Pomi, altoire pomi

Lista articolelor despre pomi si altoire pomi pe AflaCum.ro

Articole despre pomi si altoire pomi

Citeste cele mai noi articole despre pomi si altoire pomi publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre pomi si altoire pomi, pe AflaCum.ro!

Altoirea reprezinta introducerea vlastarului unui pom(planta) intr-un alt pom(planta), de specie inferioara, astfel incat acesta/aceasta din urma sa aiba calitatile celui/celei dintai. Exista mai multe metode de altoire. Azi, vom vorbi despre cea preferata de multi pomicultori si anume altoirea in despicatura.

Altoirea in despicatura nu este dificila, dar necesita o atentie sporita la detalii.

Altoirea in despicatura. Perioada. Aceasta tehnica se aplica cel mai bine in perioada de primavara, mai exact la finalul lunii februarie pana la finele lunii aprilie. De ce in aceasta perioada? Pentru ca portaltoiul incepe cresterea vegetativa cu seva care deja circula. In schimb, ramurile de altoi se afla inca in perioada de repaus vegetativ

Pomii fructiferi se stropesc primavara? Raspunsul este da. Multe boli si daunatori se instaleaza imediat ce temperaturile cresc putin. Rapanul si fainarea sunt cele mai frecvente, asa ca trebuie sa actionezi la timp. Te ajutam cu cateva sfaturi in acest sens.

Ce boli pot ataca pomii fructiferi primavara? Rapanul si fainarea sunt foarte periculoase in aceasta perioada a anului. Ele ataca frunzele, iar daca nu sunt tratate se pot extinde si la nivelul florir si fructelor. Intr-un final, fara tratament, rapanul si fainarea pot compromite intreaga productie.

Pomi fructiferi. In ce conditii se dezvolta bolile de primavara? Odata ce temperaturile trec de 6-7 grade Celsius, mugurii incep sa isi faca simtita prezenta. Cele mai multe boli ataca pomii dupa inmugurire. De asemenea, umiditatea poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor. De exemplu, rapanul se dezvolta foarte rapid atunci cand apa persista pe frunze mai multe de 9-10 ore la rand. Cu siguranta, rapanul se va extinde si la rod, daca nu se aplica un tratament potrivit.

Altoirea unui pom necesita dexteritate, rabdare si putina atentie. Daca ai si experienta, cu atat mai bine. Astazi, iti vom prezenta procesul de altoire sub scoarta, care se face in timpul primaverii!

Altoire sub scoarta. Cum sa pregatesti butasii:

- taie butasii(din primul an de crestere) pe la jumatatea lunii martie, pana cand mugurul nu se deschide;

Copacii, ca orice existenta, trec printr-un ciclu de viata. Se dezvolta, evolueaza, apoi ajung la finalul vietii. Pe parcurs, ei pot fi afectati de diverse boli, unele mai putin periculoase, altele ce pot declansa adevarate ravagii. Iata lista celor mai comune afectiuni ale copacilor si cum sa le recunosti:

Mana de foc este foarte agresiva. Copacii vor arata ca dupa un incendiu. Frunzele si florile se ofilesc si prind culoare maronie sau chiar neagra. Aceasta boala este provocata de o bacterie care, in mod uzual, este favorizata de umezeala in exces. Afectiunea poate fi raspandita de ploaie, de albine si chiar de ustensilele de gradinarit. Pentru a inaltura boala, taie ramurile infectate si distruge-le. Dezinfecteaza instrumentele folosite la taiere.

Rugina frunzelor nu este atat de distructiva, insa strica aspectul pomului. Frunzele devin portocalii, aurii sau rosii. Daca rugina se extinde, va fi afectata fotosinteza. Cand observi fenomenul, poti indeparta frunzele afectate.

Poate nu stiai dar poti planta pomi si pe timpul toamnei! Tocmai de aceea o sa gasesti in hipermarketuri si piete diverse soiuri de puieti care prind in aceasta perioada a anului. Astazi, iti spunem tot ce trebuie sa stii despre plantarea pomilor toamna.

Cand se planteaza:

- ideal ar fi sa plantezi pomi fructiferi(intre 15 octombrie si 20 noiembrie). Prinderea este sigura in sol, existand nivelul de umiditate necesar. In perioada de iarna, ranile de pe radacini au timp sa se cicatrizeze, emitand noi perisori absorbanti, care permit reluarea vegetatiei primavara timpuriu.

Pomii fructiferi sunt destul de sensibili la mediul extern, mai ales in primii ani de viata. O multime de boli le dau tarcoale, asa ca tratamentul este esential. Daca nu vrei sa folosesti diverse chimicale pentru a stropi copacii, iti prezentam astazi o metoda naturala si foarte simpla.

Ai nevoie de:

- un litru de lapte de vaca proaspat;

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa