Pilonul II de pensii. Cum sa verifici cati bani ai in cont

Pilonul II de pensii. Cum sa verifici cati bani ai in cont

Pilonul II de pensii este acela in care peste 7 milioane de romani contribuie. Vorbim despre sistemul de pensii private obligatorii. Nu toti stiu la ce fond contribuie sau cat au acumulat, pana la acest moment! Asadar, astazi, iti aratam cum sa afli la ce administrator ai fost repartizat si cati bani ai in cont.

Cine contribuie la pilonul II de pensii? Contributia in valoare de 3,75 puncte procentuale din constributiile pentru asigurari sociale (CAS) sunt obligatorii pentru persoanele de pana la 35 ani si optionale pentru cele cu varsta intre 35-45 ani.

Unde contribui? Esti angajat si ai sub 35 ani? Poti semna un act de aderare la unul dintre fondurile de pensie privata obligatorie. Acestea sunt: Fondul NN, Fondul AZT Viitorul Tau, Fondul Metropolitan Life, Fondul Vital, Fondul Aripi, Fondul BCR, Fondul BRD.

In cazul in care nu faci o alegere, vei fi distribuit aleatoriu la unul dintre fondurile enumerate mai sus. Administratorul respectivului fond are obligatiasa iti transmita o scrisoare cu confirmarea aderarii in termen de 15 zile.

Daca scrisoarea nu ajunge la tine, te poti adresa Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Vei completa un formular cu datele personale, iar administratorul fondului tau te va contacta pentru a-ti comunica detaliile legate de contul in care ti se acumuleaza contributiile la pensia privata.

Cum verifici cati bani ai in cont? La inceput de an, fiecare administrator al unui fond de pensii obligatorii trimite participantilor, prin posta, situatia contului de pensii la sfarsitul anului precedent. Desfasuratorul iti arata exact care sunt contributiile la Pilonul II pana in acel moment si care este valoarea sumelor cumulate in urma investirii contributiilor tale de catre administrator in diverse active (depozite bancare, actiuni, obligatiuni etc)

Sfat. Actualizeaza-ti datele personale cu fondul, pentru a primi acasa scrisoarea anuala obligatorie. Astfel, vei afla si datele de logare pentru contul online, unde poti monitoriza situatia financiara in timp real. Contul functioneaza exact ca un email. Ai user, parola si te poti loga in orice moment pentru a verifica situatia contului personal de pensie privata, istoricul contributiilor si alte informatii.

Administratorul fondului are obligatia de a atentiona in scris participantii ori de cate ori se inregistreaza o situatie de neplata a contributiei, astfel incat daca in numele participantului contribuie si angajatorul sau, angajatul va fi avertizat de catre administrator in situatia in care contributia nu este virata.

Poti opta oricand pentru un alt Fond. Esti liber sa aelgi orice Fond doresti. In primul rand, vei semna actul de aderare la noul fond. Documentatia trebuie ceruta direct la administrator. Acesta o poate trimite prin posta. Urmatorul pas este notificarea actualului administrator. Formularul poate fi obtinut de pe site-ul ASF. Urmeaza transferul disponibilitatilor banesti ale clientului de la un fond la altul. Suma transferata este egala cu valoarea la zi a unitatilor de fond detinute de vechiul fond, care se converteste ulterior la unitatile noului fond, tinand cont de valoarea la zi a acestora. Odata finalizata procedura, vei primi prin posta o informare cu privire la transfer.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Platesti pensie privata obligatorie si nu stii cati banuti s-au strans in cont? Iti explicam tot ce...
Noua lege a pensiei a fost publicata in Monitorul Oficial si se asteapta intrarea sa in vigoare!...
Esti salariat in Romania? Vrei sa afli, in orice moment, ce vechime ai acumulat pentru pensia de...