Martisor, martisor potrivit

Lista articolelor despre martisor si martisor potrivit pe AflaCum.ro

Articole despre martisor si martisor potrivit

Citeste cele mai noi articole despre martisor si martisor potrivit publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre martisor si martisor potrivit, pe AflaCum.ro!

Martisorul se daruieste inca din vremurile geto-dacilor, care pe 1 martie sarbatoreau Noul An. Acest dar simbolic era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

De-a lungul timpului traditia martisorului a ramas vie. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele.

Astazi, traditia s-a pastrat, in mare masura: orice mama, iubita, fiica sau sora primeste in dar martisorul care sa-i poarte noroc tot restul anului.

In urma cu doar cateva zile, autoritatile hotarasera ca florile si martisoarele sa nu poata fi oferite in scoli. Aceleasi autoritati au schimbat macazul la 180 grade! Ministerul Educatiei a explicat de ce aceasta interzicere nu ar fi legala!

Florile si martisoarele nu sunt obiecte personale. Situatia pandemica determina Guvernul sa ia hotarari controversate! Interzicerea fllorilor si martisoarleor a starnit un val de nemultumire printe elevi si parinti. Pana la urma, Ministerull Educatiei a cedat, explicand situatia prin vocea ministrului Sorin Campeanu:

Ordinul de ministru comun, educatie-sanatate, prevede ca nu se pot schimba obiecte personale. insa Ministerul Educatiei nu doreste si nu poate sa se implice in schimbarea valorii de simbol in obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici macar un martisor nu consider ca este un obiect personal. Asadar, Ministerul Educatiei nu doreste si nu poate sa se implice in schimbarea unei valori de simbol in obiect personal, a spus Campeanu la Antena 3.

Martisorul este sarbatorit in fiecare an de 1 martie, odata cu startul primaverii! In mod obisnuit, se ofera martisoare si flori. Nu si anul acesta! Cel putin, nu in scolile din Romania, acolo unde era o traditie ca profesoarele si colegele sa primeasca martisoare de 1 martie!

Martisoarele, interzise prin lege in scoli. Din cazua situatiei pandemice, autoritatile au decis sa interzica oferirea de martisoare si flori in institutiile de invatamant! Pentru a mentine o oarecare traditie, elevii pot oferii, in schimb, atentii virtuale profesorilor si colegelor.

Interdictia vine prin ordinul comun al ministerului Educatiei si Sanatatii, privind masurile de organizare in unitatile de invatamant in contextul epidemiologic. Acesta prevede ca este interzis schimbul de obiecte personale. Martisoarele, florile si alte atentii oferite de 1 si 8 martie sunt printre ele.

Martisorul este sarbatorit, in fiecare an, de 1 martie. Un snur impletit din doua fire, unul alb si altul rosu, anunta trecea de la iarna la primavara, fiind si vestitorul innoirii. Iata ce traditii sunt legate de aceasta veche sarbatoare.

Martisor. Traditii, obiceuri si legende:

- martisorul are legaturea cu traditiile Anului Nou, sarbatorit, in trecut, in luna martie, ca forma primitiva de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative si astronomice.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.