul.
3. Foloseste sare putina doar atunci cand adaugi un ingredient nesarat. Sareaza putin , de fiecare data cand adaugi un ingredient nou (nesarat). Gusta frecvent pentru a controla aroma. Este mult mai simplu sa potrivesti fustul la jumatatea procesului de gatire decat cu cinci minute inainte de servire.
4. Fa planul in functie de timpul de preparare. Aminteste-ti ca supa pe care o condimentezi va fi mult mai concentrata, dupa ce apa va fierbe timp de o jumatate de ora, sa zicem. Presara sare putina la inceput. Potriveste-o pe masura ce mancarea se gateste.
Citeste si: Cum sa fii mai eficient in bucatarie. Aplica aceste 25 trucuri