Cum sa tunzi un pom fructifer?

Cum sa tunzi un pom fructifer?

Taierea / tunderea copacilor sau emondarea stimuleaza cresterea, imbunatateste productia de fructe si da pomului forma unui pahar de vin.

Este deosebit de important sa ingrijesti pomii fructiferi in mod corespunzator astfel incat sa devina producatori de fructe robuste. Invata cand si cum sa-ti emondezi pomii fructiferi ajutandu-te de ghidul de mai jos si incepe sa cresti pomi mai sanatosi si mai productivi.

Metoda 1: Cand sa emondezi?

Emondeaza pomii fructiferi in timpul iernii, cand copacul este in repaus. Repaus inseamna ca pomul nu dezvolta nici o frunza sau fruct. Acest lucru te ajuta sa tintesti zonele din care vrei sa emondezi si stimuleaza cea mai buna productie posibila.

Emondarea pe timp de vara incetineste procesul de coacere si poate expune fructele la arsuri solare. Daca vrei sa incetinesti cresterea copacului cu toate acestea, il poti emonda la inceput de vara pentru a-i stagna cresterea.

Emondeaza pomii imediat dupa ce i-ai plantat. Taie trunchiul principal pana la o inaltime cuprinsa intre 60-76 cm. Taie mugurii laterali pana raman nu mai mult de doi.

Emondeaza-ti pomii intens in primii trei ani. Emondarea masiva din timpul primilor ani inseamna un randament de fructe redus la inceput, dar pe termen lung, copacii vor deveni puternici si productivi.

Metoda 2: Tehnica de baza

Alege unealta potrivita. Foloseste foarfece ascutite la copacii tineri cu crengi de 1.2 cm in diametru sau mai mici. Foloseste ferastraie pentru emondare la copacii mai mari si mai maturi.

Invata tipurile de taieturi. Tipul de taietura efectuata va determina directia de crestere a noilor ramuri.Foloseste o taietura de formare a coroanei pentru a crea un copac cu forma frumoasa. Taie deasupra unui mugur orientat spre exterior la un unghi de 30 de grade pentru a incuraja creanga sa creasca in sus si intr-o directie care ii va da copacului forma unui pahar de vin rosu. Daca tai deasupra unui mugur orientat spre interior, creanga va creste incorect in interior spre copac, ceea ce nu-ti doresti sa se intample.

Efectueaza o taietura de rarire (ai ghicit) pentru a rari crengile si pentru a permite luminii soarelui sa ajunga in masura mai mare la ele. Executa o taietura de rarire taind cat mai aproape de inelul copacului posibil, avand grija sa nu ramana nici un nod expus.

Efectueaza o taietura de formare mai adanca pentru a scapa de lastari puternici, verticali. O astfel de taietura este folosita pentru a subtia centrul copacului si este o taietura puternica care ar trebui utilizata cu moderatie.

Selecteaza ramurile pentru pastrare si pentru taiere. Pastreaza ramurile care cresc din trunchi la un unghi de aproximativ 45 de grade. Orice creste la un unghi mai mic sau mai mare ar trebui taiat.

Efectueaza taierea acolo unde vrei sa ai muguri noi la un unghi de 30 de grade. Taierea afecteaza doar cativa centimetri din copac, nu intrega sanatate a copacului.

Taie intotdeauna la un nod sau la un mugur. Cu cat tai mai multi muguri, cu atat copacul va creste mai puternic.

Metoda 3: Intretinerea pomilor fructiferi

Da-le forma pomilor la inceputul primaverii imediat dupa ce apar mugurii. Pentru a face acest lucru, taie mijlocul trunchiului intre 76 si 86 centimetri inaltime. Crengile permanente vor creste mai jos de taietura cu o distanta cuprinsa intre 10 si 30 cm.

Dezvolta un singur lider. In cazul in care mai multe ramuri verticale concureaza pentru a deveni lider, ramura care actioneaza ca o prelungire a trunchiului drept, selecteaza un singur lider si taie celelalte ramuri pana la inelul trunchiului.

Taie o ramura verticala pentru a incuraja cresterea si dezvoltarea generala a copacului. Prin tunderea ramurilor verticale, vei permite luminii soarelui sa ajunga la copac intr-o masura mai mare.

Taie ramurile orizontale pentru a indeparta excesul de fructe si a revigora ramurile. Daca alegi sa nu tai crengile orizontale, acestea vor da un randament mai mare de fructe.

Taie crengile bolnave, decolorate sau rupte si drajonii. Acestia sunt ramuri mici care cresc din  radacina copacului. Drajonii tineri pot fi indepartati cu usurinta de la baza. Drajonii asemanatori ramurilor cu tulpini lemnoase ar trebui taiati cu foarfece pentru pomi. Indeparteaza orice ramuri care arata nesanatoase sau pot fi infectate cu o anumita boala.

Elimina crengile concurente si care cresc in jos. In general, crengile care cresc in jos nu produc un randament foarte ridicat de fructe. Indeparteaza orice ramuri care cresc impreuna sau concureaza pentru spatiu.

Incearca sa tai mai mult din creasta pomului decat din partile de mai jos. Acest lucru permite soarelui sa patrunda mai bine la crengile umbrite, incurajandu-le sa produca fructe. Ramurile orizontale de asemenea tind sa produca mai multe fructe decat cele verticale.

Ponturi

Emondeaza pomul la plantare, in cazul in care nu a fost emondat in locul din care a fost cumparat. Piersicii, nectarinii si arborii de kiwi cresc rapid. Este necesar sa elimini jumatate din recolta anului precedent. Merii, perii, ciresii si prunii au rate de crestere mai lenta si este necesar sa le indepartezi numai aproximativ o cincime din recolta anului precedent. Arboriilor de citrice le merge bine atat timp cat ramurile de jos sunt inlaturate.

Avertizari

- Tehnicile incorecte de taiere pot duce la boli si infestari cu daunatori. Taieturile care permit prezenta apei sporesc posibilitatea aparitiei putrefactiei si mucegaiului.
- Executa taieri curate si nu lasa resturi in urma.
- Nu taia crengile ciresilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sa stii cum sa tunzi (emondezi) un piersic in mod corespunzator este esential pentru dezvoltarea plantei. Tunderea...
Sa-ti cresti propriul mar iti poate aduce mai multe beneficii: vei avea frumusete in gradina, fructe proaspete...
Esti un mic producator de fructe si legume? Daca da, probabil iti castigi existenta din aceasta activitate....