Genetica, adn

Lista articolelor despre genetica si adn pe AflaCum.ro

Articole despre genetica si adn

Citeste cele mai noi articole despre genetica si adn publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre genetica si adn, pe AflaCum.ro!

Genetica este stiinta care studiaza modul in care organismele vii mostenesc trasaturi, de la inaintasii lor, stabilind modalitatea de transmitere a anumitor trasaturi din generatie in generatie.

Iata cum influenteaza genetica sanatatea si aparitia bolilor:

1. Fericirea este influentata de gene. Exista persoane care sunt predispuse la buna dispozitie, in comparatie cu altele, care sunt mai mereu triste.

La orele de biologie, am invatat ca omul mosteneste 50% din ADN de la mama sa si restul de la tatal sau. Acest fapt biologic, totusi, nu inseamna ca fiecare parinte transmite o cantitate egala de caracteristici fizice si caracteristici genetice copilului sau. De fapt, copiii au sanse cu 60% mai mari sa mosteneasca trasaturi active de la tatii lor, pur si simplu pentru ca natura prefera sa exprime acele gene.

6 trasaturi pe care le poti mosteni doar de la tata:

1. Inaltime. Esti familiarizat cu expresia e inalt ca tatal sau? Aparent, aceasta afirmatie este sustinuta de stiinta. Inaltimea unei persoane este determinata de cel putin 700 de variatii genetice mostenite de la ambii parinti. Cu toate acestea, gena inaltimii fiecarui parinte pare sa functioneze intr-un mod usor diferit. De exemplu, genele tatalui sunt importante in stimularea cresterii si, prin urmare, a inaltimii.

La scoala, invatam despre gene si despre modul in care acestea sunt mostenite in mod egal de la parinti(mama si tata). Totusi, un studiu recent demonteaza cumva aceasta teorie. Se pare ca semanam un pic mai mult cu tatal decat cu mama din punct de vedere genetic!

Studiu. De ce semanam din punct de vedere genetic mai mult cu tata decat cu mama. In genere, preluam genele de la parinti in mod egal. Orice om are, de obicei, 22 cromozomi non-sexuali perechi si 2 cromozomi sexuali. Cromozomii perechi se copiaza pur si simplu unul pe altul - unul primit de la tata, celalalt de la mama. Totusi, ultimii 2 cromozomi determina sexul bebelusului, tatal fiind responsabil de transmiterea genei!

Studiu. De ce semanam din punct de vedere genetic mai mult cu tata decat cu mama. Aspectul depinde de genele dominante si cele recesive( mascate la urmasi sau la hibrizi de insusirea dominanta de la celalalt parinte si nu se manifesta in prima generatie de urmasi, insa poate aparea in generatiile urmatoare) ale parintilor nostri. Genele dominante sunt mai puternice, iar cele recesive sunt mai slabe. De exemplu, gena pentru ochi caprui este dominanta, iar cea pentru ochi albastri/verzi este recesiva. Asta inseamna ca, daca mama are ochii caprui iar sotul sau are ochii albastri, cel mai probabil copilul lor va avea ochi caprui, deoarece genele mamei, in acest caz, sunt mai puternice.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.