Piersic, livada

Lista articolelor despre piersic si livada pe AflaCum.ro

Articole despre piersic si livada

Citeste cele mai noi articole despre piersic si livada publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre piersic si livada, pe AflaCum.ro!

Sa stii cum sa tunzi (emondezi) un piersic in mod corespunzator este esential pentru dezvoltarea plantei.

Tunderea piersicului tau ajuta la obtinerea celor mai mari fructe si celei mai bune recolte. Din fericire, sa inveti sa emondezi un piersic este usor si te va conduce catre cea mai suculenta recolta de piersici de pana acum.

 

Taierea / tunderea copacilor sau emondarea stimuleaza cresterea, imbunatateste productia de fructe si da pomului forma unui pahar de vin.

Este deosebit de important sa ingrijesti pomii fructiferi in mod corespunzator astfel incat sa devina producatori de fructe robuste. Invata cand si cum sa-ti emondezi pomii fructiferi ajutandu-te de ghidul de mai jos si incepe sa cresti pomi mai sanatosi si mai productivi.

Metoda 1: Cand sa emondezi?

Daca esti novice in ale gradinaritului, alegerea si plantarea pomilor fructiferi se numara printre lucrurile care intereseaza pe orice cultivator.

Iar cand vine vorba de o piersica suculenta, inainte de a fugi la supermarket pentru a cumpara cateva fructe, mult mai indicat este sa te bucuri de piersicul ales si plantat in gradina proprie. 

Deoarece piersicile se pot consuma in stare proaspata, sunt irezistibile sub forma de gemuri, dulceturi, compoturi sau piureuri de fructe, este recomandat sa stii daca pamantul din curte este prielnic plantarii piersicilor. In acest sens, va oferim un mic ghid care furnizeaza date concrete despre alegerea si plantarea soiului potrivit de piersici in gradina proprie.

Alegerea unui piersic
Optati pentru pomi tineri. Alegeti piersici a caror varsta nu depaseste un an. Pomii a caror varsta este mai mare de doi ani infloresc mai greu intr-o locatie noua, deci alegerea unui piersic mai mic este recomandata pentru gradina.

Asigurati-va ca pomii alesi sunt sanatosi. Evitati pomii fructiferi care prezinta orice urma de boala: abundenta de frunze galbene sau maro, frunze gaurite cu pete negre, pomi slab dezvoltati.

Tineti cont de inaltime. Alegeti piersici sanatosi a caror inaltime atinge 4 metri. Atentie la radacinile deteriorate. Daca pomul este deja plantat intr-un vas, alegeti acel pom care se prezinta intr-o forma generala buna.

Exista, de asemenea, cateva consideratii de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un piersic pentru a-l planta pe proprietatea privata:

- Varietatea -
Exista mai multe varietati diferite de piersici disponibili. La noi in tara cele mai cunoscute soiuri de piersici sunt Madelaine, Springtme, Springgold, Pouyet, Cardinal si Jerseyland.

In alegerea soiului, trebuie sa tineti cont de clima locala si de vegetatie. Alte consideratii includ gustul si textura fructelor si foloasele pe care le aveti de la piersici. Daca unele sortimente sunt potrivite pentru compoturi, prajituri sau conserve (piersicile foarte dulci), alte soiuri sunt mai bune pentru consumul curent, in stare proaspata sau sub forma de suc (piersici zemoase). Inainte de a lua decizia finala, apelati si la opinia unui profesionist.

- Dimensiune –
Luati in considerare perimetrul de pamant care urmeaza sa fie destinat pomilor fructiferi, dar si de inaltimea arborilor doriti. Exista soiuri decorative si pitice de piersici, precum sunt si pomi care se inalta foarte mult.

- Ingrijirea pomilor in functie de sezon.
Piersicii difera de alti pomi fructiferi in sensul ca radacinile si bobocii au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se odihni in pamant. Cand inmuguresc piersicii raman deschisi in sezonul cald, iar pe timp de iarna raman in stare latenta. O data cu venirea primaverii, mugurii isi continua cresterea.
Atentie la piersicii proaspat plantati care au nevoie sa le fie protejate radacinile pe timp de ger. Inainte de plantarea puietilor, puteti folosi ingrasamant de azot, superfosfat, sare potasica sau gunoi de grajd.

- Solul potrivit pentru piersic.
Piersicilor le priesc solurile nisipoase, brune, brun-roscate si cernoziomurile.

- Perioada potrivita pentru plantarea piersicilor.
Acesti pomi fructieri pot fi plantati primavara si toamna, cu conditia sa aiba multa lumina pentru ca fructele sa se dezvolta in voie. Daca nu beneficiaza de lumina soarelui, piersicile raman micl. De asemenea, daca plantati piersicii toamna, acestia au nevoie sa fie udati des.

- Temperatura potrivita.
Piersicii sunt rezistenti atat la temperaturile joase, cat si la valorile inalte. Prin urmare, cultura de piersici se dezvolta bine daca temperaturile minime nu coboara sub -25 de grade, iar in sezonul cald rezista chiar si la temperaturi ce trec de 40 de grade C.

- Metoda de plantare aleasa.
Fie ca alegeti sa plantati samburi de piersic sau sa cumparati puieti, piersicii se prind. Daca plantati mai multi puieti, lasati o disanta intre pomi de aproximativ 3 metri, iar intre randuri de aproximativ 5 metri ca sa se dezvolte in conditii propice.

- Utilizarile piersicilor.
Daca majoritatea cultivatorilor de pomi fructiferi folosesc piersicile in alimentatie, aceste fructe zemoase sunt folosite si in medicina naturista.
Cu ajutorul lor putem trata bolile renale, de ficat, problemele care tin de obezitate si ateroscleroza.

Piersicii dau randament pana la 20 de ani, iar in tot acest timp daca piersicii au parte de sol, lumina si clima corespunzatoare, pomii fructiferi dau o cantitate insemnata de piersici anual.

Incepand din anul 3 de la plantare veti obtine prima productie de piersici si daca toate conditiile sunt indeplinite, iar pomii beneficiaza de lumina, apa si caldura, garantat productia anuala va fi una de calitate.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.